- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
WWF για νεκρή φάλαινα στον Πειραιά: Να ληφθούν μέτρα
Πλοίο προσέκρουσε στην πτεροφάλαινα - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: Πέθανε πριν από εβδομάδες
Έκκληση από το WWF Ελλάς να λάβει μέτρα η πολιτεία με αφορμή τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά, η οποία χτυπήθηκε από διερχόμενο πλοίο.
Η είδηση ότι εντοπίστηκε νεκρή φάλαινα στον Πειραιά έγινε viral, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο των social media.
Το WWF Ελλάς δίνει έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, προκειμένου να προστατευτούν τα μεγάλη κήτη στις ελληνικές θάλασσες.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο θάνατος της φάλαινας επήλθε μετά από σύγκρουση με πλοίο. Με αφορμή τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά, το WWF Ελλάς προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, τότε «θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας».
Το κουφάρι της φάλαινας, σε προχωρημένη αποσύνθεση, εντοπίστηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πειραιά. Ειδικότερα, βρέθηκε σε απόσταση 2,4 ν.μ. νότια από τον Πειραιά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι είχε κομμένη ουρά έκανε ορισμένους να θυμηθούν την περίπτωση της φάλαινας που είχε εντοπιστεί να κολυμπά με μεγάλη δυσκολία σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Λεωνίδιο στην Αρκαδία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο περιπτώσεων.
Η νεκρή φάλαινα στον Πειραιά μεταφέρθηκε με ρυμουλκό στην παραλία της Φρεαττύδας, όπου γερανοφόρο όχημα την απομάκρυνε από το σημείο προκειμένου να ακολουθήσει η υγειονομική ταφή. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
To WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η νεκρή φάλαινα στον Πειραιά ήταν μια πτεροφάλαινα, «είδος που χαρακτηρίζεται ως τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα, όπως ο Σαρωνικός».
«Το ζώο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, ενώ η ουρά του είχε κοπεί, πιθανόν λόγω σύγκρουσης με πλοίο» προσθέτει η οργάνωση. Δεν αποκλείει, πάντως, η φάλαινα να πέθανε μεσοπέλαγα και διερχόμενο πλοίο να προσέκρουσε στη συνέχεια πάνω στο κουφάρι.
WWF Ελλάς: Συγκρούσεις με πλοία, η μεγαλύτερη απειλή για τις φάλαινες στην Ελλάδα
«Όποια και αν είναι η συνθήκη στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι συγκρούσεις μεταξύ πλοίων και κητωδών στις ελληνικές θάλασσες, και ειδικότερα φυσητήρων, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα μοναδικά πλάσματα της Μεσογείου» ξεκαθαρίζει το WWF Ελλάς
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων ήταν άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την Ελληνική Τάφρο, την περιοχή που αποτελεί τον κύριο βιότοπό τους σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η WWF σημειώνει ότι μαζί με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχει καταθέσει προτάσεις για μέτρα, με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων μεγάλων πλοίων με φυσητήρες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή σημαντικών περιοχών και τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους θα συντελέσει στη μείωση των συγκρούσεων κατά 70%.
«Το χθεσινό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος των συγκρούσεων για τις φάλαινες στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος. Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαμόρφωση των μέτρων που εξετάζουν, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων. Αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: Η φάλαινα στον Πειραιά πέθανε πριν από εβδομάδες
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εκτιμά ότι η φάλαινα που εντοπίστηκε στον Πειραιά, πέθανε πριν από εβδομάδες.
Το κουφάρι παρασύρθηκε από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και για αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η περιοχή στην οποία επήλθε ο θάνατος της φάλαινας. Το «Αρχιπέλαγος», πάντως, θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο η φάλαινα να πέθανε εκτός Σαρωνικού.
«H εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες -δηλαδή πιο απλά το "γέμισμα" και το "άδειασμα" του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα.
» Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί» καταλήγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.