Περιβαλλον

Κορωνοϊός: Μείωση των ρύπων στην Αθήνα - Καθάρισε η ατμόσφαιρα

Το διάστημα που έχουν επιβληθεί τα μέτρα περιορισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καραντίνα καθάρισε την ατμόσφαιρα της Αθήνας
Η καραντίνα καθάρισε την ατμόσφαιρα της Αθήνας ©EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων της τάξης του 30 - 40% στην Αθήνα, σύμφωνα με Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως έχουμε δει σε όλο τον κόσμο, στην ατμόσφαιρα και την μείωση της μόλυνσης που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας στο περιβάλλον. Το διάστημα εφαρμογής της καραντίνας στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα της Αθήνας έχει «καθαρίσει» και η ρύπανση έχει μειωθεί έως και 40%. 

Σύμφωνα με μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την περίοδο 23 Μαρτίου-12 Απριλίου 2020 παρουσιάστηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων της τάξης του 30 - 40% σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020 και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επίσης, παρουσιάστηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων που σχετίζονται με διεργασίες καύσης. Συγκεκριμένα, τα οξείδια του αζώτου (NOx), που προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές των αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 45%. Παράλληλα, Tα επίπεδα του θερμοκηπικού αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μειώθηκαν κατά 2%.

Οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20%. Ειδικότερα, τα σωματίδια που εκπέμπονται τοπικά κυρίως από την κυκλοφορία, όπως ο μαύρος άνθρακας (BC) και χαρακτηριστικά ιχνοστοιχεία, παρουσίασαν μείωση 25-45%. Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις του θείου (S) που αντιπροσωπεύουν τον τομέα παραγωγής ενέργειας καθώς και τη διασυνοριακή ρύπανση δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ