Περιβαλλον

Η κλιματική αλλαγή στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

Πώς μπορεί να μεταπείσει ακόμα και τους φανατικούς αρνητές της κλιματικής κρίσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οροσειρά Σιέρρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια
Η Οροσειρά Σιέρρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια © F Cary Snyder / Unsplash

Κλιματική αλλαγή: Τι συμβαίνει στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και τι δείχνουν έρευνες για τη «μεγα-ξηρασία»

Μια από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές των ΗΠΑ είναι οι νοτιοδυτικές πολιτείες όπου οι περιβαλλοντολόγοι παρατηρούν «ανώμαλες» ξηρασίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας στην ευρύτερη Δύση συνέβαλε στις μεγάλες πυρκαγιές της Καλιφόρνιας των τελευταίων χρόνων, ενώ ο κίνδυνος να επαναληφθούν εντείνεται από τον Ιούνιο. Ο συνδυασμός ξηρής βλάστησης και θερμοκρασιών πάνω από τον μέσο όρο προκαλεί συναγερμό στις πολιτείες της Καλιφόρνιας, της Νεβάδα, της Αριζόνα και του Νέου Μεξικού.

Φέτος στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνιας η τήξη του χιονιού ήταν από τις ταχύτερες στην ιστορία, ενώ η ξηρασία είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη λεκάνη απορροής του ποταμού Κολοράντο και στη βόρεια Καλιφόρνια. Το ορεινό χιόνι, το οποίο παρέχει το 30% της παροχής νερού της πολιτείας ετησίως, έχει εξαφανιστεί δύο μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ σημαντικές δεξαμενές όπως η λίμνη Oroville βορείως του Σακραμέντο έχουν χαμηλότερη στάθμη από ό,τι κατά τη διάρκεια της ξηρασίας-ρεκόρ από το 2012 μέχρι το 2016.

Η μεγάλη εικόνα: Σε μερικά μέρη του κόσμου το όριο θερμοκρασίας της συμφωνίας του Παρισιού (+1,5 βαθμός Κελσίου) έχει ξεπεραστεί με αποτέλεσμα τεράστια απώλεια νερού στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Daniel Swain, ερευνητή του κλίματος στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και τον Craig Clements, ο οποίος μελετά τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, η ξηρασία και ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Καλιφόρνια είναι μια κατάσταση που θα έπρεπε να μεταπείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Μελέτες για το κλίμα έδειξαν ότι καθώς η Γη συνεχίζει να θερμαίνεται, οι νοτιοδυτικές πολιτείες γίνονται ξηρότερες με παράλληλη εξάντληση των υδάτινων πόρων και εν μέσω πληθυσμιακής έκρηξης. Σε πολιτείες όπως η Αριζόνα και η Νεβάδα ο πληθυσμός αυξάνεται με μαλθουσιανό ρυθμό: το 2010 η Νεβάδα είχε 2.702.000 κατοίκους ενώ σήμερα έχει 3.170.000 – το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στην Αριζόνα φτάνει σήμερα το αστρονομικό 60% ετησίως.

Με λίγα λόγια, οι νοτιοδυτικές πολιτείες υποφέρουν από μια αναδυόμενη, ανθρωπογενή «μεγα-ξηρασία» που ξεκίνησε το 2000 και η οποία, σύμφωνα με τις μελέτες των δεδομένων υγρασίας εδάφους και δακτυλίων δέντρων, είναι η δεύτερη χειρότερη τα τελευταία 1.200 χρόνια.

Ο Daniel Swain λέει πως, αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, περισσότερες περιοχές θα θερμανθούν πάνω από τα όρια της συμφωνίας του Παρισιού, με αποτέλεσμα την τήξη τμημάτων του πάγου της Ανταρκτικής. «Οι πορτοκαλί ουρανοί της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών», καταλήγει ο Swain, «μας προειδοποιούν ότι ζούμε στον προθάλαμο του Blade Runner. Αλλά τουλάχιστον, στο Blade Runner έβρεχε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ