Περιβαλλον

«Θέλω να φύγω αλλά δεν έχω πού να πάω»

Για μια ακόμη φορά η Κρήτη χτυπήθηκε πολύ άσχημα. Υπάρχει ασφαλές μέρος από την κλιματική αλλαγή;

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές από πλημμύρες εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης στις Γούβες Χερσονήσου στην Κρήτη
© EUROKINISSI

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη γράφει για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα με αφορμή τις τεράστιες ποσότητες βροχής που έπεσαν στην Κρήτη

«Θέλω να φύγω αλλά δεν έχω πού να πάω» έλεγε στις ειδήσεις μια νεαρή έγκυος γυναίκα από ένα χωριό του Δήμου Αργιθέας λίγο καιρό πριν. Η νεαρή γυναίκα που βίωσε την οργή της φύσης ήθελε να δραπετεύσει σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Το ίδιο πιθανώς να σκέφτηκαν και οι κάτοικοι της Καρδίτσας που οι περιουσίες τους καταστραφήκαν. Αναρωτιέμαι και για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Για τους κατοίκους του χωριού Άσσος που είδαν τη γεωγραφία του χωριού τους να μεταμορφώνεται. Και τώρα η κακοκαιρία χτύπησε την Κρήτη. Σπίτια καταστράφηκαν, ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν, ζημιές στο οδικό δίκτυο. Για μια ακόμη φορά η Κρήτη χτυπήθηκε πολύ άσχημα. Και οι επαγγελματίες του τουρισμού; Οι άνθρωποι αυτοί που έκαναν μια υπερπροσπάθεια φέτος το καλοκαίρι να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους από το πλήγμα του κορωνοϊού; Θα είναι το χτύπημα της φύσης η χαριστική βολή γι’ αυτούς; Πόσοι είναι εκείνοι που θα πάρουν το ρίσκο να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους; Πόσοι θα έχουν το κουράγιο να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους με τον κίνδυνο να γκρεμιστούν πάλι στην επόμενη θεομηνία; Θα το κάνουν ή θα επιλέξουν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης όπως η νεαρή γυναίκα. Και να πάνε πού;

Υπάρχει ασφαλές μέρος από την κλιματική αλλαγή;

«Η κλιματική αλλαγή έδειξε το διπλό της πρόσωπο» θα μου πει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαρά Καφαντάρη. «Από την μια η φυσική καταστροφή στην Κρήτη και από την άλλη οι 64 δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν την ίδια μέρα. Όσες περίπου συμβαίνουν σε μια κανονική θερινή ημέρα» συμπληρώνει η κυρία Καφαντάρη επικαλούμενη τα στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος.

Η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι είμαστε και οικονομικά αδύναμη χώρα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Αν σε αυτά προσθέσουμε την πανδημία και το προσφυγικό, η ελληνική κοινωνία θα δοκιμαστεί σκληρά τα επόμενα χρόνια. Ήδη από το 2018 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι μέχρι το 2050 θα δημιουργηθούν 143 εκατομμύρια περισσότεροι μετανάστες λόγω κλιματικών συνθηκών. Πιθανόν μέσα σε αυτούς να είναι και οι Έλληνες.

Άβολες αλήθειες που αντικατοπτρίζουν όμως τον κόσμο μας. Ο πλούσιος Βορράς όχι μόνο θα πληγεί λιγότερο από την κλιματική αλλαγή αλλά θα μπορέσει να προσαρμοστεί και πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες αφού έχει τα χρήματα για να το κάνει. Και μπορεί να λέμε ότι «δεν θα μείνει κανείς πίσω» αλλά η αλήθεια κρύβεται στα λόγια της Γκρέτα. «Σταματήστε να λέτε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Είμαστε όλοι στην ίδια καταιγίδα αλλά όχι στην ίδια βάρκα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ