Πολεις

Θεσσαλονίκη: Το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη» καθαρίζει τον Θερμαϊκό Κόλπο

Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα που βοηθά στον καθαρισμό από επιπλέοντα απορρίμματ και συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ζωής κατοίκων και επισκεπτών

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη»

Το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη» και ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου – Τι είπε στην ATHENS VOICE ο Αντιδημάρχος Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος

Ένα ξεχωριστό τεχνολογικό επίτευγμα, ένα μη επανδρωμένο σκάφος μπαίνει στη μάχη για την φροντίδα του περιβάλλοντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Την ώρα που η ανάγκη για την προστασία της φύσης και του πλανήτη γενικότερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από τις εντυπωσιακές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μοιάζουν ιδανική λύση για την δημιουργία βιώσιμων πόλεων.

Μια τέτοια ιδέα είναι και η πιλοτική χρήση, του θαλάσσιου drone με το όνομα «Χαλκιόπη» με στόχο να προσφέρει βοήθεια στον καθαρισμό από επιπλέοντα απορρίμματα του Θερμαϊκού Κόλπου, συνεισφέροντας στην αναβάθμιση της ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Μιλώντας στην ATHENS VOICE o Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος επισήμανε: «Οι προσπάθειές μας για την περιβαλλοντική διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου είναι διαρκείς. Συνεργαζόμαστε στενά εδώ και χρόνια με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων του όρμου της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιούνται μηνιαίες μετρήσεις βασικών φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των υδάτων στον όρμο του Θερμαϊκού. Οι δειγματοληψίες γίνονται σε πέντε παράκτια σημεία και σε πέντε θαλάσσια σημεία με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Οι μετρήσεις αναρτώνται σε ανοικτή βάση δεδομένων». Όπως εξήγησε, «στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία της θάλασσας προχωράμε κι ένα βήμα παραπέρα. Αναπτύσσουμε μια πιλοτική δράση με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και εν προκειμένω της “Χαλκιόπης”, που είναι ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος περισυλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, που πλαισιώνονται από καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα με τη συμμετοχή εμπορικών μαγαζιών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της παραλίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Χαλκιόπη» είναι ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος περισυλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων το οποίο αγοράστηκε από την Ολλανδία και παραχωρήθηκε για πιλοτική χρήση στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Έχει τη δυνατότητα συλλογής έως 160 λίτρα απορριμμάτων ανά πλεύση, ενώ τα σκουπίδια συλλέγονται σε ειδικό ενσωματωμένο αποσπώμενο κάδο. Ο χειρισμός του σκάφους γίνεται από την ακτή ενώ σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη γίνεται η πιλοτική χρήση του. Η «Χαλκιόπη» βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής λειτουργίας και δοκιμών. Οι δοκιμές προγραμματίζεται να συνεχιστούν έως το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να αποτιμηθεί η αποδοτικότητα ή να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η «Χαλκιόπη» θα επιχειρεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σκάφος που καθαρίζει την περιοχή ανά τακτά διαστήματα με ευθύνη άλλων φορέων.

Σημειώνεται τέλος ότι στις πιλοτικές δράσεις που σχεδιάζονται εντάσσεται και η μελέτη τοποθέτησης παγίδων (διχτυών) σε δύο επιλεγμένες απολήξεις αγωγών όμβριων υδάτων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης τους, με στόχο τη μείωση των επιπλεόντων υλικών που καταλήγουν στη θάλασσα σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ