Περιβαλλον

Κλιματική κρίση: Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Exxon ήξερε από τη δεκαετία του ΄70

Γιατί δεν άνοιξαν ποτέ τα στόματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Exxon Mobil ήξερε από τη δεκαετία του 1970 ότι το πετρέλαιο συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη
H Exxon Mobil ήξερε από τη δεκαετία του 1970 ότι το πετρέλαιο συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη © Pexels

Exxon Mobil - Ο πετρελαϊκός κολοσσός προέβλεψε την υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη από τη δεκαετία του 1970 αλλά «έθαψε» τα στοιχεία

Τα «στραβά μάτια» στην κλιματική αλλαγή έκανε η Exxon Mobil, παρόλο που είχε στη διάθεσή της (εδώ και δεκαετίες) εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις για το πώς τα ορυκτά καύσιμα επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στο περιοδικό Science, το οποίο επικαλούνται οι New York Times. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Harvard και του Ινστιτούτου Postdam, και είναι αποκαλυπτική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η  Exxon είχε εφοδιάσει τα δεξαμενόπλοιά της με ειδικό εξοπλισμό για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό και στην ατμόσφαιρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι μετρήσεις αυτές (από το 1979 έως και το 2003) ήταν πολύ περισσότερο «εύστοχες» σε σχέση με άλλες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες και έγιναν από ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στο Esso Atlantic, το δεξαμενόπλοιο - τέρας με το ειδικό σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια της θάλασσας και την ατμόσφαιρα, που έκανε το δρομολόγιο «Κόλπος Μεξικού - Περσικός Κόλπος).

Τα στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη που «έθαψε» η Exxon Mobil

Το πόρισμα των επιστημόνων της Exxon Mobil ήταν ξεκάθαρο: Η θερμοκρασία στους ωκεανούς αυξανόταν περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία και ήταν βέβαιο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ωστόσο, παρόλο που ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός γνώριζε τι συνέβαινε, δεν σταματούσε να εκφράζει τις αμφιβολίες του δημοσίως για το κατά πόσο τελικά τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) οδηγούν στην υπερθέμανση του πλανήτη.

Παράλληλα, εφάρμοσε μια στρατηγική παραπλάνησης της κοινής γνώμης όσο αφορά στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων σε αυτήν, προκειμένου να μεταθέσει για αργότερα τη συζήτηση (και την ουσιαστική λύση) σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά κέρδη, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζεται στο πετρέλαιο.

H Exxon Mobil παραπλάνησε την κοινή γνώμη, «θάβοντας» για δεκαετίες στοιχεία για τα ορυκτά καύσιμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη
H Exxon Mobil παραπλάνησε την κοινή γνώμη, «θάβοντας» για δεκαετίες στοιχεία για τα ορυκτά καύσιμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη © EPA

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση από τον εκτελεστικό διευθυντή της ExxonMobil, το 1999. «Οι εκτιμήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη βασίζονται σε μη αποδεδειγμένα κλιματικά μοντέλα ή, ακόμα πιο συχνά, σε καθαρές εικασίες» είχε πει ο Λι Ρέιμοντ, προσθέτοντας έναν χρόνο μετά: «Δεν κατανοούμε πλέον επαρκώς την κλιματική αλλαγή, ώστε να προβούμε σε εύλογες προβλέψεις ή/και να δικαιολογήσουμε τη λήψη δραστικών μέτρων».

Τι απαντά η Exxon στους επικριτές της

Μετά τη δημοσιοποίηση της αποκαλυπτικής έρευνας στο περιοδικό Science, ακολούθησαν άρθρα που έκαναν λόγο ότι η Exxon ήξερε, αλλά δεν μιλούσε, και τα οποία οδήγησαν τον πετρελαϊκό κολοσσό να μπει σε θέση άμυνας.

Σε ανακοίνωσή της, χωρίς άμεση αναφορά στη συγκεκριμένη μελέτη, ισχυρίζεται: «Όσοι δηλώνουν ότι “η Exxon ήξερε”, έχουν βγάλει λάθος συμπεράσματα». Και προσθέτει: «Η ExxonMobil ακολουθεί την αρχή της ανάλυσης που βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες, σχεδιασμό, υπολογισμούς και αναφορές».

Δικαστικοί μπελάδες για την Exxon Mobil

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι πόλεις, οι περιφέρειες και οι πολιτείες στις ΗΠΑ που ξεκινούν δικαστικό αγώνα, ζητώντας αποζημιώσεις από την Exxon και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για εξαπάτηση της κοινής γνώμης όσον αφορά στις καταστροφικές συνέπειες των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον.

Ήδη, το 2022, επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων κλήθηκε να εξετάσει το κατά πόσο οι CEO των πετρελαϊκών κολοσσών ήταν ένοχοι για παραπλάνηση σχετικά με την κλιματική κρίση.

«Εχουμε στη διάθεσή μας πλέον αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η ExxonMobil προέβλεψε με ακρίβεια την υπερθέρμανση του πλανήτη χρόνια πριν αρχίσει να επιτίθεται δημόσια στην επιστήμη του κλίματος και στους επιστήμονες» τόνισε ο Δρ. Τζέφρι Σάπραν, ένας από τους ερευνητές. Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η δημόσια άρνηση της ExxonMobil για την κλιματική επιστήμη ερχόταν σε αντίθεση με τα δεδομένα των δικών της επιστημόνων».

Σημειώνεται ότι το 2022 ήταν η χρονιά που έσπασαν ρεκόρ αναφορικά με την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη

Με πληροφορίες από New York Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ