Τεχνολογια - Επιστημη

Το YouTube αφαιρεί βίντεο αρνητών του εμβολιασμού

25% των Αμερικανών αρνούνται τον εμβολιασμό, ενώ μαχόμενοι δεξιοί και μαχόμενοι αριστεροί προπαγανδίζουν κατά των εμβολίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύριγγα εμβολίου
© Mat Napo / Unsplash

To YouTube δεσμεύτηκε να αφαιρέσει παραπλανητικά βίντεο γύρω από τα εμβόλια και πέντε μήνες αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα διέγραψε

Πριν από λίγες εβδομάδες, το YouTube ανακοίνωσε μια καινούργια διαφημιστική καμπάνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διστακτικότητας έναντι του μαζικού εμβολιασμού – ίσως επειδή το ίδιο του YouTube είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος. Γύρω στο 20-25% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ αρνείται να εμβολιαστεί για COVID-19, γι’ αυτό ο τεχνολογικός γίγαντας παρατάσσει μια λίστα γνωστών ιατρών και άλλων εμπειρογνωμόνων όπως ο Άντονι Φάουτσι, καθώς και ηθοποιών, μουσικών και YouTubers προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια και να πείσει το κοινό ότι είναι η μοναδική μας σωτηρία από τον κορωνοϊό.

Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στο YouTube τουλάχιστον 3.635 βίντεο στα οποία διάφορα άτομα εκφράζουν ενδοιασμούς για τα εμβόλια, ενώ υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν την ίδια την πανδημία. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα από ερευνητές του Pendulum, η οποία βασίστηκε υψηλή τεχνολογία παρακολούθησης των πληροφοριών στο YouTube, αυτά τα βίντεο είχαν συνολικά πάνω από 72 εκατομμύρια προβολές. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη φρασεολογία και τη μεθοδολογία των 50 κορυφαίων YouTubers, εκείνων με τις περισσότερες εγγραφές, που έχουν εκφράσει δισταγμούς για τον εμβολιασμό: μεταξύ αυτών είναι το PragerU, ένα κανάλι που επιμελείται ο συντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός Dennis Prager από το δεξιό δίκτυο «One America?», καθώς και ο αναρτήσεις του γνωστού προπαγανδιστή της τραμπικής ομάδας «QAnon» Simon Parkes. Η έρευνα αποκάλυψε ότι 18 από τους 50 κορυφαίους προπαγανδιστές κατά των εμβολίων είναι «Partisan Right» (μαχόμενοι δεξιοί) και 2 είναι ακροαριστεροί.

Ενώ όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν θεσπίσει κανόνες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης γύρω από την πανδημία Covid 19 –ομολογουμένως όχι πολύ επιτυχημένα– καμιά πλατφόρμα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τους ίδιους τους προπαγανδιστές κατά των εμβολίων. Τον Οκτώβριο το YouTube δεσμεύτηκε να αφαιρέσει παραπλανητικά βίντεο γύρω από τα εμβόλια, ενώ πέντε μήνες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα διέγραψε. Τα βίντεο πρόβαλλαν ένα ευρύ φάσμα αιτίων για την άρνηση του εμβολιασμού, μεταξύ των οποίων ήταν το ότι το εμβόλιο παρασκευάστηκε και εγκρίθηκε υπερβολικά γρήγορα κι ότι η υδροξυχλωροκίνη και ο ψευδάργυρος είναι πιο δοκιμασμένα. Το σχετικό βίντεο του Prager ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε 630.000 views. Πολλοί άλλοι ισχυρίζονταν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον ιό, ενώ υπήρχαν κι εκείνοι που επαναλάμβαναν τη θεωρία συνωμοσίας περί αλλοίωσης του DNA.

Η Helena Hernandez, εκπρόσωπος του YouTube, δήλωσε στο VICE News ότι η εταιρεία «έχει σαφή πολιτική σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο. Καταργούμε περιεχόμενο με ισχυρισμούς που βλάπτουν τη δημόσια υγεία». Η στάση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συντονίζεται με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έθεσε στόχο την εξάλειψη της παραπληροφόρησης ξεκινώντας μια φιλόδοξη διαφωτιστική εκστρατεία με διασημότητες και αθλητές που απευθύνονται στις κοινότητες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και σε εκείνες που παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά αρνητών, όπως Μαύροι, Λατίνοι, Ρεπουμπλικανοί και Ευαγγελιστές. Τον περασμένο μήνα, η Washington Post δημοσίευσε μια ερευνητική προσπάθεια μεγάλης κλίμακας στο Facebook που είχε σκοπό την κατανόηση του πώς διαδίδονται οι ιδέες κατά των εμβολίων. Η έρευνα έδειξε ότι μια μικρή ομάδα επαρκεί για να πιέζει υπέρ του σκεπτικισμού και κατά των εμβολιασμών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ