- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT δεν είναι αξιόπιστες για ενημέρωση, σύμφωνα με μελέτη
Το 45% των απαντήσεών τους περιείχαν «τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα», ανεξαρτήτως γλώσσας ή περιοχής
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για ενημέρωση, ιδιαίτερα από τους νέους
Σύγχυση μεταξύ πληροφορίας και ευθυμογραφήματος, λάθος ημερομηνίες, κατασκευασμένες λεπτομέρειες... Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, κάνουν λάθη σχεδόν μία φορά στις δύο, όταν ερωτώνται σχετικά με την επικαιρότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα.
Το τεστ αυτό έγινε σε τέσσερις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται ευρέως στον κόσμο για ενημέρωση: το ChatGPT (της εταιρείας OpenAI), το Copilot (Microsoft), το Gemini (Google) και το Perplexity.
Συνολικά, 45% των απαντήσεών τους περιείχαν «τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα», ανεξαρτήτως γλώσσας και περιοχής, σύμφωνα με τη μελέτη που συντονίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (UER, EBU) και βασίσθηκε σε προηγούμενες εργασίες του BBC, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια απάντηση στις πέντε περιείχε μάλιστα «μείζονα λάθη», με παρωχημένες πληροφορίες, ακόμη και με «επινοημένες λεπτομέρειες».
Από τις τέσσερις εφαρμογές, το Gemini είχε τα πιο κακά αποτελέσματα: υπήρξαν «σημαντικά προβλήματα» στα τρία τέταρτα των απαντήσεών του, δηλαδή «υπερδιπλάσια απ' ό,τι στις άλλες εφαρμογές», κυρίως εξαιτίας των «μέτριων επιδόσεών» του στην ορθή αναφορά της πηγής μιας πληροφορίας.
Είκοσι δύο δημόσια μέσα ενημέρωσης δεκαοκτώ χωρών, τα περισσότερα ευρωπαϊκά, πήραν μέρος στη μελέτη. Από τα τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου, κάθε μέσο ενημέρωσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα σχετικά με την επικαιρότητα στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας τους να αναζητήσουν τις απαντήσεις στα περιεχόμενά του.
Σε 3.000 απαντήσεις, οι παρωχημένες πληροφορίες ήταν ένα από τα συχνότερα προβλήματα.
Στην ερώτηση «Ποιός είναι πάπας;», η απάντηση που δόθηκε από το ChatGPT στον φινλανδικό όμιλο δημόσιων μέσων ενημέρωσης Yle, καθώς και από τα Copilot και Gemini στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NOS και NPO ήταν «ο Φραγκίσκος». Εντούτοις ο Φραγκίσκος είχε ήδη αποβιώσει και ο διάδοχός του, ο Λέων ΙΔ', είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα.
Ερωτηθέν από τον γαλλικό όμιλο Radio France για το φερόμενο ναζιστικό χαιρετισμό του Μασκ κατά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Gemini έγραψε ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε «στύση του δεξιού βραχίονα». Η εν λόγω εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης είχε εκλάβει κυριολεκτικά ένα σατιρικό χρονογράφημα της χιουμορίστα Σαρλίν Βανχένακερ.
«Οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να μην είναι αξιόπιστος τρόπος για την κατανάλωση πληροφοριών», συμπεραίνουν στη μελέτη ο Ζαν-Φιλίπ Ντε Τέντερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UER, και ο Πιτ Άρτσερ, αρμόδιος για την τεχνητή νοημοσύνη στο BBC.
Εντούτοις, αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για ενημέρωση, ιδιαίτερα από τους νέους. Σύμφωνα με μια παγκόσμια έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο από το ινστιτούτο Reuters, 15% των κάτω των 25 ετών τις χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα για να ενημερωθούν συνοπτικά για την επικαιρότητα.
Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είναι «η πρώτη τέτοιας έκτασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματιέ Μποβάλ, διευθυντής του Radio France αρμόδιος για την καινοτομία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αναγνώστες δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα κείμενα - Πώς η στάση απέναντι στην AI επηρεάζει την κρίση
Η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν σημειώσεις στις playlists τους
Η πρώτη αντίδραση της Meta και οι κινήσεις στις οποίες άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει
Ένα μυστήριο που εξακολουθεί να απασχολεί τους παλαιοντολόγους
Ο Βαγγέλης Κανούλας, η Μαρία Βακαλοπούλου και ο Μάνος Κουκουμίδης μιλούν στην ATHENS VOICE για το ελληνικό παράδοξο της ΑΙ
Η σύγκρουση θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για μελλοντικά σεισμολογικά πειράματα
Πώς δημιούργησε το OnlyMarms και πόσα χρήματα έχει βγάλει
Όσα δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας για τη νέα θέση και την έρευνα σε προηγμένη μορφή ΑΙ
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή επιβεβαίωση αυτού του φαινομένου στην ηλιακή επιφάνεια
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι προνύμφες του Zophobas morio καθαρίζουν τα οστά γρήγορα, οικονομικά και χωρίς φθορές
Γιατί δεν επέστρεψε στη Γη
Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι πίσω από την απόφαση
Ο πρώην επικεφαλής της IEEE Standards Association, Κωνσταντίνος Καραχάλιος, μιλά στην ATHENS VOICE για τη μάχη απέναντι στον αλγοριθμικό εθισμό των παιδιών
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναγνωριστεί μια νέα, ιδιαίτερη νεύρωση
Έμοιαζε με... χιονάνθρωπο
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την αναζήτηση, την αξιοποίηση και την αξία της πληροφορίας στη νέα ψηφιακή εποχή
To πρόγραμμα για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ
Η νευροεπιστήμη εξηγεί πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον χρόνο, την εστίαση και το άγχος
Ανησυχία επιστημόνων για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την εμφάνιση νέων στελεχών
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Wired
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.