- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σχέδιο για την απορρύπανση του Ασωπού
Μισός αιώνας άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης τον μετέτρεψαν από ένα πανέμορφο ποτάμι σ’ ένα δηλητηριασμένο βούρκο
Μισός αιώνας άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή των Οινοφύτων μετέτρεψαν τον Ασωπό από ένα πανέμορφο ποτάμι σ’ ένα δηλητηριασμένο βούρκο. Χωρίς υποδομές δημιουργήθηκε ένα άτυπο βιομηχανικό πάρκο στη περιοχή, όπου ο καθένας έριχνε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στο ποτάμι. Ο ελλιπής έλεγχος, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά κυρίως στο νερό και στον υδροφόρο ορίζοντα έκρυβαν για τόσα χρόνια το πρόβλημα, με αποτέλεσμα μόλις πριν από μια δεκαετία να μάθουμε για τη σοβαρότητα και την έκταση της ρύπανσης. Ωστόσο ο ποταμός μπορεί να είναι βαριά άρρωστος δεν είναι όμως πεθαμένος. Φτάνει να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση του.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποιεί σήμερα μια σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2014, μεταξύ του Υπουργείου, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Τανάγρας και υπόσχεται σε τρία χρόνια από τώρα το ποτάμι να είναι καθαρό, οι άνθρωποι να μην πίνουν εξασθενές χρώμιο και τα καρότα να μην ανιχνεύονται με νικέλιο.
Η ιδέα έγκειται στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα από τα αποθέματα του νερού της λίμνης Υλίκης, ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα. Το έργο που θα κοστίσει σχεδόν 6 εκ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαλύβδινων αγωγών μήκους περίπου 5.400 m με θέσεις υδροληψίας σε καθορισμένα σημεία.
Ένα άλλο έργο αφορά το πόσιμο νερό και την υδροδότηση της περιοχής από τους ταμιευτήρες του Μόρνου και του Ευήνου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 32 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού δυναμικότητας περίπου 1200m3/h και δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, 25 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρουν το νερό από την κεντρική μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δηλεσίου καθώς και στη βιομηχανική περιοχή.
Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να ενισχύσει τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μιας και η Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει αποστελεχωθεί εντελώς. Θα προχωρήσει επίσης στην καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού, διαδικτυακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για την παραγωγή και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Ωστόσο εάν δεν υπάρξουν οι υποδομές εκείνες που και η βιομηχανία θα μπορεί να κάνει τη δουλειά της με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αλλά και οι ελεγκτές τη δική τους όσα άλλα έργα καθαρισμού και να γίνουν θα είναι αναποτελεσματικά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα και το βιολογικό καθαρισμό που αυτό συνεπάγεται. Ίδωμεν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.