Τεχνολογια - Επιστημη

Τελικά πόσο σεξ χρειάζεται ένα ευτυχισμένο ζευγάρι;

Η νέα μελέτη που αμφισβητεί τις προηγούμενες και σκοτώνει το άγχος της επίδοσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114483-226968.jpg

«Το σεξ είναι μια κενή εμπειρία, αλλά για κενή εμπειρία, είναι αρκετά καλή», έχει πει ο Γούντι Άλεν. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται για να φέρνει ευτυχία και ηρεμία σε ένα ζευγάρι; Ένα ερώτημα που επιχείρησε να απαντήσει με έρευνα και όχι θεωρίες μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν από περισσότερα από 30.000 ζευγάρια σε διάστημα 40 ετών τα ζευγάρια που κάνουν έρωτα μια φορά την εβδομάδα είναι τα πιο ευτυχισμένα και ολοκληρωμένα. Σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες η συγκεκριμένη δίνει έμφαση στην ποιότητα και όχι στη συχνότητα. «Μολονότι το συχνότερο σεξ έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη ευτυχία, αυτό δεν ισχύει, όταν το σεξ γίνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς μια βαθιά σχέση με τον/τη σύντροφό του, αλλά δεν είναι ανάγκη να κάνει σεξ κάθε μέρα, από τη στιγμή που έχει αυτή τη σχέση», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ Έιμι Μούιζ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο έγγαμους ή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και ο συσχετισμός της συχνότητας του σεξ και της ευτυχίας δεν ίσχυε κατ’ ανάγκη για τους εργένηδες και άλλα είδη ζευγαριών. Να σημειωθεί ότι, τα έγγαμα ζευγάρια έτειναν να έχουν ερωτική επαφή κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, παρά τα στερεότυπα ότι οι άνδρες αναζητούν συχνότερα το σεξ από τις γυναίκες, η έρευνα δεν διαπίστωσε τέτοια διαφορά. Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι άλλες είναι οι ώρες που ο άντρας έχει έντονη την επιθυμία για σεξ και άλλες της γυναίκας.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι συσχέτιζαν εντονότερα το σεξ με την ευτυχία παρά με το χρήμα. Δηλαδή, ένα άτομο αισθανόταν λιγότερο ευτυχισμένο όταν είχε αραιές ερωτικές επαφές, παρά όταν είχε χαμηλό εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση, η Δρ Μούιζ σημειώνει ότι αυτό που έχει σημασία σε μια σχέση είναι η ποιότητα της και όχι η συχνότητα των ερωτικών επαφών, η αλληλοκατανόηση και η ικανοποίηση των ερωτικών αναγκών και των δύο μελών του ζεύγους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ