Τεχνολογια - Επιστημη

Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών στο TikTok για παραβίαση του νόμου προστασίας δεδομένων

Οι έλεγχοι της πλατφόρμας αποδείχθηκαν ελλιπείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To TikTok θησαυρίζει από τις δωρεές σε Σύρους πρόσφυγες
© Pixabay

TikTok: Πρόστιμο 12,7 εκατ. λιρών για παραβίαση του νόμου προστασίας δεδομένων - Οι έλεγχοι της πλατφόρμας αποδείχθηκαν ελλιπείς

Στο TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 12,7 εκατ. λιρών για πολλαπλές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, δήλωσε η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων.

Η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή βίντεο δεν είχε κάνει αρκετά για να ελέγξει ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα και να αφαιρέσει τα ανήλικα παιδιά, δήλωσε την Τρίτη το βρετανικό ICO.

Η αποτυχία επιβολής ηλικιακών ορίων οδήγησε σε «έως και 1,4 εκατομμύρια παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου» κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα από το 2020, εκτίμησε η ICO, παρόλο που οι κανόνες της ίδιας της εταιρείας απαγόρευαν την πρακτική αυτή. Η βρετανική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων δεν προβλέπει αυστηρή απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, αλλά απαιτεί από τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Σε δήλωσή του, ο επίτροπος πληροφοριών, John Edwards, δήλωσε: «Υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό κόσμο. Το TikTok δεν τήρησε αυτούς τους νόμους. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν ακατάλληλα πρόσβαση στην πλατφόρμα, με το TikTok να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθησή τους και τη δημιουργία προφίλ τους, παρέχοντας δυνητικά επιβλαβές, ακατάλληλο περιεχόμενο στην αμέσως επόμενη σύνδεσή τους στην εφαρμογή».

«Το TikTok θα έπρεπε να γνωρίζει τα όρια», πρόσθεσε ο Edwards. «Θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι καλύτερο. Το πρόστιμο των 12,7 εκατ. λιρών αντικατοπτρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να είχαν οι πρακτικές τους. Δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τους ή να λάβουν επαρκή μέτρα για να απομακρύνουν τα ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ