- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάθε δύο χρόνια η WWF δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ όπου αξιολογούνται οι χώρες για το ανθρακικό τους αποτύπωμα και απεικονίζεται η κατάσταση της υγείας της Γης.
Ανάμεσα σε 149 χώρες που αξιολογήθηκαν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο από του παγκόσμιου μέσου όρου. Αν είχαμε και βιομηχανία με την έλλειψη υποδομών και την αδιαφορία η Ελλάδα θα ήταν η ποιο ρυπασμένη χώρα του πλανήτη. Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως οι Έλληνες θα χρειαζόμασταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Από το 1970 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί παγκοσμίως μείωση των ειδών κατά 30% με τα τροπικά δάση να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Αυτό καταδεικνύει ότι οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους δεν είναι πλέον βιώσιμες. Αν σκεφτούμε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού από οικονομικό υπερδανεισμό, μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τον υπερδανεισμό των φυσικών πόρων και την εξαφάνιση τους.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης καθώς το 2050 το 80% του πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, αλλά και την διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Ενώ οι πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές η απώλεια της βιοποικιλότητας εντοπίζεται σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι φτωχότερες και ποιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιοτέρων. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η Δανία θεωρείται η χώρα πρότυπο για την περιβαλλοντική της συνείδηση, η χώρα που έχει αναπτύξει τις φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο.
«Ζούμε σαν να έχουμε στη διάθεση μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και αν δεν αλλάξουμε τροχιά το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από δυο πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Διευθυντής του WWF International Τζιμ Λήπ.
Ποιες είναι οι λύσεις όμως που προτείνονται στην έκθεση για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Σε ότι αφορά τον κάθε ένα από μας η αλλαγή της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που να διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα εννέα ίσως και δέκα δις κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050. Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας» εξηγεί ο Τζίμ Λήπ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Την εμβληματική τους πρωτοβουλία συνεχίζουν για 7η συνεχόμενη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Μακροπρόθεσμοι και άμεσοι στόχοι βιωσιμότητας
Ο ωκεανός θα είναι ο πρωταγωνιστής του 21ου αιώνα
Η ενεργειακή αξιοποίηση έρχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα, μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα μια έξυπνη και πράσινη πόλη;
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση να αφορά λιγότερο το τι γνωρίζουμε και περισσότερο το πώς συμπεριφερόμαστε όταν κανείς δεν μας παρακολουθεί.
Το παγκόσμιο κεφάλαιο συρρέει προς τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, με τους Έλληνες «παίκτες» να διεκδικούν μετάλλιο στην κούρσα της πράσινης οικονομίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.