- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Μήλος της ζωγράφου Μαρίας Φιλοπούλου
Η βόλτα με το καραβάκι για το γύρο του νησιού είναι εμπειρία για μένα και πηγή έμπνευσης για τη ζωγραφική μου.
Μήλος: H Μαρία Φιλοπούλου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Οι εμμονές μου είναι η θάλασσα, το νερό γενικότερα και τα ηφαιστειογενή νησιά. Η Μήλος, το αγαπημένο μου νησί, έχει πολλές εξαιρετικές παραλίες με καθαρά νερά και η καθεμία είναι ένας διαφορετικός ονειρικός κόσμος λόγω ηφαιστείου.
Η βόλτα με το καραβάκι για το γύρο του νησιού είναι εμπειρία για μένα και πηγή έμπνευσης για τη ζωγραφική μου. Ο πλούτος των πετρωμάτων της Μήλου είναι μοναδικός, όπως οι σχηματισμοί και οι όγκοι των βράχων της. Το Κλέφτικο, μέρος πειρατών, είναι νομίζω από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, άσπροι τεράστιοι βράχοι σαν νησιά μέσα στο νερό σχηματίζουν σπηλιές που μπορείς να κολυμπήσεις μέσα σ’ αυτές, γαλαζοπράσινα νερά, ένας παράδεισος. Η πρόσβαση εκεί είναι μόνο από τη θάλασσα. Η Συκιά, παραλία μέσα σε μια πεσμένη σπηλιά, ο Γέροντας, η Φυριπλάκα, το Τσιγγράδο, οι Τριάδες, η Αγία Κυριακή, υπέροχες παραλίες, τα Γλαρονήσια, ο Καλόγερος, η Αρκούδα, εντυπωσιακοί βράχοι μέσα στο νερό, το Παλιόρεμα, εγκαταστάσεις ορυχείων θείου που έχουν σωθεί, το ακρωτήριο Βάνι.
Το απόγευμα μετά τη βόλτα με το καραβάκι πηγαίνω στο δυτικό μέρος στον Άγιο Γιάννη, στην τρίτη παραλία που πας από μονοπάτι και είσαι μόνος σου, κίτρινα βράχια, άμμος και ο ήλιος δύει μπροστά σου μέσα στο νερό.
Μαγικό μέρος είναι το Σαρακήνικο, ένα σεληνιακό τοπίο με λευκά βράχια. Ο Παπαφράγκας, μικρή αμμουδερή παραλία όπου σ’ αγκαλιάζουν τα βράχια και περνώντας από μια σπηλιά βγαίνεις στην ανοιχτή θάλασσα, βρίσκεται δίπλα στον προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής.

Επισκέπτομαι κάθε φορά το αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκό, έχουν βρει τώρα ένα ελληνιστικό τμήμα του του 3ου αιώνα. Απο τα καθίσματά του βλέπεις τη θάλασσα, δίπλα σ’ αυτό βρέθηκε το υπέροχο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που είναι στο μουσείο του Λούβρου, ο Ασκληπιός στο Βρετανικό Μουσείο κι ένας αρχαϊκός Απόλλωνας που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Εκεί κοντά είναι και η είσοδος για τις κατακόμβες, από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία στον κόσμο, 184 μέτρα σκαμμένες σε μαλακό κισσηρώδη βράχο, αρχικά σε φυσικά σπήλαια.
Μου αρέσει να μένω στον Αδάμαντα, στο λιμάνι της Μήλου, στην Πορτιανή είναι ευγενικοί και το πρωινό υπέροχο με σπιτικές μαρμελάδες και πίτες. Το πρωί τα καραβάκια για το γύρο του νησιού είναι μπροστά και έχει ωραία μπαράκια για το βράδυ.
Η Μήλος έχει πολλούς γραφικούς οικισμούς, το εντυπωσιακό Κλήμα με μικρά υπόσκαφα καταλύματα πάνω στο νερό, το ένα δίπλα στο άλλο, το ισόγειο είναι μια γκαραζόπορτα ξύλινη σε έντονο χρώμα όπου βάζουν τις βάρκες τους και στον πάνω όροφο μένει ο βαρκάρης.
Η Τρυπητή, σπιτικό φαγητό όταν πέφτει ο ήλιος στην Εργίνα· η Πλάκα, η πρωτεύουσα, βόλτα το βράδυ και φαγητό στην Αρχοντούλα· το Κάστρο, λόφος απόκρημνος ο οποίος δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού με ηφαιστειακούς δόμους που αποτελούνται από λάβα που στερεοποιήθηκε πριν χυθεί, από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα αν αντέχεις να ανέβεις· τα Πολλώνια, γραφικό ψαροχώρι, κόμβος επικοινωνίας με την Κίμωλο, για ψάρι στον καπετάν-Νικόλα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν το αρχαιολογικό και το μουσείο μεταλλευμάτων.
* Η Μ.Φ. είναι ζωγράφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το χωριό Αγάπι μέχρι τους περιστερώνες, η Τήνος αποκαλύπτει μια διαφορετική, πιο ήσυχη και βιωματική πλευρά της
Ποιοι προορισμοί και γιατί ξεχωρίζουν
Φθινοπωρινή απόδραση με βόλτες με άλογα, οργανωμένες εξορμήσεις στο δάσος και άλλες δραστηριότητες
Μια πρόσκληση σε επίδειξη μόδας έγινε η αφορμή για ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο Παρίσι, με τη Σελίν Ντιόν, εκπλήξεις στον Σηκουάνα και συναντήσεις γεμάτες συγκίνηση
Ένα boutique ξενοδοχείο απόλυτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του
Οι νέοι κανόνες που ενισχύουν τα δικαιώματα των επιβατών
Το κόλπο με τις κάλτσες
Πώς τα οικογενειακά ταξίδια καλλιεργούν την παρατήρηση, την ενσυναίσθηση και την περιέργεια των παιδιών και μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
Ένα ταξίδι στην εποχή των Λόρδων, ανάμεσα σε κήπους, λίμνες και αμέτρητα στρέμματα πρασίνου
Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκεται η Λα Γκραντ Επισερί ντε Παρί
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλά για τη δράση στη στάση μετρό Σύνταγμα
Από το Κάστρο και την Old Town μέχρι το Arthur’s Seat, τα μουσεία και τις παμπ
Από το Δεσποτικό και το Σπήλαιο μέχρι τα παλιά μεταλλεία, τις βίλες του OMA και τα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια διαφορετική διαδρομή στην Αντίπαρο
Μια απλή αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη συνήθεια - H διαδικασία σε 6 βήματα
Ανάμεσα σε γκρίζλι, βίσονες, παγωμένες λίμνες και τοπία που δύσκολα πιστεύεις ότι υπάρχουν
Τι συνιστούν γιατρός και αεροσυνοδοί
Σε αυτό θα είναι αφιερωμένες όλες ανεξαιρέτως οι ημέρες στο νησί
Η φύση, το πράσινο, τα επιβλητικά βουνά και οι αχανείς λίμνες προσφέρουν μια εσωτερική γαλήνη και μια απαράμιλλη ευφορία
Η γαστρονομική της παράδοση διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.