Life in Athens

Ένα γκραφίτι για τη δύναμη των γυναικών στον Βύρωνα

Όταν η θεά Αθηνά χορεύει ως άλλη Ισιδώρα Ντάνκαν

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα γκραφίτι για τη δύναμη των γυναικών στον Βύρωνα
© Awesome Athens Experiences

Η Γενική Γραμματεάς του Δήμου Βύρωνα Νατάσα Βαρουχάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για το εντυπωσιακό νέο γκραφίτι στην περιοχή από τον καλλιτέχνη Mr Copy 

Μια νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία κοσμεί το Δήμο Βύρωνα στην περιοχή της «Νεράιδας». Σε αυτή την όμορφη γειτονιά του Βύρωνα ο street artist, Mr Copy φιλοτέχνησε την θεά Αθηνά να χορεύει ως άλλη Ισιδώρα Ντάνκαν, μετά την επικράτησή της στον αγώνα με τον Ποσειδώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο συμβολίζει τη δύναμη των γυναικών και το πως οι κινήσεις και οι αποφάσεις τους δημιούργησαν τις πόλεις και τον πολιτισμό μας!

Μιλώντας στην ATHENS VOICE για το νέο γκράφιτι που στολίζει την όμορφη γειτονιά του Βύρωνα, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Βύρωνα κ. Νατάσα Βαρουχάκη επισημαίνει: «Σύμφωνα με τον αστικό μας μύθο, η περιοχή του Βύρωνα "Νεράιδα" λέγεται έτσι από εκείνους τους πρώτους κατοίκους που ασκούσαν κτηνοτροφία στην περιοχή, πριν καν την έλευση των προσφύγων και την οργάνωση της νέας πόλης, καθώς έβλεπαν συχνά την Ισιδώρα Ντάνκαν να κινείται και να χορεύει σαν νεράιδα στον λόφο του Κοπανά. Είναι εξάλλου γνωστό ότι επέλεξε τον συγκεκριμένο λόφο ώστε να έχει απευθείας θέα στην Ακρόπολη καθώς είχε μεγάλο θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εκτός όμως από διανοούμενη και ιδρύτρια του σύγχρονου χορού ήταν και μαχητική φεμινίστρια και παθιασμένη με τα ιδεώδη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η θεά Αθηνά από την άλλη, θεά της σοφίας, των τεχνών, της στρατηγικής σκέψης αλλά και του δίκαιου πολέμου (σε αντίθεση με τον τρομοκράτη Άρη), ήταν ίσως η κορυφαία θηλυκή θεότητα στην αρχαιότητα. Πανίσχυρη και πάνσοφη, ισάξια του πατέρα της, του βασιλιά των θεών και ανθρώπων, του Διός. Το έργο του Mr Copy, αντλεί έμπνευση από αυτές τις δύο ισχυρές γυναίκες και μας προτείνει μια σύγχρονη Αθηνά, δυναμική αλλά με ενσυναίσθηση, χάρη στην οποία υπάρχει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε. Η θέση της γυναίκας σήμερα, ενώ θεωρούμε ότι τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο είναι ισότιμη με του άνδρα, αποδεικνύεται μετά από κάθε επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, μετά από κάθε γυναικοκτονία, μετά από την αποκάλυψη δικτύων trafficing, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Οι έμφυλες ανισότητες είναι εδώ και οξύνονται. Και η Αθηνά της Νεράιδας του Βύρωνα μας καλεί σε δράση».

Ένα γκραφίτι για τη δύναμη των γυναικών στον Βύρωνα
© Awesome Athens Experiences

Από την πλευρά του ο Mr Copy αμέσως μετά την δημιουργία του έργου του, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη τοιχογραφία τόνισε: «Η ιδέα βασίζεται στον μύθο της Αθηνάς, αλλά θα ήθελα πολύ να συνδέσω την ιδέα της Ισιδώρας Ντάνκαν, που έζησε ένα διάστημα σε αυτή την περιοχή της Αθήνας, και να δημιουργήσω μια ιστορία της δύναμης και της κίνησης των γυναικών. Αυτή η γυναίκα μπορεί να συμβολίζει μια σύγχρονη εκδοχή της Αθηνάς ως Ισιδώρα ... εδώ μπορείτε να δείτε το χορό της και κάποια κίνηση αλλά σχετίζεται επίσης με την Αθηνά καθώς κέρδισε την Αθήνα από τον Ποσειδώνα επιλέγοντας την ελιά αντί για το νερό. Όλα αυτά για να δείξουν τη δύναμη των γυναικών από την ιστορία και πώς οι κινήσεις και οι αποφάσεις τους δημιούργησαν τις πόλεις και τον πολιτισμό που μας περιβάλλουν σήμερα».

Λίγα λόγια για τον δημιουργό Mr Copy

Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Πάντα τον έλκυε η ιδέα του χρώματος και της τέχνης. Σιγά σιγά στράφηκε προς τις τοιχογραφίες πορτρέτων. Τώρα, με έδρα το Παρίσι, επικεντρώνεται κυρίως στον φωτορεαλισμό, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την αγάπη του για το παραδοσιακό γκράφιτι, ενσωματώνοντας πιτσιλιές χρώματος, σταγόνες και ετικέτες γκράφιτι που συγχωνεύονται στις τοιχογραφίες του. Μπορείτε να αναγνωρίσετε το στυλ του με τις γραμμές 45 μοιρών που διαπερνούν τα έργα του με διαφορετικά επίπεδα αδιαφάνειας.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ