- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Την πρώτη βάση δεδομένων για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιούργησαν ΜΚΟ
Αναφορικά με την παραγωγή και τις εκπομπές βλαβερών αερίων
Βρετανία: Η πρώτη βάση δεδομένων για την παγκόσμια καταγραφή των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφορικά με την παραγωγή και τις εκπομπές βλαβερών αερίων.
Η μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Energy Monitor (GEM) που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ενεργοποιήσει την πρώτη παγκόσμια καταγραφή των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφορικά με την παραγωγή και τις εκπομπές βλαβερών αερίων με στοιχεία για περισσότερα από 50.000 πεδία γεωτρήσεων.
Η βάση αυτή δεδομένων διευκολύνει την πρόσβαση σε στοιχεία στα οποία ήταν προηγούμενα δύσκολο να γίνουν δημόσια γνωστά, ενώ διευκολύνονται και επενδυτές που προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα ποιοι επενδυτικοί τομείς διατρέχουν τον κίνδυνο να είναι αντιοικονομικοί ή έχουν αποκλειστεί από την προσπάθεια μετάβασης στην ενέργεια χαμηλού κόστους.
Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά θα βοηθούν επίσης τους ακτιβιστές στις προσπάθειές τους να πιέσουν τους παραγωγούς ή τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
«Είναι μία τεράστια βοήθεια να υπάρχουν τώρα διαθέσιμες όλες αυτές οι πληροφορίες, με παραπομπές, αλλά και με δυνατότητα έρευνας στη διάθεσή μας. Στο ελάχιστο επίπεδο, θα μας βοηθήσει να στοχεύσουμε και να βελτιώσουμε τη θεματική εμπλοκή μας και τη διαχείρισή της», δήλωσε ο Έρικ Χρίστιαν Πέντερσεν υπεύθυνος επενδύσεων (Nordea Asset Management).
H Παγκόσμια Καταγραφή των Ορυκτών Καυσίμων περιέχει δεδομένα από πεδία σε 89 χώρες, καλύπτοντας ποσοστό 75% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως ανακοίνωσαν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που την έχουν αναπτύξει.
Ο GEM ανακοίνωσε ότι η βάση δεδομένων συγκεντρώνει στοιχεία από πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, κρατικών και ιδιωτικών εταιριών, ειδησεογραφικών αναφορών, μη κυβερνητικών οργανισμώνς, αλλά και επαφές επί του πεδίου, παρέχοντας επικαιροποιημένη πληροφόρηση σχετικά με ένα ενεργειακό πεδίο.
«Με τον κατάλογο αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμπεριληφθούν αναμενόμενες για το μέλλον εκπομπές ρύπων στη σχετική ανάλυση και έτσι, να εντοπιστούν και νακαταγραφούν κατά προτεραιότητα οι εταιρίες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία, είναι πιθανό να εγκαταλειφθούν», δήλωσε ο Πέντερσεν.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι τα περισσότερα από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να μείνουν στο υπέδαφος για την αποφυγή μιας δραματικής επιδείνωσης του κλίματος, ο κατάλογος θέτει μία αριθμητική προτεραιότητα σε αυτό.
«Η παραγωγή και η καύση των παγκοσμίων αποθεμάτων μπορεί να παράγει περισσότερους από 3,5 τρισεκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περίπου επταπλάσια ποσότητα από τον προϋπολογισμό για τον άνθρακα που απομένει για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις όλες τις εκπομπές βλαβερών αερίων από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα», όπως επεσήμαναν οι δύο παραπάνω αναφερόμενες δεξαμενές σκέψης.
Δεν είναι ξεκάθαρος ο υπολογισμός των εκπομπών από τη διάρκεια ζωής μιας μονάδας πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα, συχνά, η προσπάθεια στηρίζεται σε υπολογισμούς και όχι σε μετρήσεις που μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά.
Μία διάσταση για παράδειγμα είναι αν το δραστικό, αλλά με μικρή διάρκεια ζωής αέριο του μεθανίου μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να καλύπτουν χρονική περίοδο μιας 20ετίας και όχι μία περίοδο εκατό ετών.
«Μπορεί να ακούγεται στεγνό και τεχνικό, αλλά προσθέτει εκπομπές περίπου πέντε γιγατόνους ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) ετησίως», δήλωσε ο Τζόνι Γουέστ υπεύθυνος κατάρτισης των σχετικών μοντέλων (Koinon Consulting) ο οποίος συμβουλεύει τη δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker.
Η Ντέμπορα Γκόρντον από το τμήμα πληροφοριών του ινστιτούτου Rocky Mountain δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά ώστε η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις να μπορούν να διαχειρίζονται πρώτα, τα πεδία που μολύνουν περισσότερο.
«Μέχρι τώρα, υπάρχει μικρή διαφάνεια... Η πρόσβαση στα στοιχεία για τα αποθέματα και τις δραστηριότητες είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη έως αβέβαιη», πρόσθεσε η Γκόρντον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.