Περιβαλλον

Σπάνιος μαύρος ρινόκερος σε ταξίδι επιστροφής στην άγρια φύση

Η ιστορία της 8χρονης Chanua από τη Μεγάλη Βρετανία με τελικό προορισμό την Τανζανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαύρος ρινόκερος στην Τανζανία
Μαύρος ρινόκερος στην Τανζανία © EPA/KIM LUDBROOK

Στον δρόμο για την Τανζανία βρίσκεται η 8χρονη Chanua, ένας σπάνιος μαύρος ρινόκερος από τη Μεγάλη Βρετανία, για να αφεθεί ελεύθερη στην Άγρια Φύση.

Στην Τανζανία ελεύθερος θα αφεθεί ένας σπάνιος μαύρος ρινόκερος, ο οποίος ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο πάρκο Άγριας Φύσης στην κομητεία Βόρειο Γιορκσάιρ.

Ο θηλυκός μαύρος ρινόκερος ονομάζεται Chanua και είναι 8 ετών. Είχε γεννηθεί το 2012 στον Ζωολογικό Κήπο Chester πριν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του «Flamingo Land» στο Βόρειο Γιορκσάιρ, το 2015.

Το ενδιαφέρον για τους ρινόκερους και την προστασία τους έγινε ακόμα μεγαλύτερο μετά την ιστορία του Σουδάν, του τελευταίου αρσενικού λευκού ρινόκερου στη Βόρεια Αφρική. Ο συγκεκριμένος ρινόκερος πέθανε το 2018, σε ηλικία 45 ετών και έγινε μέχρι και doodle από την Google.

Η Chanua θα αφεθεί ελεύθερη σε ένα κοπάδι άγριων ρινόκερων στο πλαίσιο προγράμματος για τη διατήρηση του συγκεκριμένου είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Με το κέρατο του ρινόκερου να παραμένει περιζήτητο στη «μαύρη αγορά», καθώς έχει ευρεία χρήση στην κινεζική ιατρική, ο μαύρος ρινόκερος τοποθετείται στην κατηγορία «εξαιρετικά απειλούμενο είδος», καθώς τον κυνηγούν λαθροθήρες. Εκτιμάται ότι ελεύθεροι στη φυση ζουν λιγότεροι από 6.000.

«Δεν βρίσκεται εδώ για να είναι το κατοικίδιό μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα ζώο να φεύγει. Όμως, βρίσκονται εδώ για να κάνουν μια δουλειά, όπως και εμείς. Είναι μέρος ενός έργου διατήρησης» ανέφερε η Σαμ Ντε Μπελ από το «Flamingo Land» για την αναχώρηση της Chanua, την οποία φρόντισε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Rare black rhino leaves Yorkshire park for Tanzania | 5 News

Μαύρος ρινόκερος: Στο χείλος της εξαφάνισης

Σύμφωνα με το BBC, ο σπάνιος μαύρος ρινόκερος θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες στο Κεντ μαζί με άλλους θηλυκούς ρινόκερους πριν ξεκινήσει το ταξίδι για την Τανζανία. Όταν φθάσει στην Αφρική, πριν αφεθεί ελεύθερη στο κοπάδι, θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της, με προσαρμογή στην κατανάλωση της τοπικής βλάστησης.

Τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής δείχνουν ότι ο μαύρος ρινόκερος έχει φτάσει σε ποσοστά εξαφάνισης. Από το 1960 έως και το 1995 η ζήτηση για το κέρατό του στην Κίνα εκτοξεύτηκε στο 98%.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί σε χώρες όπως η Τανζανία και Νότια Αφρική ο μαύρος ρινόκερος παραμένει στο στόχαστρο των λαθροθήρων. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν το κυνήγι και να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αυξηθεί, περιβαλλοντικές οργανώσεις αφαιρούν το κέρατο από τους ρινόκερους -μέτρο το οποίο έχει βοηθήσει σε έναν βαθμό το συγκεκριμένο είδος.

Τανζανία: Οργάνωση για την προστασία του είδους από τους λαθροθήρες αφαιρεί το κέρατο από μαύρο ρινόκερο
Τανζανία: Οργάνωση για την προστασία του είδους από τους λαθροθήρες αφαιρεί το κέρατο από μαύρο ρινόκερο © EPA/KIM LUDBROOK

Σημειώνεται ότι το υποείδος του βόρειου λευκού ρινόκερου, στο οποίο άνηκε ο Σουδάν, είχε χτυπηθεί σκληρά στην Ουγκάντα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και το Τσαντ λόγω της λαθροθηρίας των δεκαετιών του '70 και του '80, καθώς το κέρας του ρινόκερου είχε μεγάλη ζήτηση για χρήση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, καθώς και για τη δημιουργία λαβών για ξίφη στην Υεμένη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ