- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η «κρίση σοκολάτας» στην ΕΕ επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν ερευνητές
Ο κίνδυνος ελλείψεων επιδεινώνεται από την πτώση της βιοποικιλότητας
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη σοκολάτα - Η ΕΕ εξαρτάται από ευάλωτες χώρες για κακάο, σιτάρι και καλαμπόκι, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων
Η κλιματική κατάρρευση και η απώλεια της άγριας ζωής εντείνουν την «κρίση σοκολάτας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα έκθεση, με το κακάο να είναι ένα από τα έξι βασικά εμπορεύματα που προέρχονται κυρίως από χώρες ευάλωτες σε περιβαλλοντικές απειλές.
Η έκθεση για την «κρίση σοκολάτας» έρχεται καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα του κακάο, του καφέ, της σόγιας, του ρυζιού, του σιταριού και του καλαμποκιού που εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023 προήλθαν από χώρες που δεν είναι καλά προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους Βρετανούς συμβούλους Foresight Transitions.
Για τρία από τα προϊόντα – κακάο, σιτάρι και καλαμπόκι – τα δύο τρίτα των εισαγωγών προήλθαν από χώρες των οποίων η βιοποικιλότητα θεωρείται ότι δεν διατηρείται ακέραιη, όπως έδειξε η ανάλυση.
Κίνδυνος ελλείψεων σοκολάτας στην ΕΕ λόγω κλιματικής κρίσης
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ζημιά στην παραγωγή τροφίμων από την κλιματική κατάρρευση επιδεινώνεται από την πτώση της βιοποικιλότητας, που έχει καταστήσει τις καλλιέργειες λιγότερο ανθεκτικές.
«Αυτές δεν είναι απλώς αφηρημένες απειλές», δήλωσε η βασική συγγραφέας της έκθεσης, Καμίλα Χάισλοπ. «Ήδη εκδηλώνονται με τρόπους που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων για τους καταναλωτές — και τα πράγματα χειροτερεύουν.»
Οι ερευνητές συνέδεσαν εμπορικά δεδομένα της Eurostat με δύο παγκόσμιες περιβαλλοντικές κατατάξεις για να αξιολογήσουν το επίπεδο έκθεσης για τρεις βασικές τροφές και τρεις κρίσιμες εισροές στο ευρωπαϊκό διατροφικό σύστημα.
Χρησιμοποίησαν την κατάταξη Notre Dame Global Adaptation Index, η οποία συνδυάζει την ευαλωτότητα μιας χώρας στις κλιματικές ζημιές με την πρόσβασή της σε οικονομική και θεσμική υποστήριξη, και την κατάταξη βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που συγκρίνει την τρέχουσα αφθονία της άγριας ζωής με τα προνεωτερικά επίπεδα.
Διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των εισαγωγών προερχόταν από χώρες που κατατάσσονται ως «χαμηλού έως μέτριου» επιπέδου προετοιμασίας για την κλιματική αλλαγή και «χαμηλού έως μέτριου» ή «μέτριου» επιπέδου βιοποικιλότητας.
Ορισμένα τρόφιμα παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση. Η ΕΕ εισήγαγε το 90% του καλαμποκιού της από χώρες με χαμηλή έως μέτρια ετοιμότητα για το κλίμα και το 67% από χώρες με μέτρια ή χαμηλότερη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την έκθεση.
Για το κακάο – βασικό συστατικό στη βιομηχανία σοκολάτας, που δεν καλλιεργείται στην Ευρώπη – η έκθεση στις κλιματικές απειλές έφτασε το 96,5%, ενώ η έκθεση σε προβλήματα βιοποικιλότητας έφτασε το 77%.
Η βιομηχανία ήδη αντιμετωπίζει αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης, εν μέρει λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και ελλείψεις στην προμήθεια κακάο. Το μεγαλύτερο μέρος του κακάο προέρχεται από δυτικοαφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Ανάγκη για επενδύσεις στη βιωσιμότητα
Η έκθεση, που ανατέθηκε από το Ίδρυμα για το Κλίμα της Ευρώπης (European Climate Foundation), υποστηρίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες σοκολάτας θα πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στο κλίμα και στην προστασία της βιοποικιλότητας στις χώρες παραγωγής κακάο.
«Δεν πρόκειται για πράξη αλτρουισμού ή βιώσιμης χρηματοδότησης (ESG), αλλά για μια ζωτικής σημασίας άσκηση μείωσης του κινδύνου στις εφοδιαστικές αλυσίδες», έγραψαν οι συγγραφείς. «Η διασφάλιση ότι οι αγρότες αμείβονται δίκαια για την παραγωγή τους θα τους επέτρεπε να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα των ίδιων των καλλιεργειών τους.»
Ο Πολ Μπέχερνς, περιβαλλοντικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας εγχειριδίου για τα τρόφιμα και τη βιωσιμότητα, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα σκιαγραφούν μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την ανθεκτικότητα των τροφίμων.
«Οι πολιτικοί θέλουν να πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης σε τρόφιμα επειδή παράγει αρκετά από μόνη της», είπε. «Αυτό που δείχνει όμως η έκθεση είναι ότι η ΕΕ παραμένει ευάλωτη στους κλιματικούς και βιοποικιλιακούς κινδύνους σε κάποιες κρίσιμες αλυσίδες προμήθειας τροφίμων.»
Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο καφές, το ρύζι και η σόγια είχαν συνολικά μικρότερους κινδύνους, αλλά εντόπισε σημεία υψηλού κινδύνου. Η Ουγκάντα, που παρείχε το 10% του καφέ της ΕΕ το 2023, είχε χαμηλή προετοιμασία για το κλίμα και χαμηλή έως μέτρια βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Τζόζεφ Νκάντου, ιδρυτής της Εθνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Καφέ και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στην Ουγκάντα, κάλεσε για μεγαλύτερη πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες να γίνουν πιο ανθεκτικοί στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
«Ο καιρός στην Ουγκάντα δεν είναι πλέον προβλέψιμος», είπε. «Οι καύσωνες, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι ασταθείς βροχοπτώσεις μαραίνουν τις καφεοκαλλιέργειές μας και πλήττουν την παραγωγή.»
Ο Μάρκο Σπρίνγκμαν, ερευνητής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι απαιτείται στροφή προς πιο υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες ώστε τα διατροφικά συστήματα να αντέξουν στα κλιματικά σοκ.
«Περίπου το ένα τρίτο των σιτηρών και σχεδόν όλη η εισαγόμενη σόγια χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων», είπε. «Το να στοχεύουμε στη βελτίωση της ανθεκτικότητας αυτών των αλυσίδων προμήθειας αγνοεί ότι εξυπηρετούν προϊόντα που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τα προβλήματα που προσπαθούμε να προστατεύσουμε».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.