Εικαστικα

Αυτό που ψάχνει ο Soteur στα doodles είναι ο αυθορμητισμός

Ο street artist είναι κριτής στο Red Bull Doodle Art και μιλά για την τέχνη του doodling

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Soteur.
O Soteur.

Red Bull Doodle Art: Ο street artist Soteur, κριτής στον παγκόσμιο διαγωνισμό για το doodling, αναζητά τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στον τελικό του Άμστερνταμ

Έχεις δοκιμάσει να αφήσεις τη φαντασία σου να ταξιδέψει μέσα στον κόσμο των doodles; Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Red Bull Doodle Art σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις την τέχνη των doodles, περιλαμβάνει μεγάλη έκθεση στο κοινό, χρήσιμες συμβουλές για την τέχνη, αλλά και μια θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του Άμστερνταμ, όπου καταξιωμένοι κριτές θα αναδείξουν τον νικητή του Red Bull Doodle Art.

O street artist & doodler Soteur θα είναι ένας από τους κριτές στο Red Bull Doodle Art και αποκαλύπτει τι ψάχνει να βρει στο doodle που θα κερδίσει και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό στο Άμστερνταμ. «Λατρεύω τις χαοτικές εικόνες που προκύπτουν αυθόρμητα σαν το ένα σχέδιο ή pattern να χτίζει ή να εμπνέει το επόμενο και πάντα μου αρέσει να βλέπω σχέδια στα οποία νιώθω πως ο άνθρωπος που το έφτιαξε "αφέθηκε". Οπότε ψάχνω να βρω αυθορμητισμό» απαντά σε συνέντευξη στην Red Bull.

Ο Soteur δεν θυμάται ποια ήταν η πρώτη του επαφή με το doodling, γιατί νιώθει ότι πάντα υπήρχε στη ζωή του με κάποιο τρόπο. «Είτε μιλούσα στο τηλέφωνο και "μουτζούρωνα", είτε στο θρανίο, στα χέρια μου, στα βιβλία μου - γενικότερα όπου έβρισκα, πάντα με κάποιον τρόπο κατέληγα να σχεδιάζω. Αγάπησα πραγματικά το doodling όμως στη σχολή Καλών Τεχνών γιατί αποτελούσε μια όαση κόντρα σε ένα κλίμα γενικότερης σοβαροφάνειας που κατέληγε πάντα να με ηρεμεί».

Αν επέλεγε να γεμίσει την Αθήνα με κάποιο σχέδιο του, αυτό θα ήταν ένα χαρούμενο emoji face, και αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι μεταδοτικό. Ποιό ειναι όμως το αγαπημένο του σχέδιο; «Αγαπώ όλα τα σχέδια που προκύπτουν συνειρμικά μέσα στην ώρα της δημιουργίας οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα αγαπημένο. Με κλειστά μάτια όμως ξέρω να κάνω (το έχω εξασκήσει): τον πλανήτη Κρόνο, smiley face, γάτα, καμηλοπάρδαλη, σπαθί και game boy (ξέρω κι άλλα αλλά αυτά είναι ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΟΥ)». 

Στο ερώτημα αν κάνει doodles όταν ακούει μουσική ή όταν μιλάει στο τηλέφωνο, ο Soteur λέει πως «η πραγματική ερώτηση είναι αν ακούω μουσική ή μιλάω στο τηλέφωνο όταν κάνω doodles. Ακούω συνέχεια μουσική ναι, στο τηλέφωνο μιλάω πιο σπάνια». Προσθέτει μάλιστα πως «ακούω μουσική και συνήθως χαρούμενη ή "ανεβαστική" μουσική (γιατί αυτά ακούω συνήθως). Δεν μπορώ να ακούσω για παράδειγμα podcasts γιατί όταν σχεδιάζω αφαιρούμαι τόσο πολύ που τελικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω καθόλου τι λέγεται σε ένα podcast, οπότε ακούω punk».

Παροτρύνει μάλιστα τον καθένα να πάρει μέρος στον διαγωνισμο, μιας και τονίζει πως η μαγεία του doodling είναι ότι είναι για όλους, είναι ευχάριστο και δεν έχει όρια. «Το Red Bull Doodle Art για μένα είναι μια γιορτή του doodling σε όλο το κόσμο στην οποία όλοι μπορούν να πάρουν μέρος και να αποτελέσουν μέρος αυτής, με μοναδική απαίτηση να σχεδιάσουν με όρεξη και αυθορμητισμό. Ο βασικότερος λόγος βέβαια μεταξύ μας για να πάρει κάποιος μέρος είναι ότι ο νικητής θα ταξιδέψει μαζί μου στο Άμστερνταμ στον παγκόσμιο τελικό και θα γίνουμε σούπερ φίλοι».

Πάρε μέρος στο Red Bull Doodle Art και κέρδισε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ για τον Παγκόσμιο Τελικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ