- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Κάθε δύο χρόνια η WWF δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ όπου αξιολογούνται οι χώρες για το ανθρακικό τους αποτύπωμα και απεικονίζεται η κατάσταση της υγείας της Γης.
Ανάμεσα σε 149 χώρες που αξιολογήθηκαν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο από του παγκόσμιου μέσου όρου. Αν είχαμε και βιομηχανία με την έλλειψη υποδομών και την αδιαφορία η Ελλάδα θα ήταν η ποιο ρυπασμένη χώρα του πλανήτη. Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως οι Έλληνες θα χρειαζόμασταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Από το 1970 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί παγκοσμίως μείωση των ειδών κατά 30% με τα τροπικά δάση να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Αυτό καταδεικνύει ότι οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους δεν είναι πλέον βιώσιμες. Αν σκεφτούμε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού από οικονομικό υπερδανεισμό, μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τον υπερδανεισμό των φυσικών πόρων και την εξαφάνιση τους.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης καθώς το 2050 το 80% του πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, αλλά και την διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Ενώ οι πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές η απώλεια της βιοποικιλότητας εντοπίζεται σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι φτωχότερες και ποιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιοτέρων. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η Δανία θεωρείται η χώρα πρότυπο για την περιβαλλοντική της συνείδηση, η χώρα που έχει αναπτύξει τις φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο.
«Ζούμε σαν να έχουμε στη διάθεση μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και αν δεν αλλάξουμε τροχιά το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από δυο πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Διευθυντής του WWF International Τζιμ Λήπ.
Ποιες είναι οι λύσεις όμως που προτείνονται στην έκθεση για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Σε ότι αφορά τον κάθε ένα από μας η αλλαγή της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που να διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα εννέα ίσως και δέκα δις κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050. Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας» εξηγεί ο Τζίμ Λήπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του, ο αγαπημένος καρχαρίας της Μπουσάν επιστρέφει διαρκώς
Οι νεές προβλέψεις του ΟΗΕ
Η ιστορία μιας θάλασσας από πλαστικό, μιας κόκκινης ντομάτας και ενός απρόσμενου αγροτικού θαύματος.
Ο The Krank εξηγεί πώς γεννήθηκε η εικαστική παρέμβαση που προειδοποιεί για την απειλή των εξορύξεων
Η Σοφία Αξωνίδη του WWF Ελλάς εξηγεί γιατί η βιώσιμη διατροφή ξεκινά από το καθημερινό μας τραπέζι
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.