Περιβαλλον

Πώς μπορούν υποβρύχια ηχεία να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους

Τι έδειξαν μελέτες επιστημόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς μπορούν υποβρύχια ηχεία να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους
Πώς μπορούν υποβρύχια ηχεία να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους © Unsplash

Κοραλλιογενείς ύφαλοι και υποβρύχια ηχεία - Τι ισχύει σύμφωνα με τους ερευνητές

Υποβρύχια ηχεία που μεταδίδουν ήχους των υγιέστερων κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσαν να επαναφέρουν στη ζωή πιο κατεστραμμένους και υποβαθμισμένους υφάλους που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ωκεάνια νεκροταφεία, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες που εργάζονταν στα ανοικτά των αμερικανικών Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες κοραλλιών είχαν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν σε έναν ύφαλο που δείχνει πιο ζωντανός και ακούγονται ήχοι ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Sound from healthy coral reefs could encourage degraded ones to regenerate, experts say

Ο πλανήτης έχει χάσει τους μισούς κοραλλιογενείς υφάλους του από τη δεκαετία του 1950 λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, της υπεραλίευσης, της ρύπανσης, της απώλειας ενδιαιτημάτων και των επιδημικών ασθενειών. Οι μεγάλες μειώσεις έχουν τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για την προστασία των εναπομεινάντων υφάλων μέσω προσεγγίσεων που κυμαίνονται από την επαναφύτευση με κοράλλια που εκτρέφονται σε φυτώρια μέχρι την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών που μπορούν να αντέξουν την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Ενώ οι ερευνητές εγκατέστησαν ηχεία και στις τρεις τοποθεσίες, έπαιξαν ήχους από έναν ακμάζοντα ύφαλο μόνο σε μία: τον υποβαθμισμένο ύφαλο Salt Pond. Οι άλλες δύο τοποθεσίες, ο υποβαθμισμένος ύφαλος Cocoloba και ο υγιέστερος ύφαλος Tektite, συμπεριλήφθηκαν για λόγους σύγκρισης.

Όταν οι προνύμφες κοραλλιών απελευθερώνονται στη στήλη του νερού, μεταφέρονται με τα ρεύματα και κολυμπούν ελεύθερα, πριν βρουν ένα σημείο για να εγκατασταθούν. Μόλις πέσουν στον πυθμένα του ωκεανού, σταθεροποιούνται στο σημείο και -αν επιβιώσουν- ωριμάζουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ