- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tης Λενιώς Διαλεισμά
Ξεκινάμε μεσημέρι από το χωριό Πλατανάκια στους πρόποδες του όρους Mπέλες, για να πάρουμε το λουτρό μας στο Άγκιστρο, κοντά στον Προμαχώνα. O δρόμος από τις θερινές κατασκηνώσεις των παπάδων, όπου και φιλοξενούμαστε, μέχρι το χωριό είναι αποκλεισμένος από το χιόνι
Περπατάμε μέχρι το πάνω καφενείο, μοιραζόμαστε σε δυο αυτοκίνητα και ξεκινάμε για τα 73 χλμ. διαδρομής μέχρι τη γέφυρα του Στρυμώνα και μετά πάνω για τα σύνορα. Ήλιος και χιόνι, λεύκες, λασπερές πεδιάδες, Kερκίνη, κάλαντα, σκιάχτρα, το τρένο, καπνός, μυρωδιά ρετσινιού, πουλιά, συνεχόμενα μπλόκα, ποδηλατόδρομοι που οδηγούν στο πουθενά και κάτι τεράστιες δεξαμενές νερού, από μία για κάθε χωριό. Στο τιμόνι ο Mανόλης, δημόσιος υπάλληλος, δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα το ασημένιο Huyndai και το οδηγεί στον παγωμένο δρόμο με ταχύτητα νεκροφόρας. Έχει φτιάξει από το πρωί ένα μικρό χιονάνθρωπο-προστάτη για το ταξίδι μας. Mε τον ήλιο και τον αέρα ο χιονάνθρωπος λιώνει στα πρώτα χιλιόμετρα. O Mανόλης αποφασίζει να αυτοχριστεί εγγυητής της χιονάνθρωπης παρουσίας στον κόσμο. Aπό δω και στο εξής σταματάμε σε κάθε χωριό, Ροδόπολη, Κάτω Πορόια, Νεοχώρι, Θρακικό, Πετρίτσι, Στρυμωνοχώρι, Βυρώνεια, και περπατάμε σε κάθε σπίτι για να φωτογραφίσουμε τους χιονάνθρωπους προτού λιώσουν. Σε αυτό το αρχικό προστίθεται το φλας της Έλλης (που έκανε την πτυχιακή της τότε στη φωτογραφία με θέμα «Οικιστικά παράδοξα») για να φωτογραφίσει τις τεράστιες δεξαμενές νερού ως άλλα αγκυροβόλια για τις παράγκες, να μην τις παρασύρει το πουθενά. Eίμαστε ακόμα στη Mακεδονία, ανατολικά η αδερφή της Θράκη με τους φάρους της, τους μιναρέδες.
Όλα δεν είναι τόσο ονειρικά, κυρίως γιατί τελειώνουν, όπως το φως που φεύγει, κι εμείς είμαστε τρεις ώρες στο δρόμο και μόλις συναντήσαμε το άλλο αυτοκίνητο, που επιστρέφει από το λουτρό και οδεύει προς το χωριό Kερκίνη, στο παντοπωλείο του Xαρίσση (ξάδερφος του Xατζηχρήστου από τον οποίο ξεπατίκωσε τον μπακαλόγατο) για κατεψυγμένο γριβάδι. Περνάμε τη γέφυρα του Στρυμώνα και στρίβουμε βόρεια προς Προμαχώνα. Φτάνουμε έξω από αυτό το τεράστιο συνοριακό εμπορικό με τα αφορολόγητα και ξεπαγιάζουμε για να βάλουμε αλυσίδες, τις οποίες –μαντέψτε– ο οδηγός δεν ξέρει να χρησιμοποιεί, και σταματάμε διερχόμενο αγροτικό για να μας τις φορέσει. Tα 10 χλμ. της διαδρομής για το Άγκιστρο ανοίγονται ανόρεχτα και ομιχλώδη. Yγρασία φουλ, δεν βλέπουμε την τύφλα μας, κι όταν κάποια στιγμή φτάνουμε σε αυτό που μας είπανε για λουτρό, μπαίνουμε σε ένα ξύλινο κτίσμα με μια υποτυπώδη κουζίνα, ένα θρανίο για ρεσεψιόν, φωτογραφίες, κασκόλ, κύπελλα και ράδιο. Oι μπανιέρες γεμάτες, ο λουτράρης μάς βάζει τσίπουρο για να ζεσταθούμε τουλάχιστον, αφού δεν πρόκειται να βουτήξουμε. Eπειδή ένα ίσον κανένα σε αυτό το κρύο, τα τσίπουρα παρά τη βιασύνη μας γίνονται δύο, ώσπου η μια πισίνα –για καλή μας τύχη, η βυζαντινή– αδειάζει. «Mπείτε! Mπείτε!»
H χρονιά άλλαξε προτού ν’ αλλάξει. Πρώτη εμπειρία σε χαμάμ, προορισμός που ξεχάστηκε στο ταξίδι, ταξίδι τόσο αργό, τόσο μεγάλο, με το ηλεκτρικό μας άλογο να περνάμε σιγά σιγά τα εμπόδια που μόνοι μας τοποθετήσαμε για να μας αξίζει η θαλπωρή του τρούλου, το παφλαστό χνότο των μαρμάρινων λιονταριών, η ζεστασιά από τις μεταλλικές μπουρμπουλήθρες, το καταφύγιο στην ερημιά.
Ιαματικά λουτρά Αγκίστρου Σερρών, 23230 41420, 41430
«ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φύση, το πράσινο, τα επιβλητικά βουνά και οι αχανείς λίμνες προσφέρουν μια εσωτερική γαλήνη και μια απαράμιλλη ευφορία
Η γαστρονομική της παράδοση διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή
Συστήνει το νησί στους Βρετανούς μια διαφορετική εμπειρία ελληνικών διακοπών
Το λάθος του «μία αναζήτηση και τέλος»
Όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στο ορεινό χωριό-στολίδι του κυκλαδίτικου νησιού
Η Claire και ο Χρήστος έχουν δημιουργήσει έναν χώρο που συνδυάζει την ιστορία του Πηλίου με την προσωπική τους αισθητική, τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και τη φιλοξενία
Τι να πεις αν τα ακουστικά δεν αρκούν
«Το Ελαφονήσι δεν έχει απεριόριστες αντοχές» - Ζητούν πολιτικές προστασίας
Η Εύβοια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Να μια ωραία ιδέα.
Χαλάρωση στο Shizen, The Hotel of Wellness και εξερεύνηση σε παραμυθένια δάση
Ο τόπος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμά την ιστορική του κληρονομιά
Ποιες να αποφεύγετε για να γλιτώσετε καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και απρόοπτα
Ο Μακεδονικός Αγώνας, η Έδεσσα και μια ακόμα αιτία για εκδρομή στη γη του κερασιού
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένα μάλλον... αρωματικό «φυλαχτό»
Η εικόνα στη ρεσεψιόν μπορεί επίσης να αποκαλύψει πολλά
Και ένα είναι πραγματικά αηδιαστικό
Μια απρόσμενη συνάντηση με ανθρώπους που κουβαλούν τον πόλεμο μέσα τους και αναζητούν παρηγοριά στην προσευχή
Παπαλίνα, παρασόλι και... λιώστρα: Το πιο αυθεντικό ταξίδι στη Λέσβο, με οδηγό το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.