Life in Athens

Ο πιο pop art δρόμος της Αθήνας είναι στον Άγιο Δημήτριο

«Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την Τέχνη!»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πιο pop art δρόμος της Αθήνας

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου μιλά στην ATHENS VOICE για τον νέο πολύχρωμο εντυπωσιακό δρόμο της περιοχής μέσω της τεχνικής «Asphalt Art»

Ένα πολύχρωμος δρόμος γεμάτος ζωντάνια και έντονα σχέδια, ομορφαίνει μια από τις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου το τελευταίο διάστημα. Ένας εντυπωσιακός δρόμος που δημιουργήθηκε με στόχο να επιστήσει την προσοχή των οδηγών ώστε να μειώνουν ταχύτητα με σύνθημα: «Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την Τέχνη!»

Τι είναι η τεχνική «Αsphalt Αrt»

Όλο και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν την τέχνη ως μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων και την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου. Συγκεκριμένα η τεχνική της «Αsphalt Αrt» είναι ένα ιδιαίτερο είδος street art που δημιουργείται πάνω στην άσφαλτο. Έτσι, υλοποιήθηκε σε έναν δρόμο στον Δήμο Άγιου Δημήτριου η πρωτότυπη δράση μέσω «Αsphalt Αrt» και κεντρικό άξονα την οδική ασφάλεια αλλά και την τέχνη. Το αποτέλεσμα; Ένα όμορφο σημείο μέσα στην πόλη που δεν αναβαθμίζει μόνο αισθητικά την γειτονιά αλλά κυρίως έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή των οδηγών ώστε να μειώνουν ταχύτητα καθώς οδηγούν έξω από το σχολείο. Μάλιστα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το «Outta Climate Festival» με πρωτοβουλία του Δικτύου Civinet Greece-Cyprus και συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, όπου και υλοποιήθηκε η πρωτότυπη δράση «Αsphalt Αrt», βάζοντας στο επίκεντρο την κλιματική κρίση, την οδική ασφάλεια, τα παιδιά και την Τέχνη!

Ο πιο pop art δρόμος της Αθήνας

Στην περίπτωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού και του Ε1 τμήματος του 12ου Δημοτικού Αγίου Δημητρίου, με το σύνθημα «Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την τέχνη» ζωγράφισαν μια υπέροχη καλλιτεχνική σύνθεση με καμβά τον δρόμο του σχολείου τους, σε σχέδιο και καθοδήγηση του διεθνούς φήμης εικαστικού Soteur.

Πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, γαλάζιο, μια πανδαισία χρωμάτων, ένα ψηφιδωτό χαράς με ειδική αξία, που περνά σημαντικά μηνύματα. Στόχος της δράσης «Αsphalt Αrt» με αυτό το πανέμορφο μοτίβο του δρόμου είναι να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρομές για τους πεζούς, εν προκειμένω για τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου, και να επιστήσει την προσοχή των οδηγών ώστε να μειώνουν ταχύτητα καθώς οδηγούν έξω από το σχολείο.

Ο πιο pop art δρόμος της Αθήνας

Η Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, μιλάει για την «Αsphalt Αrt» στην περιοχή

«Τα θέματα της βιώσιμης και συμπεριληπτικής κινητικότητας αποτελούν εδώ και χρόνια προτεραιότητα για το Δήμο Αγίου Δημητρίου. Το πρόβλημα των αυξημένων ταχυτήτων μέσα στον αστικό ιστό, η οδική κουλτούρα και η νοοτροπία των οδηγών στην Ελλάδα είναι ζητήματα τα οποία πρέπει, πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία, να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι με πιο αποτελεσματικό, μέχρι σήμερα τρόπο. Η υλοποίηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ίσως ο πιο καλός τρόπος για να σημειώσει και η χώρα μας μερικά βήματα προόδου σε αυτά τα θέματα, στα οποία δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω. Ευελπιστώ πως τέτοιοι δημιουργικοί τρόποι, όπως το Asphalt Art που υλοποίησε ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Δίκτυο Civinet Greece-Cyprus, θα συμβάλλουν στην αλλαγή της λειτουργίας των δρόμων και της οδηγικής συμπεριφοράς όλων μας, προς όφελος πάντα των πεζών, των παιδιών, των ποδηλατιστών και των ατόμων μειωμένης κινητικότητας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ