Κοσμος

Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας εισηγείται η Κομισιόν

Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας εισηγείται η Κομισιόν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ενεργειακή κρίση - Κομισιόν: Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφωνεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πρότεινε την εισαγωγή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών ανά την Ευρώπη, με το μέτρο αυτό να αποφέρει 140 δισεκατομμύρια για τα κράτη – μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

«Οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος καταγράφουν έσοδα που ποτέ πριν δεν είχαν, ούτε καν είχαν ονειρευτεί», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Προτείνουμε ένα όριο σε αυτά τα έσοδα για να διοχετευθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε, προαναγγέλλοντας την στήριξη εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε η φον ντερ Λάιεν, είναι έκτακτα και προσωρινά, καθώς μακροπρόθεσμα η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα. 

Ενεργειακή κρίση - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη απαλλαγής της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει πολύ μεγάλο τίμημα», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά ενέργειας» και γι' αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει διαφορετικούς τρόπους να αντλήσει ενέργεια, όχι από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, αλλά από αξιόπιστους φίλους, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία, κ.α. Σημείωσε, επίσης, ότι το ρωσικό αέριο πέρυσι αντιπροσώπευε το 40% στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 9%.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο καθημερινό άγχος των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί 10 φορές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν την πανδημία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει άμεσα μέτρα προς τα κράτη-μέλη για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, να μπει ένα πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, καθώς και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Όπως είπε, είναι λάθος να έχουν υπερκέρδη και να επωφελούνται από τον πόλεμο. «Τα κέρδη αυτά πρέπει να διανεμηθούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε, δηλαδή στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας, η Πρόεδρος της Επιτορπής τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου. «Από τη μία χρειάζεται ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το λεγόμενο TTF δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στην αγορά.

Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών» και τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να υπάρξει μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ