Ελλαδα

Πότε πέφτει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Για ποιους είναι αργία

Οι υπόλοιπες αργίες και τα τριήμερα του έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαντική γιορτή του Αγίου Πνεύματος για την Ορθοδοξία
Σημαντική γιορτή του Αγίου Πνεύματος για την Ορθοδοξία © Pixabay

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Τι γιορτάζουμε και γιατί είναι σημαντική γιορτή. Τα τριήμερα και οι αργίες που απομένουν.

Του Αγίου Πνεύματος η εορτή είναι πολύ σημαντική για την Ορθοδοξία. Κάθε χρόνο εκκλησίες και ιεροί ναοί υποδέχονται πιστούς, οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και το «πότε πέφτει», εξαρτάται από το πότε είναι το Πάσχα.

Ειδικότερα, πέφτει πάντα Δευτέρα και γιορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Πότε πέφτει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 - Ημερομηνία

Φέτος του Αγίου Πνεύματος πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. Το τριήμερο που προκύπτει, είναι το ένα από τα τέσσερα συνολικά που απομένουν για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Από τη στιγμή που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν θεωρείται επίσημη αργία στον ιδιωτικό τομέα (δεν ισχύει το ίδιο για Δημόσιο και τράπεζες που παραμένουν κλειστά), οι εργαζόμενοι που δουλεύουν, θα πρέπει να πάρουν μια ημέρα άδεια, προκειμένου να κάνουν τριήμερο. Το επόμενο τριήμερο είναι αυτό που σχηματίζεται στις 15 Αυγούστου, καθώς φέτος ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει ημέρα Δευτέρα.

Του Αγίου Πνεύματος 2022 τα μαγαζιά λειτουργούν κανονικά, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική απόφαση από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους. Ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα 13 Ιουνίου που πέφτει φέτος του Αγίου Πνεύματος.

Γιορτή Αγίου Πνεύματος - Τι γιορτάζουμε

Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος και υπόλοιπες αργίες - Τα τριήμερα που απομένουν

Σχετικά με τις αργίες μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022, το ενδιαφέρον στρέφεται -όπως αναφέρθηκε νωρίτερα- στον Δεκαπενταύγουστο. Σημειώνεται ότι το 2022 φεύγει με τετραήμερο τα Χριστούγεννα. Αναλυτικά:

  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ