Περιβαλλον

DIMAND: Δομεί ένα καλύτερο μέλλον, εξασφαλίζοντας ένα «πράσινο» παρόν

Στόχος της όχι μόνο να αναπτύσσει βιοκλιματικά κτίρια αλλά να αναμορφώνει τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 874
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργα της DIMAND
© Νίκος Δανιηλίδης

Αφιέρωμα ΕΚΕ και Περιβάλλον 2023: H DIMAND από το 2005, έχει ένα σταθερό ιστορικό βιώσιμων έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη, με εναρμόνιση με το περιβάλλον 

Περιβάλλον ονομάζουμε καθετί που βρίσκεται γύρω μας, δηλαδή ό,τι μας περιβάλλει. Είναι η γειτονιά μας, η πόλη μας, οι συμπολίτες μας. Κλειδί στην ανοικοδόμηση ενός φιλικού περιβάλλοντος είναι να δημιουργήσουμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε, εξασφαλίζοντας μια ποιοτική καθημερινότητα. Δημιουργώντας μια καθαρή και βιώσιμη πόλη, σχεδιάζουμε ένα σύγχρονο urban μοντέλο που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων μας με στόχο την ευζωία. Ένα καλύτερο μέλλον όμως, απαιτεί ένα πράσινο παρόν.

Η DIMAND, μια εταιρεία πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά, με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων, μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία αλλά και δέσμευση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής μέσω λήψης μέτρων για τη μείωση τόσο του εγγενούς όσο και του λειτουργικού αποτυπώματος. Με απώτερο στόχο τη δημιουργία πόλεων που εγγυώνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, εξειδικεύεται στις αστικές αναπλάσεις και τα έργα μικτών χρήσεων. Σκοπός της οργανωμένης δράσης της είναι η προώθηση των βιώσιμων χαρακτηριστικών των κτιρίων, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η DIMAND εφαρμόζει ενεργειακά μοντέλα με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό του κτιρίου που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των επιθυμητών συνθηκών εσωτερικά, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια. Παράλληλα, αξιοποιεί με στρατηγικό τρόπο φυσικά στοιχεία, όπως το φως, μέσω του σχεδιασμού προσόψεων των κτιρίων και της σωστής επιλογής υλικών, και προχωρά σε βιοκλιματικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου με μελετημένη σκίαση, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα.

Στόχος της DIMAND δεν είναι απλώς να αναπτύσσει κτίρια βιοκλιματικά, αλλά να αναμορφώνει τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας. Οι αστικές αναπλάσεις βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε όλους. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, οι πόλεις αναζωογονούνται και αναγεννιούνται προσφέροντας μία διαφορετική αστική εμπειρία στους κατοίκους.

Τα εμβληματικά έργα της DIMAND

Εδώ και περίπου 20 χρόνια, από το 2005, έχει ένα σταθερό ιστορικό βιώσιμων –και εμβληματικών– έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων (γραφεία, ξενοδοχεία, ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), που εξυπηρετούν τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη, πάντα σε εναρμόνιση με τη διατήρηση του φυσικού τοπίου. Μεταξύ αυτών είναι το ΜΙΝΙΟΝ, το OPAP ARENA, το Moxy Athens City, το Kaizen Campus, το υπό ανέγερση κτίριο της PwC, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά (πρώην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος) και η μεγάλη ανάπτυξη στο πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Ελαιώνα. Παράλληλα, στον σχεδιασμό της DIMAND εντάσσεται και το project Skyline, που περιλαμβάνει εμβληματικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, κατά βάση όμως στο κέντρο της Αθήνας, όπως στη Σταδίου και στην πλατεία Συντάγματος.

DIMAND
© Νίκος Δανιηλίδης

O Πύργος Πειραιά

Από τα πιο εμβληματικά της έργα είναι και η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, τοπόσημο της ευρύτερης αθηναϊκής επικράτειας. Στον πρώτο «πράσινο ουρανοξύστη» της χώρας, η DIMAND ενσωματώνει τις αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού και υιοθετεί μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση που υπερβαίνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Στόχος της εταιρείας είναι στο τέλος του 2023, οπότε και θα ολοκληρωθεί, να αποτελέσει το πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό, ψηλό κτίριο της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Επιπλέον, ο Piraeus Tower θα θεωρείται κτίριο “WELL”, λαμβάνοντας τη σχετική, παγκοσμίως αναγνωρισμένη, πιστοποίηση, που έχει να κάνει με την υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 43% των πιστοποιημένων κτιρίων στην Ελλάδα ανήκουν στη DIMAND – μία ακόμη απόδειξη της προσηλωμένης και επιτυχημένης δράσης της. Ο Piraeus Tower, που ανακατασκευάζεται από την κοινοπραξία DIMAND -EBRD -Prodea Investments, μετά από την υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά, είναι ένα βιοκλιματικό ακίνητο που εστιάζει στο σύνολο των περιβαλλοντικών λειτουργικών πτυχών, όπως είναι η κατανάλωση νερού, η ενεργειακή απόδοση, τα βιώσιμα υλικά, η μείωση των απορριμμάτων, η βελτίωση της βιοποικιλότητας (π.χ. στέγες με βλάστηση). Οι βασικές ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγονται μέσω σύγχρονου φωτοβολταϊκού συστήματος με πάνελ στην προεξοχή του Πύργου, τη δημιουργία πρόσοψης πολλαπλών παραμέτρων για την καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και της ανεμπόδιστης θέας και τη δημιουργία ενός πραγματικά πράσινου περιβάλλοντος με αυξημένη έκταση βλάστησης (1.000 τ.μ.) που θα αρδεύεται με έξυπνο ψηφιακό σύστημα με την αποκλειστική χρήση βρόχινου νερού.

Ο Πύργος Πειραιά από την DIMAND
© Νίκος Δανιηλίδης

Πιστοποιημένη δράση

Η ποιότητα των έργων της DIMAND αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέπτυξε κτίριο με πιστοποίηση LEED και είναι μέλος του U.S. Green Building Council (USGBC) και του Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), ενώ έχει οριστεί ως «LEED Proven Provider» από την Green Business Certification, Inc. (GBCI). Παράλληλα, έχει λάβει από τον οργανισμό Quality Net Foundation, μια σημαντική διάκριση για τις αειφόρες επιδόσεις της στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκαταλέγεται στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece». Διάκριση που αναδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην εφαρμογή πρακτικών καινοτομίας και βιωσιμότητας, κατακτώντας ηγετικό ρόλο στην προώθηση της αειφορίας και της εταιρικής υπευθυνότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Γίνεται αντιληπτό ότι η DIMAND ευθυγραμμίζει τη δράση της με τις παγκόσμιες κατευθύνσεις περί υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, υιοθετώντας πρακτικές ESG που προάγουν την καινοτομία, την αριστεία και τη συνολική αειφορία. Όλα αυτά έχουν έναν στόχο: να ζήσουμε στις πράσινες πόλεις που δημιουργήσαμε μαζί, με σεβασμό στο περιβάλλον και επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ