Περιβαλλον

Το ντιγκόνγκ εξαφανίστηκε στην Κίνα - Ενέπνευσε θρύλους για γοργόνες (βίντεο)

Η μόλυνση των θαλασσών με πλαστικά και η καταστροφή των βιοτόπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ντιγκόνγκ εξαφανίστηκε στην Κίνα
Το ντιγκόνγκ εξαφανίστηκε στην Κίνα © Pixabay

Το ντιγκόνγκ δεν υπάρχει πια στην Κίνα. Κηρύχθηκε εξαφανισμένο από τους επιστήμονες. Το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό που πυροδότησε τους θρύλους για τις γοργόνες.

Το ντιγκόνγκ, το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό που αποκαλείται και «θαλάσσια αγελάδα», εξαφανίστηκε στην Κίνα, όπως μετέδωσε το BBC.

Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες και μυθολογικές αναφορές, το ντιγκόνγκ (ή ντουγκόνγκ) ενέπνευσε τις ιστορίες για τις γοργόνες και τις Σειρήνες. Στη διάλεκτο της Μαλαισίας η λέξη duyung, από την οποία βγαίνει το ντιγκόνγκ, σημαίνει «κυρά της θάλασσας» ή «γοργόνα».

Μέχρι πρότινος μόλις τρεις εμφανίσεις του συγκεκριμένου σπάνιου θαλάσσιου είδους είχαν καταγραφεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Κίνα τα τελευταία 5 χρόνια.

Ντιγκόνγκ, ο «ευγενικός γίγαντας» της θάλασσας, εξαφανίστηκε στην Κίνα

Το ντιγκόνγκ θεωρείται ο πιο «ευγενικός γίγαντας» της θάλασσας. Κινείται αργά και έχει πολύ ήρεμη συμπεριφορά. Η υπεραλίευση, η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπου ζει και αναπαράγεται, σε συνδυασμό με τα θαλάσσια ατυχήματα (σ.σ. χτυπήματα από σκάφη και πλοία), έχουν οδηγήσει το συγκεκριμένο θηλαστικό στο χείλος της εξαφάνισης σε παγκόσμια κλίμακα.

Για «τραγική απώλεια» κάνει λόγο ο καθηγητής Samuel Turvey από το Zoological Society of London (ZSL), που πιστοποιεί με έρευνά του την εξαφάνιση του dugong από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 είχε πεθάνει η Μάριαμ, το ορφανό ντιγκόνγκ στην Ταϊλάνδη, που έγινε viral όταν φαινόταν να χαμογελά, την ώρα που δεχόταν αγκαλιά από μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Baby dugong becomes Thailand's national sweetheart

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ