Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί δεν πρέπει να ξεκινήσετε ένα blog σε μια δωρεάν πλατφόρμα

Οδηγός: Δείτε σε ένα βίντεο βήμα-βήμα πως δημιουργούμε ένα blog στο WordPress

tzamarelos-gerasimos.jpg
Γεράσιμος Τζαμαρέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λογότυπο της πλατφόρμας WordPress

Ο Γεράσιμος Τζαμαρέλος δείχνει σε ένα βίντεο πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα blog στο WordPress και γράφει για τα μειονεκτήματα των δωρεάν blogs.

Με απλά λόγια, ένας σοβαρός επαγγελματίας δεν θα πρότεινε ποτέ να ξεκινήσει κανείς ένα δωρεάν Blog. Σαφώς δεν υπάρχει κόστος στη δωρεάν ιστοσελίδα, όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που προκύπτουν. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να φιλοξενούμε το Blog μας σε ένα Server (Web Hosting) με το δικό μας Domain.

Φανταστείτε το Brand σας σε μια πλατφόρμα όπως το Blogger ή το WordPress.com (στη δωρεάν version). Ανά πάσα στιγμή, μπορεί, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς τρόπο ανάκτησης του περιεχομένου σας, να σας το κλείσει η οποιαδήποτε πλατφόρμα. Ακόμα και για μια χρήση εικόνας, χωρίς την έγγραφη συγατάθεση της άλλης πλευράς που την πήρατε και τη δημοσιεύσατε στο Blog σας (μεγάλη ιστορία αυτό για τη χώρα μας).

Δεν μπορείτε να κάνετε προσαρμογές:

Για παράδειγμα, η χρήση ΟΛΩΝ των δωρεάν plugin και λειτουργιών είναι πολύ περιορισμένη, καθώς επίσης και η προσαρμογή του θέματος (template). Δεν μπορείτε να κάνετε προσαρμογές σε ένα δωρεάν Website.

Φαίνεται μη επαγγελματικό:

Πολλές από τις δωρεάν πλατφόρμες blogging, δεν σας επιτρέπουν να έχετε μια πιο επαγγελματική εμφάνιση σε πιθανούς πελάτες και ενδεχομένως σε mailing lists. Θα είστε επίσης πολύ περιορισμένοι με τα επίπεδα προσαρμογής που θα μπορείτε να κάνετε στο blog σας, σε σχέση και με τον ανταγωνισμό.

Είναι γενικά δύσκολο να κερδίσετε χρήματα από το blog σας όταν δεν έχετε μια φιλοξενία σε ένα Web Server και domain δικό σας. Οι περισσότερες δωρεάν πλατφόρμες blogging, δεν θα σας επιτρέψουν να τοποθετήσετε τις προσθήκες ad sense στον ιστότοπό σας, εφόσον θέλετε να κερδίζετε χρήματα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κέρδους λοιπόν.

Πολλοί περιορισμοί:

Οι δωρεάν πλατφόρμες blogging, μας δίνουν επίσης πολύ λίγα GB space μέσα σε ένα δίσκο, από άποψη χώρου αποθήκευσης. Μπορεί να έχουμε έως 5 GB στην καλύτερη περίπτωση. Όμως δεν είναι λίγα, εάν κάποιος θέλει να ανεβάζει και Video Content;

SEO:

Σε ένα δωρεάν Blog, το ξεχνάτε. Και αυτό γιατί δεν μπορείτε να έχετε και δωρεάν blog ή site και να θέλετε να εμφανίζεστε στις μηχανές αναζήτησης. Οι διακομιστές είναι πιο αργοί, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την κατάταξή σας, καθώς η Google δεν ευνοεί αυτού του είδους websites.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνω; Μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς.

Απλά. Μην δημιουργήσετε δωρεάν blog, γιατί θα έχετε περιορισμούς. Εάν δεν έχετε τα χρήματα τώρα, δεν είναι βέβαια και μεγάλο το κόστος να ξεκινήσει κανείς ένα blog – ακόμα και μόνος του-, μπορείτε να ετοιμάσετε το περιεχόμενό σας, τη στρατηγική σας και όταν είστε έτοιμοι, το κάνετε.

Εάν κάποιοι πιστεύουν ή είναι της άποψης «οκέι, πάμε δωρεάν τώρα και μετά το αλλάζουμε», τότε λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι η μετάβαση από ένα δωρεάν blog σε ένα πληρωμένο, όχι απλά είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά θα σας κοστίσει τριπλάσια.

Ο καλύτερος τρόπος χωρίς πολλά χρήματα;

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε, (εάν το budget σας είναι περιορισμένο), είναι να δημιουργήσετε το blog σας σε μια πλατφόρμα όπως το WordPress, αγοράζοντας ένα από τα πλάνα του (μαζί με Domain), όπου θα έχετε τον ιστότοπο και το περιεχόμενό του 100% δικό σας, επειδή είστε φιλοξενούμενοί τους και θα έχετε και το δικό σας επαγγελματικό ή προσωπικό domain. Δεν θα έχετε περιορισμούς (προσοχή στα πλάνα Hosting). Τα μικρά πακέτα φιλοξενίας δεν έχουν plugins.

Η πληρωμή για τη φιλοξενία του blog σας, δεν είναι και πολύ ακριβή και το πρώτο πλάνο κοστίζει περίπου 5 ευρώ/Μήνα. Έχοντας έναν αξιόπιστο πάροχο για το blog σας, σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας θα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας τακτικά και έχετε και δικαιώματα ανάκτησης του ιστότοπού σας. Όσο για το SEO; Σίγουρα θα πάει καλύτερα από ένα δωρεάν blog.

Στο παρακάτω βίντεο δημιουργούμε βήμα βήμα ένα blog στο WordPress.

Masterclass: Πώς δημιουργούμε ένα blog στο WordPress

ΠΡΟΣΦΑΤΑ