Περιβαλλον

Πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μπει τέλος στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα

Nομικά κενά επιτρέπουν την εισαγωγή καλλυντικών από τρίτες χώρες, στις οποίες οι δοκιμές σε ζώα είναι υποχρεωτικές

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
daniel-watson-114384-unsplash.jpg

Όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για τη ζημιά που οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει στο περιβάλλον. Όλο και περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ των βιώσιμων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, βασική πτυχή της βιωσιμότητας είναι και η καλή διαβίωση των ζώων. Από την ποιότητα της ζωής τους κρίνεται και η ποιότητα των τελικών προϊόντων που προέρχονται από τα ζώα. Είτε αφορά το κρέας τους και άλλα ζωικά παράγωγα, είτε ακόμα αφορά τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Με απλά λόγια η υγεία μας σχετίζεται άμεσα με την καλή διαβίωση των ζώων. Οι ενημερωμένοι πολίτες το γνωρίζουν αυτό και διαπιστώνουμε καθημερινά να αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που αρνούνται να αγοράσουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα που η εκτροφή τους γίνεται σε βάναυσες συνθήκες.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 90% των ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού και τη θέσπιση υψηλών προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων, όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση καλλυντικών που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε ζώα έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη ήδη από το 2013, ωστόσο, νομικά κενά επιτρέπουν την εισαγωγή καλλυντικών από τρίτες χώρες, στις οποίες οι δοκιμές σε ζώα είναι υποχρεωτικές. Άλλωστε στο 80% των χωρών παγκοσμίως επιτρέπονται οι δοκιμές σε ζώα. Επιπλέον όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τα περισσότερα από τα συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούνται επίσης και σε πολλά άλλα καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα, καθώς και στα τρόφιμα και μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα».

Με τη διαπίστωση ότι η απαγόρευση των δοκιμών στην ΕΕ δεν έθεσε σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καλλυντικών, οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν δράση ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει μια διπλωματική πρωτοβουλία, για την απαγόρευση των καλλυντικών σε ζώα πριν από το 2023.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διπλωματικά τους δίκτυα σε κάθε δυνατό διμερές και πολυμερές φόρουμ διαπραγματεύσεων, προκειμένου να οικοδομήσουν έναν ισχυρό και ευρύ συνασπισμό υπέρ μιας καθολικής απαγόρευσης των δοκιμών σε ζώα στον τομέα των καλλυντικών. Ζητούν ακόμη τη σύναψη διεθνούς σύμβασης κατά της χρήσης δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.  

Τέλος είναι σημαντικό ότι καλούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν ότι η ενωσιακή απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις ούτε από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 620 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 18 αποχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ