Σεξ

Ο παγκόσμιος χάρτης της πορνείας και η Ελλάδα (εικόνα)

Σε ποιες χώρες είναι νόμιμοι οι οίκοι ανοχής, που ελέγχονται, τι ισχύει για τη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο παγκόσμιος χάρτης της πορνείας και η Ελλάδα
Paula Bronstein/Getty-Ideal Images

Αυτός ο παγκόσμιος άτλαντας δεν χαρτογραφεί την πορνεία στους δρόμους και στις γειτονιές. Αυτό θα ήταν κάτι το αδύνατο και κάπως οργουελικό σε επίπεδο παρακολούθησης.

Είναι ένας χάρτης που αποτυπώνει τους νόμους σχετικά με το πλαίσιο της ασκούμενης πορνείας σε κάθε χώρα του πλανήτη. Στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία το επάγγελμα της πορνείας είναι νόμιμη. Στη Λετονία, η πορνεία είναι νομικά κατοχυρωμένη, ωστόσο η ιδιοκτησία οίκου ανοχής ή η μαστροπεία απαγορεύονται.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα χάρτη που απεικονίζει το τι ισχύει σε όλο τον πλανήτη. Η εικονογράφηση, από τον Independent.

Ο παγκόσμιος χάρτης της πορνείας και η Ελλάδα
GABBAR-KA-BAAP/REDDIT SCREENGRAB

Με κόκκινο: Οι χώρες όπου απαγορεύεται εντελώς η πορνεία.

Με πράσινο: Η πορνεία είναι νόμιμη και ρυθμιζόμενη.
Με μπλε: Η πορνεία είναι νόμιμη, αλλά οι οργανωμένες δραστηριότητες όπως οίκοι ανοχής και μαστροπεία είναι παράνομες.  Το νομικό πλαίσιο γύρω από την πορνεία δεν είναι ρυθμισμένο.
Με πορτοκαλί: Παράνομος ο αγοραίος έρωτας, νόμιμη η παροχή ερωτικών υπηρεσιών.
Με γκρι: Δεν υπάρχουν στοιχεία.

Έχει ενδιαφέρον η περίπτωση της Γαλλίας, όπου η πορνεία ήταν νόμιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2016 όταν και ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τον περιορισμό του επαγγέλματος. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, υπάρχει δίωξη για τους πελάτες, αν συλληφθούν να πληρώνουν για σεξ. Η «προσέλκυση πελατών» είναι νόμιμη, αλλά η μαστροπεία και η ιδιοκτησία οίκων είναι εκτός νόμου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται διά ροπάλου πλην μιας πολιτείας. Η Νεβάδα του Λας Βέγκας είναι η μόνη πολιτεία που επιτρέπει την πορνεία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μόνο οι πόλεις με πληθυσμό κάτω από 700.000 επιτρέπεται να χορηγήσουν άδεια σε οίκους ανοχής.

Στην Ελλάδα το επάγγελμα των εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων έχει απελευθερωθεί. Ο ν. 2734/1999 προβλέπει ότι το εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο υποχρεούται να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, που εκδίδεται, ύστερα από αίτηση του, από τον Περιφερειάρχη του τόπου κατοικίας του. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών για την περιοχή της οικείας Περιφέρειας και στους κατόχους του εν λόγω πιστοποιητικού, με μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, χορηγείται υποχρεωτικά βιβλιάριο υγείας εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
 

α. Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

β. Είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.

γ. Δεν πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο.

δ. Δεν πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

ε. Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για ανθρωποκτονία από πρόθεση (άρθρο 299 Π.Κ.), αποπλάνηση παιδιών (άρθρο 339 Π.Κ.), μαστροπεία (άρθρο 349 Π.Κ.), σωματεμπορία (άρθρο 350 Π.Κ.), ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.) και εκβίαση (άρθρο 385 Π.Κ.), καθώς και για παράβαση των διατάξεων των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ