Τεχνολογια - Επιστημη

Το Twitter διακόπτει την ελεύθερη πρόσβαση σε ερευνητές

Tι σημαίνει αυτό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Twitter
© Unsplash / Alexander Shatov

Twitter: Διακόπτει την ελεύθερη πρόσβαση σε τρίτους προγραμματιστές και ερευνητές που δημιουργούν εφαρμογές 

Το Twitter ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες με τουλάχιστον 100 δολάρια τον μήνα για τη χρήση του αγωγού δεδομένων του, από τις 13 Φεβρουαρίου, με μία εξαίρεση για τους χρήστες που κάνουν tweet λιγότερο από 1.500 φορές τον μήνα, κατά μέσο όρο δύο φορές την ώρα ή λιγότερο.

Το Twitter δεν ανέφερε πόσα tweets μπορούν να κατεβάσουν ή να δημοσιεύσουν οι χρήστες στο επίπεδο των 100 δολαρίων τον μήνα. Όσοι χρειάζονται επιπλέον πρόσβαση θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα αν και η εταιρία δεν αποκάλυψε την τιμολόγηση.

Η κίνηση αυτή θα κάνει πιο ακριβή τη λειτουργία πολλών αυτοματοποιημένων λογαριασμών, γνωστών ως bots τα οποία ο Έλον Μασκ έχει υποσχεθεί να περιορίσει όταν αγόρασε την πλατφόρμα όμως θα προκαλέσει προβλήματα σε ερευνητές όπως η Starbird, οι οποίοι βασίζονται στο Twitter για να μελετήσουν τη συμπεριφορά των χρηστών και τις λειτουργίες πληροφόρησης στην πλατφόρμα εδώ και χρόνια.

«Ο Μασκ σκοτώνει την έρευνα στο Twitter», δημοσίευσε ο Κλας Ντε Βρις καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Η δωρεάν πρόσβαση στο API του Twitter –για καλό και κακό– ήταν βασική πηγή για φοιτητές και μελετητές σε όλον τον κόσμο. Τώρα ορίστηκε να αποτελεί πηγή επί πληρωμή».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφού το Twitter ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αρχίσει να χρεώνει για το API, μια ομάδα ερευνητικών ιδρυμάτων, ομάδων υπεράσπισης και μεμονωμένων ερευνητών από όλον τον κόσμο εξέδωσε ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσε το Twitter να διατηρήσει την πρόσβαση για τους ερευνητές ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η έρευνα δημοσίου συμφέροντος. 

Ενώ οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα του Twitter για όλα τα είδη έρευνας, ο σχεδιασμός της πλατφόρμας του Twitter του δίνει έναν μοναδικό ρόλο για αυτούς που εστιάζουν στις επιχειρήσεις πληροφόρησης και στις θεωρίες συνωμοσίας.

Το περιεχόμενο μπορεί να γίνει viral με τρόπο αδύνατο σε άλλες πλατφόρμες και παρέχει μετρήσεις όπως retweets και likes που καθιστούν την παρακολούθηση του αντίκτυπου και της εξάπλωσης εύκολα κατανοητή.

Ενώ το τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει διασπαστεί τα τελευταία χρόνια, το Twitter εξακολουθεί να χρησιμεύει ως οδηγός, επειδή οι αφηγήσεις που αναπτύσσονται σε μικρότερες πλατφόρμες θα μπορούσαν να αναβλύσουν στο Twitter.

Από τότε που ανέλαβε το Twitter στα τέλη του περασμένου έτους, ο Μασκ επανέφερε τους λογαριασμούς χιλιάδων θεωρητικών συνωμοσίας και λευκών εθνικιστών, ενώ μείωσε τις ομάδες της εταιρίας που παρακολουθούσαν την πλατφόρμα για ρητορική μίσους και εφάρμοζαν τους κανόνες της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ