Περιβαλλον

Προστασία των μελισσών από τα φυτοφάρμακα

Αποσύρονται τα επικίνδυνα δηλητήρια με απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
annie-spratt-137316-unsplash.jpg

Μετά από επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη-μέλη ενέκριναν την απαγόρευση όλων των υπαίθριων χρήσεων τριών φυτοφαρμάκων, γνωστών ως νεονικοτινοειδή, που σκοτώνουν τις μέλισσες. Μέχρι το τέλος του έτους για χάρη των μελισσών μας και του περιβάλλοντος μας, τα επικίνδυνα δηλητήρια θα αποσυρθούν. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ecocity και Pan Europe άκουσαν με χαρά την είδηση και χαιρέτησαν θερμά τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντισταθεί σε πολλά κράτη μέλη και την αγροτοβιομηχανία στην προσπάθεια τους να παραμείνει το καθεστώς που ευνοεί τις βιώσιμες πρακτικές στη συμβατική γεωργία.

Από τη δεκαετία του ’90 που επιτράπηκε η χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων υπήρχαν ενδείξεις ότι βλάπτουν όχι μόνο τις μέλισσες και το περιβάλλον μέσω της επικονίασης, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. 

Μετά από χρόνια μάχης από περιβαλλοντικές οργανώσεις και μελισσοκόμους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα της χρήσης τριών δραστικών ουσιών των νεονικοτινοειδών.

Έκτοτε τα στοιχεία έδειξαν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν ήταν αρκετά για την προστασία των μελισσών, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μια σειρά εκθέσεων που τόνιζαν ότι δεν υπάρχει ασφαλής χρήση των εντομοκτόνων αυτών. Έτσι φτάσαμε στη σημαντική αυτή απόφαση που απαγορεύει κάθε υπαίθρια χρήση των τριών ουσιών (κλοθειανιδίνη, θειαμεθοξάμη, ιμιδακλοπρίδη). Στο εξής η χρήση τους θα επιτρέπεται μόνο σε κλειστά θερμοκήπια όπου δεν υπάρχουν μέλισσες. 

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ιστορική. Η πλειοψηφία των κρατών μελών έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι η γεωργία μας πρέπει να αλλάξει και να χρησιμοποιούμε μόνο βιώσιμες πρακτικές για την παραγωγή των τροφίμων μας» δήλωσε ο υπεύθυνος για την πολιτική υγείας και περιβάλλοντος της Pan Europe, Martin Dermine.

Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή είχε προτείνει τα σχετικά μέτρα μήνες πριν, με βάση τις επιστημονικές συμβουλές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η Υγεία των μελισσών εξακολουθεί να έχει ύψιστη σημασία για εμένα, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον».

Ένα λάθος που οδήγησε σε καταστροφή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί σήμερα να το διορθώσει και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.