Πολεις

Ξεκόλλα από το μπουγατσάν

Η A.V. συνάντησε τα καλύτερα παιδιά του βορρά

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 480
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66836-148735.jpg

Η Athens Voice συναντά τα καλύτερα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας.

Ήρθε η ώρα για καινούργια copy paste. Η Athens Voice μαρτυράει πρώτη τα καλύτερα της θεσσαλονικιώτικης άνοιξης, έτσι όπως τα φτιάχνουν τα καλύτερα παιδιά του βορρά.

Ένα record label, πέντε μπάντες, μια σχεδιάστρια κι ένα παρτι!

n

Γιάννης Δρίζης, Σωτήρης Ποσπορέλης, οι ψυχές της Fair Weather Friends Records


• Ο Γιάννης Δρίζης ζει εδώ, αλλά το συνεταιράκι του Σωτήρης Ποσπορέλης ασκεί την ψυχιατρική στο Λονδίνο. Αυτοί οι δύο είναι οι ψυχές της Fair Weather Friends Records, που η πρώτη της κυκλοφορία σκάει τέρμα τζαζάτη με το «Transatlantic» των Epirus Quartet να τυπώνεται σε 300 αριθμημένα βινύλια.

• Οι Broken Tempo παίζουν κεφάτο, ναζιάρικο, χορευτικό και γκρουβάτο σουίνγκ. Το τελευταίο τους τραγούδι λέγεται «Bella Belle» και μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από το brokentempo.bandcamp.com

• Οι Dusties κυκλοφόρησαν το 2-track debut single τους σε 45άρι βινύλιο. Παίζουν γρήγορα, σουινγκάτα, με εσάνς ροκαμπίλι. Από το εξώφυλλο ξεκαθαρίζουν τις διαθέσεις τους, καθώς μοιάζουν σαν να δραπέτευσαν από καρέ του American graffiti.

• Οι Meanwhile in Mexico κυκλοφόρησαν επίσης τον πρώτο τους δίσκο, αποδεικνύοντας πως σπινταριστό σερφ δεν ξέρουν να παίζουν μόνο οι Καλιφορνέζοι αλλά και κάποιοι φοιτητές από το Αγρίνιο που σπουδάζουν εδώ και προφανώς εμπέδωσαν πως σαν του Θερμαϊκού τα κύματα δεν έχει.

• Οι vintage ήχοι κυριεύουν την πόλη και ήρθε η ώρα για την απόδοση τρελού respect στους Bullets, που σε κάθε τους συναυλία μπορείς να χάσεις τον έλεγχο και να πιεις ένα κασόνι μπίρες μονάχος. Η καλύτερη ελληνική ροκαμπίλι μπάντα πρόσφατα γύρισε και σε βιντεοκλίπ την τραγουδάρα «My Bonnie».

• Κι αν ψάχνεις κάποιο καλό πάρτι χωρίς πόζες και συζητήσεις μεταξύ των κοκτέιλ, που δεν περιλαμβάνουν τις λέξεις «καινοτομία», «εξωστρέφεια», «start up» αλλά οι άνθρωποι χορεύουν και συζητούν σαν άνθρωποι και όχι σαν νεογιάπηδες, ψάξε για τα πάρτι των Jitterbugs SKG στο «Rover» ή στο «Beer O’Clock» των Λαδάδικων.

n

Ντύσου χθες, ντύσου προηγούμενος αιώνας: από τη swing γυναικεία συλλογή της σχεδιάστριας Ελένης Χασιώτη. To ατελιέ της βρίσκεται στην περιοχή Ντορέ


n

Εμπνευσμένη από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 και η ανδρική κολεξιόν


• Απαραίτητο dress code, τα ρούχα της τελευταίας κολεξιόν της ντόπιας σχεδιάστριας Ελένης Χασιώτη, που ράβει σαν να μην είναι 2014 αλλά κάτι μεταξύ 1954 και 1964, τέλος, γιατί από κει και πέρα στιλιστικώς θεωρείσαι ουχί ροκαμπίλι αλλά τρέντουρας.

• Ωραίες οι χρονοκαψούλες, αλλά επιστροφή στο σήμερα. Οι Dada Tapes έδωσαν το παρθενικό τους live στο «Silver Dollar» και γρατσούνισαν σε ρυθμό post rock παιάνες από τον πρώτο τους δίσκο που ολημερίς και ολονυκτίς τον δουλεύουν. Δώσε έμφαση στα «The Most Beautiful Sound» και «Falling Apart», που μπορείς να το κατεβάσεις και δωρεάν (dadatapes.bandcamp.com). Μυστικό: ο τραγουδιστής τους είναι ο «αστρολόγος» του περιοδικού SOUL Γιώργος Μπάκας, κάτι που εξ ορισμού αποδεικνύει πως η μπάντα θα σαρώσει, αφού ο Γιώργος δεν είναι ανάδρομος.


Ένα βιβλιοπωλείο, ένας dj υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και το μανιφέστο του!

n

20 χρόνια «Μυθιστορία»: γιατί και για τα βιβλιοπωλεία ισχύει ο αφορισμός «small is beautiful»


Το καλύτερο βιβλιοπωλείο δυτικά του Πεκίνου και ανατολικά του Άινταχο, όπως αυτοπροσδιορίζεται, είναι μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο στα ράφια, όπως και στην ηλικία. Γιατί η «μυθιστορία» (Γρηγορίου Βαφοπούλου 20) έγινε 20 χρονών κηρύττοντας προς όλα τα έθνη πως, όταν η ιδιοκτήτρια και ψυχή του (χρόνια πολλά, Ντίνα) διαβάζει αλλά και ξέρει τα αναγνωστικά γούστα των ανθρώπων πέριξ της Βασιλίσσης Όλγας και του Ντεπώ, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

n

Κώστας Κούτσαρης: ψήφο εμπιστοσύνης στον πιο μυθικό dj της Θεσσαλονίκης, που πολιτεύεται στις δημοτικές εκλογές


Στο πάρτι της «μυθιστορίας» μουσική έπαιξε ο υποψήφιος του συνδυασμού Γειτονιές σε Δράση - Οικολογία, Αλληλεγγύη, Πολιτισμός (υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι βλέπεις πέραν από Μπουτάρη και Καλαφάτη, όπως η αρχηγός του συνδυασμού Ελεάννα Ιωαννίδου) Κώστας Κούτσαρης. Οι blogoσφαιρίτες και εν ιντερνετοχώρι διαβιούντες τον γνωρίζουν ως Indicto. Οι νυχτόβιοι πιτσιρίκοι ως «ο μουσάτος που βάζει δίσκους στο Residents». Οι παλιοκαραβάνες ως «ο καλύτερος πανκ dj που πέρασε ποτέ από το Romance». Θυμίζοντας ξαδελφάκι του Καλιφορνέζου Τζέλο Μπιάφρα και αδελφάκι του ζοχάδα Mark E. Fall Smith, ο Κούτσαρης τα χώνει στον κυρ-Γιάννη και αναρωτιέται: «[…]Ως προς τι βελτιώθηκε η ζωή μας στα 4 χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη;

Η πόλη είναι (στην καλύτερη περίπτωση) το ίδιο βρώμικη με πριν (του Θερμαϊκού συμπεριλαμβανόμενου), ο χρόνος μετακίνησης προς/από το κέντρο παρ’ όλη τη μείωση των ΙΧ μεγάλωσε λόγω των διπλοπαρκαρισμένων στο βωμό της “κίνησης της αγοράς”, η προσβασιμότητα πεζών/αναπήρων μειώθηκε λόγω των παράνομων επεκτάσεων των μαγαζιών με τα γνωστά παραπήγματα (οι εξαγγελίες για ξήλωμά τους περιορίστηκε σε έξι μαγαζιά, τα τρία κλειστά, στο Ντεπώ), ποδηλατόδρομος-λεωφορειόδρομος αποτελούν σύντομα ανέκδοτα, τα σχολεία καταρρέουν (κυριολεκτικά, το σχολείο που πάνε οι κόρες μου ο ίδιος ο δήμος το θεωρεί ακατάλληλο, προσπαθούμε εδώ και έξι μήνες για ένα ραντεβού με το δήμαρχο και τελικά πριν 6 μέρες –προεκλογικά– μας κάλεσε ένας αντιδήμαρχος για να μας πει ότι θα το κοιτάξουν!). Τι πρέπει να κάνω λοιπόν, φίλε μου; Να μην τα αναφέρω αυτά για να μη θεωρηθώ “επιθετικός” στον κ. Μπουτάρη; Να κάθομαι και να χαίρομαι που: “ήρθε ο τουρισμός”; (ένα κρουαζιερόπλοιο και κάποιοι Τούρκοι που εμείς στο Ντεπώ ούτε καν τους είδαμε;) – τη συνέχεια του έργου του Παπαγεωργόπουλου στην (τσιμέντο να γίνει) παραλία; – το αποτεφρωτήριο (που δεν έγινε); – τις “πράσινες πολιτικές”; – το φαγοπότι με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας; – το μοντέρνο TV100; Ωραία η μαγκιά, ωραίος και ο “εκσυγχρονισμός”, ωραίες οι καλές προθέσεις, ωραίες και (κάποιες) ιδέες αλλά... δεν φτάνουν».


Δύο γοργοπόδαροι ταχυμεταφορείς κι ένας βραβευμένος με ΕΒΓΕ εικονογράφος

• Ξεκινάμε με τον τελευταίο: Όνομα Σταύρος Δάμος, βραβείο-αγαλματάκι στην κατηγορία Εικονογράφηση στον τελευταίο διαγωνισμό ΕΒΓΕ για το πορτρέτο του Γιάννη Μπουτάρη στο free press «Exostis», που πλέον διέκοψε την έντυπη έκδοσή του. Για να μη χαλάσει η παράδοση που θέλει τους Θεσσαλονικείς κάθε χρονιά να βραβεύονται. Η γραμμή του είναι αναγνωρίσιμη κι αυτό που εντυπωσιάζει στο σχεδιασμό του είναι μια τεχνική που μοιάζει σαν ξυλογλυπτική.

n

Αντρέας Οικονόμου, Χάρης Μυρωνίδης: στα πόδια φτερά, στη μεταφορά δεμάτων εγγύηση


• Σε αντίθεση με τον Δάμο, που δουλεύει με το χέρι, το ντουέτο των Piedi Verdi δουλεύει με τα πόδια. Οι Ανδρέας Οικονόμου και Χάρης Μυρωνίδης είναι ταχυμεταφορείς με ποδήλατο. «Ποδηλατούσαμε στην παραλία και συζητούσαμε. Όλοι γύρω μας μιλούσαν για καινοτομία, πρωτοτυπία, εξωστρέφεια, ρίσκο – είναι πλέον η ορολογία της εποχής. Η λύση ήταν μπροστά μας, είχε δύο ρόδες κι ένα τιμόνι. Η ιδέα για την Piedi Verdi προέκυψε λίγο αργότερα εκείνη την ημέρα, όταν ψάχνοντας στο ίντερνετ μάθαμε ότι πενήντα χρόνια τώρα στην Αμερική οι “αγγελιοφόροι-κούριερ” ενώνουν τη Νέα Υόρκη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριάντα εταιρείες ποδηλατοταχυμεταφορικές.

Ανακαλύψαμε πως και η Αθήνα μέσω της εταιρείας Bondex του Χάρη Σκαφτούρου μπήκε στο παιχνίδι. Επικοινωνήσαμε με τον Χάρη, κλείσαμε ραντεβού, είδαμε, μάθαμε όλα τα σχετικά με το πώς δουλεύει μια τέτοιου είδους επιχείρηση. Και την κάναμε. Ο στόλος μας διαθέτει δύο ποδήλατα, εμάς και μια αποθήκη, όπου φυλάμε τα δέματα. Χωρίσαμε τη Θεσσαλονίκη σε τρεις περιοχές, που η κάθε μία έχει ξεχωριστή χρέωση. Για να μεταφέρουμε το πακέτο σου στην περιοχή του κέντρου –Δικαστήρια, Πανεπιστήμια, παραλία, Κασσάνδρου– η χρέωση είναι δύο ευρώ.

Στη δεύτερη ζώνη –Καλαμαριά, Πολίχνη, Συκιές, Κρήνη, Τριανδρία, Αμπελόκηποι, Άνω Πόλη– η χρέωση πάει στα πέντε. Στην τρίτη ζώνη –Θέρμη, Πανόραμα, Σίνδος, Καλοχώρι– χρεώνουμε δώδεκα. Τα ποδήλατά μας μεταφέρουν βάρος έως 60 κιλά. Διαθέτουμε ήδη τέσσερις σταθερούς πελάτες και τολμούμε να πούμε πως οι μεγαλύτεροι εφιάλτες μας, μιας και ρωτάς για τα ρίσκα της δουλειάς, είναι να πάθουμε λάστιχο ή να μην έχουμε μπαταρία. Το κινητό, βλέπεις, αλλά και ο υπολογιστής είναι το γραφείο μας. Και δηλώνουμε πολύ ευτυχισμένοι που καταφέρνουμε να βιοποριζόμαστε ευπρεπώς σε αυτή την κρίση και να συνεχίζουμε τις σπουδές μας στην πληροφορική. Είμαστε τρίτο έτος, είμαστε γρήγοροι, καλογυμνασμένοι, και όσο κι αν συνωμοτεί το σύμπαν για να καταστείλει τα όνειρά μας, εμείς τρέχουμε πιο γρήγορα από αυτό και για αυτό το πακέτο σας φτάνει στην ώρα του».

Ένα μουσείο στα σπάργανα, ένα κόμικ, ένα καινούργιο στέκι και άλλα τρία σημεία για ποτό, φαγητό και ριλάξ

n

Έπαψε να είναι γκρεμίδι και στοιχειωμένο. Το αρχοντικό της Αναγεννήσεως θα στεγάσει το «Μουσείο των Κόμικς»


•«Θα το κάνω μουσείο κόμικ» δήλωσε ο δήμαρχος για το διατηρητέο κτίριο της οδού Αναγεννήσεως, γνωστό κι ως «Ροζ σπίτι». Χτισμένο μεταξύ 1900 και 1910 και γλιτώνοντας από τη μεγάλη πυρκαγιά του ’17, έως και το 1960 ήταν το σπίτι της οικογένειας Πετρίδη, ενώ κατά τη διάρκεια του ξεπεσμού του, τη δεκαετία του ’90, θεωρούνταν στοιχειωμένο παρότι ήδη από το 1984 χαρακτηρίστηκε αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Η αναπαλαίωση περατώθηκε, τις νύχτες πραγματικά λάμπει σαν διαμάντι, και ήρθε η ώρα να γίνει μουσείο.

n

Misery City! Ένα μαύρο, επικίνδυνο, αστυνομικό κόμικ των Βασίλη Γκογκτζιλά και Κώστα Ζαχόπουλου


• Κι αν δεν μπει πρώτο-πρώτο το «Misery City» των Βασίλη Γκογκτζιλά και Κ. Ι. Ζαχόπουλου θα είναι μεγάλη αδικία. Η τελευταία δουλειά του ντουέτο είναι μαύρη και ατμοσφαιρική, σπεκουλάρει στον Ρέιμοντ Τσάντλερ αλλά και τον Ντέιβιντ Λιντς, και υμνεί τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Μαξ Μάρεϊ με μόνιμο χανγκόβερ και μιας Μεξικάνας μπαργούμαν ονόματι Πακίτα. Θόρυβος, σουρεαλισμός, κοφτερή γραμμή, μάγεψε, εννοείται, στο πρόσφατο Comicdom. Με το δεξί, παιδιά!

n

Το crew του Be: bartenders, μάγειρες, κορίτσια του service, διάθεση τέρμα. Relax και creativity!


• Από το σκοτάδι στο φως, από το νουάρ στη νέο-ποπ, και ορίστε το καινούργιο στέκι, φωτεινό-φωτεινό, στη γωνία Μητροπόλεως και Κομνηνών. Με την υπογραφή των Urban Soul Project, του αρχιτεκτονικού γραφείου που επιμελήθηκε και την έξοδο του «ΕΡΓΟΝ» από την Κούσκουρα στο Λονδίνο, το «Be» ποντάρει στην καλή μουσική, τις παρέες που ριλαξάρουν, το comfort food και το σλόγκαν «Μην κάθεσαι σοβαρός, μας νευριάζεις».

• Και ορίστε τώρα τα τρία σημεία που σας έταξα για ανηλεές ανοιξιάτικο πέσιμο μετά λόγου και αιτίας. Το «Έλξατε» του Θάνου (γραφίστας του ασπρόμαυρου free press «Φιλμ Νουάρ») είναι τοσοδούλικο αλλά και τόσο τίμιο στην κατηγορία Υπερμικρό Μπαρ με Ψαγμένη Μουσική και Τραπεζάκια Έξω στην Ισαύρων.

n

Οι μοντέρνοι τσιπουροαυτοκράτορες της «Μασσαλίας»: Νίκος Καρδαράς, Γιάννης Παντζίκης, Στέλιος Καραπιπέρης


• Η «Μασσαλία» στη γωνία Φιλικής Εταιρείας και Μανουσογιαννάκη σκοράρει στην κατηγορία Ωραιότερη Ελληνική Γεύση. Ο Γιάννης Παντζίκης, ο Στέλιος Καραπιπέρης και ο Νίκος Καρδαράς (εμβληματικός φωτογράφος-συνεργάτης του περιοδικού SOUL από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας) έστησαν κουζίνα μούρλια: ταλαγάνι, μελωμένη παντσέτα, μύδια αχνιστά, εγγύηση λέμε.

• Αν θέλεις ιταλικό, τραβάς κατευθείαν για την Πυλαία, όπου ο παλιός, μυθικός «Giordano» μετονομάστηκε σε «Da Leonardo», που το διευθύνει ο σκληρά εργαζόμενος νέος Αλέξανδρος Πεταλίδης. Ατού του η πίτσα με βουβαλίσιο λουκάνικο και τα Gnocchi Gorgonzola e Pere.

Κεντρική φωτό: Ο Μπομπ Ντίλαν διά χειρός του βραβευμένου με ΕΒΓΕ 2014 εικονογράφου Σταύρου Δάμου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ