Σεξ

Μήπως ο σύντροφός σας αυτοϊκανοποιείται υπερβολικά συχνά;

Το θέμα συζήτησης που τα ζευγάρια συχνά αποφεύγουν

p185215_b_v8_ab.jpg
Χαρά Βαμβακούλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
man-2495355_1920.jpg

Πρέπει ο αυνανισμός να αποτελεί σημάδι ότι η σεξουαλική ζωή της σχέση σας έχει προβλήματα;

Υπάρχει ένα θέμα συζήτησης που τα ζευγάρια προσπαθούν συχνά να αποφύγουν και όχι τυχαία. Αυτό είναι ο αυνανισμός και ο λόγος που τα ζευγάρια δεν τον συζητάνε είναι πολύ απλά, γιατί συνήθως πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ότι αν ο σύντροφός μας αυτοϊκανοποιείται – και μάλιστα συχνά - αυτό σημαίνει ότι δεν τον πληρούμε εμείς σεξουαλικά ή ότι δεν θέλει να κάνει σεξ μαζί μας.

Αυτή η θεωρία, ωστόσο, δεν είναι παρά ένα αποτέλεσμα ανασφάλειας, σε συνδυασμό με το στίγμα που πολλές φορές φαίνεται να κολλάμε στον αυνανισμό. Ας ξεκινήσουμε με το βασικό. Δεν υπάρχει κανένα στατιστικό στοιχείο, που να υποδεικνύει ποια είναι η κανονική συχνότητα αυτοϊκανοποίησης, οπότε η κατηγορία από εσένα προς τον σύντροφό σου ή το αντίθετο ότι αυτοϊκανοποιείται πολύ συχνά βγαίνει κατευθείαν από το τραπέζι ως αβάσιμη.

Τώρα που λύσαμε αυτό, ας περάσουμε στο ότι ο αυνανισμός και το σεξ δεν αντικαθιστούν το ένα το άλλο, συνεπώς δεν υφίσταται ότι ούτε το ότι ο σύντροφός σου σε απορρίπτει σεξουαλικά αν αυνανίζεται, εκτός κι αν κάνει μόνο αυτό και αποφεύγει εντελώς το σεξ μαζί σου. Σύμφωνα με την σεξολόγο Σάνον Τσάβεζ, υπάρχει μία σειρά από διαφορετικούς λόγους που κάποιος μπορεί να αυνανίζεται, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον σύντροφό του, όπως το να έρθει σε επαφή και να μάθει καλύτερα την σεξουαλική πλευρά του σώματός του, με μία ελευθερία που δεν μπορεί αναγκαστικά να έχει στο συντροφικό σεξ.

Επιπλέον, ο αυνανισμός μπορεί να αποτελέσει ένα είδος αυτο-φροντίδας. Η Τσάβεζ, μάλιστα, τον θεωρεί το ίδιο σημαντικό με το να τρως υγιεινά και να ασκείσαι, αφού στην ουσία αποτελεί ένα είδος γυμναστικής των γενετικών οργάνων που βελτιώνει τη διάθεση, ενώ λειτουργεί και βοηθητικά στον ύπνο. Παράλληλα, κάποιοι εκτονώνουν το άγχος της ημέρας με αυτόν τον τρόπο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν υιοθετήσει ως συνήθεια τις ώρες που βαριούνται.

Στην πραγματικότητα, η μόνη σχέση που μπορεί να έχει η αυτοϊκανοποίηση με τον σύντροφό μας είναι στην περίπτωση, που η λίμπιντο του ενός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν θέλει να πιέσει για περισσότερο σεξ τον σύντροφό του, που έχει χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, αυτό και πάλι δεν είναι κακό και δεν υποδεικνύει μη ικανοποίηση, αλλά ενδιαφέρον.

Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται σαν δικαιολογίες και να μην πείθουν κάποιον να συζητήσει ανοιχτά στη σχέση του το ζήτημα του αυνανισμού, αφού οι πιθανότητες του λένε ότι θα καταλήξει απλά σε γκρίνια και καβγά, αλλά στην πραγματικότητα όσο αποφεύγεις να μιλήσεις για αυτό, τόσο οξύνεις την δαιμονοποίησή του. Η Τσάβεζ αναφέρει: «Το να μιλήσεις για τον αυνανισμό μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά για τη σχέση σου. Εάν μπορείς να τον συζητήσεις ανοιχτά με τον σύντροφό σου είναι ένα καλό σημάδι ότι έχετε ξεπεράσει το στίγμα και ότι τον έχετε αποδεχτεί ως ένα κομμάτι της συνολικής σας ευεξίας». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ