- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάθε δύο χρόνια η WWF δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ όπου αξιολογούνται οι χώρες για το ανθρακικό τους αποτύπωμα και απεικονίζεται η κατάσταση της υγείας της Γης.
Ανάμεσα σε 149 χώρες που αξιολογήθηκαν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο από του παγκόσμιου μέσου όρου. Αν είχαμε και βιομηχανία με την έλλειψη υποδομών και την αδιαφορία η Ελλάδα θα ήταν η ποιο ρυπασμένη χώρα του πλανήτη. Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως οι Έλληνες θα χρειαζόμασταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Από το 1970 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί παγκοσμίως μείωση των ειδών κατά 30% με τα τροπικά δάση να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Αυτό καταδεικνύει ότι οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους δεν είναι πλέον βιώσιμες. Αν σκεφτούμε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού από οικονομικό υπερδανεισμό, μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τον υπερδανεισμό των φυσικών πόρων και την εξαφάνιση τους.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης καθώς το 2050 το 80% του πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, αλλά και την διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Ενώ οι πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές η απώλεια της βιοποικιλότητας εντοπίζεται σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι φτωχότερες και ποιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιοτέρων. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η Δανία θεωρείται η χώρα πρότυπο για την περιβαλλοντική της συνείδηση, η χώρα που έχει αναπτύξει τις φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο.
«Ζούμε σαν να έχουμε στη διάθεση μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και αν δεν αλλάξουμε τροχιά το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από δυο πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Διευθυντής του WWF International Τζιμ Λήπ.
Ποιες είναι οι λύσεις όμως που προτείνονται στην έκθεση για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Σε ότι αφορά τον κάθε ένα από μας η αλλαγή της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που να διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα εννέα ίσως και δέκα δις κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050. Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας» εξηγεί ο Τζίμ Λήπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.