- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Google θα καταβάλει στη Γαλλία 965 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα και φόρους
Προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι ο διακανονισμός με τη Google δημιουργεί νομικό προηγούμενο.
Ο κολοσσός του διαδικτύου Google συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο γαλλικό κράτος προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.
Αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποθέσεις άλλων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία.
Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές προσπαθούσαν να καθορίσουν αν η Google, η ευρωπαϊκή έδρα της οποίας βρίσκεται στο Δουβλίνο, απέφυγε να πληρώσει φόρους στο κράτος καθώς δεν δήλωσε μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο διακανονισμός αυτός περιλαμβάνει ένα πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετους φόρους ύψους 465 εκατομμυρίων.
Η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Η συμφωνία επιτρέπει "να διακανονιστούν μια και καλή όλες αυτές οι παλαιότερες διαφορές", είπε ο Αντονίν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Παρισιού.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επιδίωκε να λάβει αναδρομικά φόρους ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016 είχε γίνει έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι και την εποχή εκείνη το υπουργείο είχε αποκλείσει την περίπτωση συμβιβασμού με την Google.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro σήμερα ότι ο διακανονισμός αυτός δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι συζητά με πολλές άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, ωστόσο δεν ανέφερε με ποιες συγκεκριμένα.
Η Γαλλία ζητούσε να επιβληθεί ένας "ψηφιακός φόρος" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημα αυτό προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον δικό της ψηφιακό φόρο, ένα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε ότι για αντίποινα θα φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι νέοι είναι αυτοί που δείχνουν να υποφέρουν περισσότερο», λέει στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Southern California
Γεγονός η μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του iPhone
Νέο chip 2 νανομέτρων και ισχυρότερη AI
Θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής PAM-6
Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο όσο αυξάνεται η αυτονομία των μοντέλων
Η εφαρμογή που θέλει να κάνει τη συγκατοίκηση στην Αθήνα λίγο πιο… έξυπνη
Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς τα συστήματα αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία
Τα σημαντικά οφέλη της γραφής με το χέρι έναντι των πληκτρολογίων στον εγκέφαλο
Η νέα συνήθεια που γεννήθηκε στα κινητά σαρώνει τις οθόνες και φέρνει δισεκατομμύρια
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα αγωγή κατά της Sony αμφισβητεί αν οι παίκτες αγοράζουν ή απλώς νοικιάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια τους
Τα μοντέλα Claude απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και παραβίασαν συστήματα οργανισμών
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.