Τεχνολογια - Επιστημη

Η FDA απέρριψε κατηγορηματικά την αίτηση Έλον Μασκ για δοκιμές εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Tην ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ζώα έχουν από το 2018 μέχρι σήμερα θανατωθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι το FAST.AI: Αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το εγκεφαλικό
Gerd Altmann/Pixabay

Έλον Μάσκ: Η FDA απέρριψε κατηγορηματικά την αίτηση για δοκιμές εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απέρριψε την αίτηση της Neuralink για να ξεκινήσει δοκιμές των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους παραθέτοντας μάλιστα ένα πλήθος επιχειρημάτων για αυτή την απόφαση.

Ο Έλον Μασκ έχει γίνει διάσημος για τις εντυπωσιακές δηλώσεις του, όπως ότι σκοπεύει να αποικήσει τον Άρη και να σώσει την ανθρωπότητα. Φαίνεται πως τρέφει για τη Neuralink, την οποία ίδρυσε το 2016, εξίσου μεγάλες φιλοδοξίες.

Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο που, με τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά, θα επιτρέπει διάφορα ιατρικά «θαύματα», όπως να δουν οι τυφλοί, να περπατήσουν οι παράλυτοι και να θεραπευθούν όσοι έχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Κάποια στιγμή οραματίζεται επίσης το «πάντρεμα» του ανθρωπίνου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη. Προς το παρόν πάντως η Neuralink εμφανίζει αργή πρόοδο και μια ανταγωνιστική εταιρεία, η Synchron, φαίνεται να προηγείται, καθώς τον Ιούλιο ήδη εμφύτευσε ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, ενώ το έχει δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.

Η Neuralink έχει πραγματοποιήσει πειράματα με ζώα τα οποία έχουν παράξει κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά έχουν παράλληλα προκαλέσει αντιδράσεις με πιο πρόσφατη αυτή της αμερικανικής Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (Physicians Committee of Responsible Medicine – PCRM) η οποία σε επιστολή της πριν από ένα μήνα προς το Υπουργείο Μεταφορών κατήγγειλε παράνομη και μη ασφαλή διακίνηση εμφυτευμάτων με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς στα πειραματόζωα.

Tην ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ζώα (πλην τρωκτικών) έχουν από το 2018 μέχρι σήμερα θανατωθεί στο πλαίσιο των πειραμάτων της Neuralink, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 280 πρόβατα, χοίροι και μαϊμούδες. Νυν και πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από όσοι χρειάζονται και οφείλονται στις υπερβολικές απαιτήσεις του Μασκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ