Περιβαλλον

Laguna Coast Foundation: Ο οδικός χάρτης για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη νησιωτική Ελλάδα

Η Νάξος μεταμορφώνεται - Τα βήματα για την υλοποίηση του φιλοπεριβαλλοντικού project

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Laguna Coast Foundation: Το πρώτο πολιτιστικό hub στο Αιγαίο υλοποιείται μέσω επενδύσεων ύψους €30 εκ. και συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
Δόθηκε στη δημοσιότητα το Masterplan ανάπλασης της Laguna Coast στη νησιωτική Ελλάδα

Laguna Coast Foundation: Το πρώτο πολιτιστικό hub στο Αιγαίο υλοποιείται μέσω επενδύσεων ύψους €30 εκ. και συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Το βασικό σχέδιο (Masterplan) ανάπλασης στη νησιωτική Ελλάδα της Laguna Coast, που περιέχει επενδύσεις σε οικοτουρισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, βιώσιμη αποκατάσταση της λίμνης, συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου και το πρώτο πολιτιστικό hub στο Αιγαίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράκτιο υγρότοπο των Κυκλάδων, μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου βρίσκεται η αλυκή της Νάξου, που είναι ένα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων. Στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 είδη φυτών. Η θαλάσσια περιοχή στα βόρεια ονομάζεται Λαγκούνα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του νησιού Μαντώ των 27 στρεμμάτων, καθώς και των βραχονησίδων Κλεφτονήσια. Στα ανατολικά του έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου και νότια ξεκινά ο κάμπος του Λιβαδιού και τα χωράφια με τις καλλιέργειες. Στα νοτιοδυτικά του και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων βρίσκονται οι τρεις εποχικοί υγρότοποι του Αγίου Προκοπίου.

Παλαιότερα αυτή η αλυκή ήταν ένας παραθαλάσσιος υγρότοπος που επικοινωνούσε απευθείας με τη θάλασσα, αλλά με τα χρόνια κατασκευάστηκε φράγμα που παγίδευε τα νερά, έτσι σήμερα μόνο μια τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι μια πολύ σημαντική στάση για τα αποδημητικά πουλιά αφού λόγω της γεωγραφικής θέσης βρίσκεται σε έναν πολύ μακρύ διάδρομο μετανάστευσης όπου βρίσκουν καταφύγιο, τροφή και ξεκούραση τα φτερωτά πλάσματα της φύσης έως ότου συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους.

Το βασικό σχέδιο (Masterplan) της Laguna Coast στοχεύει να αναπτύξει ένα νέο όραμα για το μέλλον της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Πλέον κρίνεται απαραίτητη μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσέγγιση για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση υφιστάμενων υποδομών και τον σχεδιασμό νέων βιώσιμων φιλικών προς το περιβάλλον με στόχο να αποκτήσει ζωή η ακτογραμμή της Laguna.

Laguna Coast Foundation: Το πρώτο πολιτιστικό hub στο Αιγαίο υλοποιείται μέσω επενδύσεων ύψους €30 εκ. και συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Masterplan της Laguna Coast

1.Αποκατάσταση της λίμνης

  • βελτίωση της ποιότητας του νερού

70% συνολική βελτίωση

  • πίνακας άγριας ζωής

δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος οικοτόπων

  • Οικολογία και Δυναμική Συστημάτων

Βελτιωμένη Οικολογική-Κοινωνική Αλληλεπίδραση

  • Συστήματα Κυκλοφορίας

Δημιουργία συστημάτων ιεραρχικής κυκλοφορίας

  • Αρχιτεκτονικά Χαρακτηριστικά

δημιουργία νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων

  • Στρατηγική Φωτισμού

παρέχουν ασφαλή φωτισμό όπου χρειάζεται

  • Τυπολογίες τοπίου

20 στρέμματα προστιθέμενου βιότοπου

  • Σήμανση

Εισαγωγή στοιχείων σήμανσης

  • Συνδεσιμότητα πανεπιστημίων

3+ συνδέσεις πύλης με Ερευνητικά Εργαστήρια

  1. Δημιουργία κόμβου επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για την υποστήριξη του σχεδίου ανάπλασης.
  2. Σύνδεση παρελθόντος-μέλλοντος μέσω του πολιτισμού με την Artsphere, μια πρωτοποριακή έκθεση τέχνης, το πρώτο πολιτιστικό Hub στο Αιγαίο, που ξεπερνά τη χώρα της ακτής Laguna. Συνδυάζοντας διάφορες μορφές τέχνης από installation, μόδα, μουσική και τεχνολογία, το Artsphere στοχεύει να γίνει η μελλοντική αναφορά για μια βιώσιμη καλλιτεχνική εμπειρία.
  3. βιώσιμες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ προς την κατεύθυνση του μηδενικού αποτυπώματος προς το περιβάλλον
  • Οικοτουριστικές επενδύσεις, με κατασκευές υψηλής ποιότητας.
  • Βελτίωση ποιότητας οδικού δικτύου και συνδεσιμότητας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανάδειξη και αποκατάσταση υφιστάμενων κατασκευών και ερειπίων για τη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας
  • Έργα οδοφωτισμού και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
  • Διαμόρφωση παραλιακού μετώπου με παραλία ανοιχτή σε όλους.
  • Διαμόρφωση ενός φιλικού και προσβάσιμου πάρκου για ΑμεΑ
  • Διαμόρφωση κήπων της Λαγκούνα σε έκταση άνω του 1 εκατομμυρίου τ.μ.
  • Υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και υγείας.
  • Κατασκευή παρατηρητηρίου πτηνών.

5.Ακριβική διαχείριση ναξιώτικων αγροτικών προϊόντων, χρήση νέων τεχνολογιών μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας

Στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας, μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος 5 ναξιώτικων κύριων γεωργικών προϊόντων μέσω μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας έως το 2025.

  1. Καινοτόμος συνεργασία με εμβληματικούς οργανισμούς με αντίκτυπο στην περιοχή της ακτής Laguna.
Laguna Coast

Χρησιμοποιώντας καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην περιοχή της ακτής Laguna με στόχο τη σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Νάξο με έτος ορόσημο το 2030.

Η πρώτη εμβληματική συνεργασία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ όπου ο CEO κ. Αναστάσιος Μάνος, συμφώνησε για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη περιοχή της Laguna, η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ήδη υλοποιούνται οι πρώτες μελέτες στην περιοχή.

Το έργο της Laguna Coast, το μεγαλύτερο project διατήρησης και αναγέννησης στις Κυκλάδες, τελείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ