Τεχνολογια - Επιστημη

Πρέπει να αργείτε να πάτε το πρωί στη δουλειά, το λένε και οι επιστήμονες

Έρευνες δικαιώνουν τους αργοπορημένους

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346981-720257.jpg

Σίγουρα πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να ζουν σε ένα κόσμο όπου όλες οι δουλειές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινούσαν στις 10 το πρωί. Όπως απέδειξε και μια επιστημονική έρευνα η επιθυμία μας αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική εφόσον το σωματικό μας «ρολόι» δεν είναι σχεδιασμένο να ξυπνά πριν τις 10 το πρωί, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε καλές επιδόσεις μέχρι εκείνη την ώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πωλ Κέλεϊ οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ατόμων κάτω των 55 ετών, δηλαδή το σωματικό τους ρολόι, δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το κλασικό ωράριο 9-5. Όπως δηλώνει και ο ίδιος για το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας: «Απειλεί σοβαρά την απόδοση, τη διάθεση και τη διανοητική υγεία των εργαζομένων».

Πειραματικές μελέτες των κιρκαδικών ρυθμών έχουν δείξει πως το μέσο 10χρονο παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώθεί επαρκώς για ακαδημαϊκές επιδόσεις πριν από τις 8.30 το πρωί. Αντίστοιχα, ένας 16χρονος έφηβος θα πρέπει να ξεκινά στις 10 το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα και ένας φοιτητής δεν μπορεί να αποδώσει πριν τις 11. Ο δόκτωρ Κέλεϊ πιστεύει πως η απλή μετάθεση του σχολικού ωαρίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των βαθμών των μαθητών κατά 10%. Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι οι εταιρίες που πιέζουν τους εργαζόμενους να ξεκινούν νωρίς τη δουλειά μπορεί να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διανοητικές και πρακτικές τους ικανότητες, κάτι που θα άλλαζε με μια απλή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας. 

Ο καθηγητής καταλήγει λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς, καθως ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μας είναι συντονισμένος με το ηλιακό φως. Ουσιαστικά όσοι ξυπνούν με το ζόρι το πρωί είναι σαν να υπόκεινται στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου». Συνεπώς, το να πηγαίνει κανείς νωρίτερα για ύπνο δεν θα άλλαζε κάτι γιατί οι κιρκαδικοί ρυθμοί μας δεν αλλάζουν έτσι εύκολα!

Επίσης, έρευνα προτείνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο το ωράριο εργασίας μας αλλά και το πόσες ώρες δουλεύουμε!

Έρευνα του καθηγητή Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Άντερς Έρικσον, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι παραγωγικός μόνο για 4 με 5 ώρες την ημέρα. Μιλώντας σχετικά ο καθηγητής σχολίασε: «Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης μέσα στη μέρα και όταν οι επαγγελματικές συνθήκες πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδίδουν ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να οδηγούνται σε κακές συνήθειες. Το χειρότερο, αυτές οι κακές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο που οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανώλης Πλειώνης: «Ή θα γίνουμε διαστημικό είδος ή θα εξαφανιστούμε»
Μανώλης Πλειώνης: «Ή θα γίνουμε διαστημικό είδος ή θα εξαφανιστούμε»

Ο αστροφυσικός και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλά στην ATHENS VOICE για έναν πλανήτη που «τρέχει πίσω από τα γεγονότα», τη μάχη για τη Σελήνη και το μέλλον του ανθρώπου πέρα από τη Γη

Η Ευρώπη βάζει όρια στα social media για τα παιδιά – Καραχάλιος: «Μπαίνουμε σε πόλεμο απέναντι στις Big Tech»
Η Ευρώπη βάζει όρια στα social media για τα παιδιά – Καραχάλιος: «Μπαίνουμε στον πόλεμο απέναντι στις Big Tech»

Το μέλος του Special Panel της Κομισιόν Κωνσταντίνος Καραχάλιος μιλά για τη «μεγάλη αιχμαλωσία των παιδιών», ενώ η φον ντερ Λάιεν προαναγγέλλει το EU Kids Act και νέα ηλικιακά όρια για τα social media

Open Cosmos: Τι σημαίνει η χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ για «ένα σύστημα που βλέπει, ακούει και αποφασίζει»
Open Cosmos: Τι σημαίνει η χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ για τους δορυφόρους που «βλέπουν, ακούν και αποφασίζουν»

Η επικεφαλής της Open Cosmos στην Ελλάδα, Μαρία Καλαμά, μιλά στην ATHENS VOICE για τη νέα χρηματοδότηση και τη θέση που μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα στη νέα ευρωπαϊκή διαστημική οικονομία

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY