Ταξιδια

Στα χωριά της Βασιλίτσας

Αφήνουμε τα Γρεβενά και κατευθυνόμαστε προς τη Βασιλίτσα, στα βουνά της Πίνδου, που κρύβουν τα πιο όμορφα και παρθένα τοπία της Ελλάδας. Φτάνοντας εδώ, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ μακριά.

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 285
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2512-7121.jpg

Αφήνουμε τα Γρεβενά και κατευθυνόμαστε προς τη Βασιλίτσα, στα βουνά της Πίνδου, που κρύβουν τα πιο όμορφα και παρθένα τοπία της Ελλάδας.Φτάνοντας εδώ, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ μακριά. Όχι γιατί έκανες από την Αθήνα  450 χλμ., ούτε γιατί οδηγούσες για 5 ώρες –συν τη στάση για φωτογραφίες στα Μετέωρα–, αλλά γιατί εδώ νιώθεις την απόλυτη κυριαρχία της φύσης, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα. Τα χωριά έχουν ερημώσει, οι κάτοικοι ξεχειμωνιάζουν στα πεδινά. Παράθυρα καλυμμένα με λαμαρίνες, αυλόπορτες φραγμένες από το χιόνι. Η μοναδική καμινάδα που καπνίζει, υποδηλώνει σημάδια ζωής. Η νοσταλγία της ανθρώπινης παρουσίας, μια αίσθηση ξεχασμένη. Κάποιοι πέτρινοι ξενώνες στους έρημους δρόμους με θέα στις χιονισμένες βουνοπλαγιές. Ευτυχώς, ο δρόμος Γρεβενών-Βασιλίτσας δεν κλείνει ποτέ (δηλαδή δεν τον αφήνουν να κλείσει).

Ο ουρανός είναι πεντακάθαρος, ίσως τη νύχτα χιονίσει. Αύριο θα πάω για σκι στη Βασιλίτσα. Στο αγαπημένο μου χιονοδρομικό, χωρίς τον πανικό του Σαββατοκύριακου, και με λιακάδα. Αλλά κι αν πάλι ο καιρός μάς τα χαλάσει, υπάρχουν κάπου 17 πέτρινα γεφύρια, θαυμάσια δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, και πολύ ωραίες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Και η Βάλια Κάλντα, σκεπασμένη με χιόνι. Ακόμα κι έτσι, είναι υπέροχη.

Έχει νυχτώσει. Ανοίγω την μπαλκονόπορτα του δωματίου μου. Δεν βγαίνω σε βεράντα ή σε αυλή, αλλά κατευθείαν στην κοιλάδα που σχηματίζουν τα χιονισμένα βουνά της Πίνδου. Ευτυχώς, έχει ξαστεριά. Τη νύχτα με ξυπνάνε τα ουρλιαχτά των λύκων.

 

Info
Πώς θα φτάσεις Η συντομότερη διαδρομή είναι Αθήνα - Λαμία - Καρδίτσα (μέσω Δομοκού) - Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Γρεβενά (420 χλμ.). Μακρύτερος αλλά πολύ ασφαλέστερος είναι ο δρόμος Αθήνα - Κατερίνη - Βέροια - Κοζάνη - Γρεβενά (όλος αυτοκινητόδρομος).

Διαδρομές με το αυτοκίνητο Εφοδιάσου με έναν καλό χάρτη και ξεκίνα, αφού προηγουμένως ρωτήσεις τους ντόπιους αν ο δρόμος είναι ανοιχτός. Κάποιες από τις ομορφότερες διαδρομές (οι δρόμοι αυτοί είναι συνήθως βατοί και το χειμώνα), που συγχρόνως οδηγούν σε αξιοθέατα της περιοχής, είναι:

● Μαυραναίοι - Ζιάκας - Σπήλαιο

● Μαυραναίοι - Τρίκωμο - Αζίζ Αγά

● Αναβρυτά - Σμίξη - Χιονοδρομικό Βασιλίτσας - Σαμαρίνα

● Μαυραναίοι - Ζιάκας - Περιβόλι - Αβδέλλα 

● Αναβρυτά - Αλατόπετρα - Πρόσβορο - Μεσολούρι - Δοτσικό (4Χ4)

Τι να κάνεις Το «δυνατό χαρτί» της περιοχής είναι τα υπέροχα τοπία, που τα απολαμβάνεις με εκπληκτικές διαδρομές on και off road, με πεζοπορίες και δραστηριότητες στη φύση. Δυστυχώς, τα περισσότερα χωριά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική τους παράδοση.

Να επισκεφθείς

● Το Δοτσικό, όπου γυρίστηκαν κάποια πλάνα της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος», είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά, με αρκετά παλιά σπίτια, την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, χτισμένη το 1865, και το πολύ όμορφο μονότοξο γεφύρι.

● Το χωριό Σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς του βράχους, από όπου θα ξεκινήσεις μια 3ωρη πεζοπορία για να φτάσεις στο διάσημο γεφύρι της Πορτίτσας, μπροστά από το επιβλητικό φαράγγι (πηγαίνει και συμβατικό αυτοκίνητο από χωματόδρομο).

● Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Τρίκωμο οδηγεί στο γεφύρι του Αζίζ Αγά, από τα πιο ξακουστά γεφύρια στην Ελλάδα (υπάρχει και οδική πρόσβαση). 

● Δεν θα μπορέσεις να μπεις το χειμώνα στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα (εννοείται ούτε trekking στο Αρκουδόρεμα, ούτε ανάβαση στις αλπικές λίμνες της Φλέγκας). Όμως, περνώντας 3 χλμ. έξω από το χωριό Περιβόλι, θα απολαύσεις τη μαγευτική εικόνα της χιονισμένης «Ζεστής Κοιλάδας».

● Στην περιφέρεια της Βάλια Κάλντα υπάρχει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 3 ωρών, που περνάει μέσα από τα ομορφότερα τμήματα του δρυμού της Πίνδου. Ξεκινάει από το χωριό Κρανιά και καταλήγει στην περιοχή Πέτρα Μεσίρι και στο ρέμα της Κυρα-Καλής.

● Έξω από το χωριό Αλατόπετρα βρίσκεται ο καταρράκτης του Τσούργιακα, που πέφτει σε ένα ιλιγγιώδες φαράγγι από ύψος 35 μέτρων. Η θέα του σου κόβει την ανάσα.

● Rafting στους ποταμούς Βενέτικο, Μηλεοπόταμο και Αλιάκμονα (Trekking Hellas Γρεβενών, 24620 87999-0, www.trekking.com.gr)

● Και βέβαια, κάνεις-δεν κάνεις σκι, θα επισκεφθείς το Χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ένα από τα μεγαλύτερα, καλύτερα και ωραιότερα της Ελλάδας (24620 84850, www.vasilitsa.com)

Πού να μείνεις

● Στη Σμίξη –το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο (7 χλμ.)– θα βρεις αρκετούς ξενώνες. Από τους ωραιότερους είναι ο Valia Nostra, με καλόγουστα δωμάτια και ευρύχωρες σοφίτες (24620 80151, 697 3025490, www.valianostra.gr). Για την πιο ωραία θέα στη Βασιλίτσα, διάλεξε το Casa la Mundi (24620 25555-7, www.casalamundi.gr)

● Στο 35ο  χλμ. Γρεβενών - Βασιλίτσας θα συναντήσεις το όμορφο Vasilitsa Resort, με 20 δωμάτια και 10 σουίτες με τζάκι (24620 83555, www.e-vasilitsa.gr)

● Στο 26ο χλμ. Γρεβενών - Βασιλίτσας βρίσκεται ο πολύ φιλόξενος πέτρινος ξενώνας Don Constantino (24620 83060, 694 7080950, www.donconstantino.gr)

●  Στο Περιβόλι ο ωραίος ξενώνας Αρκουδόρεμα, με τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και τη ζεστή του ατμόσφαιρα (24620 81467, 697 3705060, www.fora.gr/arkoudorema)

● Στο χωριό Αλατόπετρα το Αμαδρυάδες Boutique Hotel, ένα συγκρότημα με 7 ωραίες δίχωρες σουίτες  (24620 25034, 694 4426696, www.amadriadeshotel.com)

● Έξω από το χωριό Κρανιά, στο 27ο χλμ. του δρόμου Γρεβενών - Μετσόβου, το Πίνδος Resort διαθέτει 6 διώροφες βίλες (24620 86200, 697 4848346, www.pindosresort.gr)

 

Πριν φύγεις… Να αγοράσεις οπωσδήποτε άγρια μανιτάρια της Πίνδου, το μεγάλο γευστικό highlight της περιοχής. (Μανιταροπροϊόντα, 28ης Οκτωβρίου 4 & Πλατεία Ωρολογίου Γρεβενά, 4620 80007, 694 8043660)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ