Visual Browsing
Εικονική Πραγματικότητα - Ένα Θεραπευτικό Ναρκωτικό;

Εικονική Πραγματικότητα - Ένα Θεραπευτικό Ναρκωτικό;

Ζούμε σε δυο κόσμους. Ζούμε γνωρίζοντας ότι οι αισθήσεις μας, μας λένε ψέματα· προσποιούμαστε, παρόλα αυτά ότι τις πιστεύουμε.

Ζούμε σε δυο κόσμους. Στον ένα, βλέπουμε στον ουρανό τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει. Στον άλλο, ξέρουμε ότι η γη είναι που γυρίζει γύρω από τον ήλιο και όχι το αντίθετο. Ζούμε λοιπόν γνωρίζοντας ότι οι αισθήσεις μας, μας λένε ψέματα· προσποιούμαστε, παρόλα αυτά ότι τις πιστεύουμε.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο λειτουργεί στo Περιστέρι το VR Planet, μια boutique εικονικής πραγματικότητας, που εξειδικεύεται στα ψέματα των αισθήσεων, δίνοντάς τους απροσδόκητες προεκτάσεις.

Μπορεί στις προτιμήσεις των έφηβων επισκεπτών να έρχονται πρώτα τα extreme sports και οι διαδραστικές περιπέτειες με καταδιώξεις και ανταλλαγές πυρών, όμως τα τρισδιάστατα ψέματα δεν τελειώνουν εδώ.

Καθώς η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να καλπάζει, τα διαθέσιμα προγράμματα καλύπτουν πλέον μια γκάμα που όλο και διευρύνεται. Ενδεικτικά:

Σχετικα
Tik Tok: Διάταγμα Τραμπ για παύση συναλλαγών με την εφαρμογή
Tik Tok: Διάταγμα Τραμπ για παύση συναλλαγών με την εφαρμογή

Πολιτισμός: Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και να συνομιλήσει με τον υπέροχο David Attenborough. («Πόσες φορές δεν θέλει κανείς να αγγίξει ένα μουσειακό έκθεμα, να δει την πίσω μεριά του, να το δει να κινείται! Εδώ, λοιπόν, μπορούμε αυτά να τα κάνουμε».)

Ταξίδια: Μακρινές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών, γίνονται προσιτές με την τεχνολογία του Google-Earth, σε ανάγλυφη λεπτομέρεια.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός: Εάν έχει κάποιος δυσκολία να συγκεντρωθεί, ίσως βοηθούσε το να κάνει περισυλλογή μέσα σ' έναν καταρράκτη, ή στο Βόρειο Σέλας.  

Σχετικα
Ρομπότ παραδίδει επιταγή σε υπερτυχερή παιχνιδιού λόγω κορωνοϊού
Ρομπότ παραδίδει επιταγή σε υπερτυχερή παιχνιδιού λόγω κορωνοϊού

Θεραπεία: Πώς είναι να βρίσκεται κανείς στην θέση του θηράματος και του θηρευτή, κυνηγού και κυνηγημένου; Το πρόγραμμα για την ενσυναίσθηση δύσκολα θ' αφήσει κάποιον αμέτοχο. Πώς είναι ο κόσμος του αυτισμού ή της τυφλότητας;  Το πρόγραμμα για το δεύτερο γράφτηκε με βάση τις ημερολογιακές καταχωρήσεις κάποιου που έχανε βαθμιαία το φως του επί μια σειρά ετών.

Τέχνη: Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια όπερα σε τρεις διαστάσεις καθώς και να ζωγραφίσει με τρισδιάστατες πινελιές, επιλέγοντας κατά τη διαδικασία να βρίσκεται μπροστά, δίπλα ή πίσω από το έργο καθώς το δουλεύει.

Το μενού είναι πλουσιοπάροχο αν και, βέβαια, το ποια απ' όλα αυτά τα «ψέματα» θα εκπορθήσουν πιο αποτελεσματικά την αίσθηση της πραγματικότητας του καθένα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε τιμές ανάλογες με εκείνες ενός εισιτηρίου για τον κινηματογράφο, μπορεί κανείς να διαλέξει σε ποια από αυτά τα περιβάλλοντα θα εμβαπτιστεί, κατά προτίμηση μαζί με έναν φίλο ή φίλους, καθώς είναι άφθονο το υλικό για συζήτηση που προκύπτει. Η Γεωργία Πολιά, hostess της επιχείρησης, διευκρινίζει ότι από τις ηλικίες που επισκέπτονται το VR Planet, (από 6 έως 91 χρονών) εκείνοι που δείχνουν να επωφελούνται περισσότερο είναι τα μικρά παιδιά, εξαιτίας της ευκολία τους να παίξουν με το εικονικό περιβάλλον, σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα των ενηλίκων.

Μετά τη δική μου πρώτη επίσκεψη στο VR Planet, αρκετά έκθαμβος ομολογώ, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται, «Πόσοι ξέρουν γι’ αυτό;» σαν να είχα παραστεί μάρτυρας κάποιας αποκάλυψης. Η αίσθηση ήταν πως είχα πάρει κάποιο άυλο ναρκωτικό με δυσδιάκριτη αλλά σταθερή παρουσία, που μέσα από τις αισθήσεις είχε πυροδοτήσει νόηση και φαντασία. Μετά, τις επόμενες φορές, ωστόσο κατέληξα πως η παρομοίωση με ναρκωτικό είναι παραπλανητική. Φυσικά και θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί σαν διαφυγή από την πραγματικότητα, προκειμένου να παρακάμψει κανείς ένα δύσκολο συναίσθημα κοκ. Όμως θα ήταν άδικο και ασύμφορο να αγνοήσει κανείς τις εφαρμογές που διευρύνουν την επαφή με κομμάτια του υλικού και ψυχικού κόσμου στα οποία δεν έχουμε εύκολα άμεση πρόσβαση. Και, άρα, και την κατανόηση τους. 

Για μια πρώτη, δωρεάν γνωριμία, το περίπτερο του VR Planet στο 20ό Συνέδριο Τεχνολογίας InfocomWorld στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής») στις 21 Νοεμβρίου, θα διαθέτει στους επισκέπτες του το πρόγραμμα τρισδιάστατης ζωγραφικής από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Προσκεκλημένοι δημιουργοί θα είναι και τελειόφοιτοι από το τμήμα Ζωγραφικής-Εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5