Life in Athens

Οι 6 καλύτερες διαδρομές για τρέξιμο στα νότια προάστια

Ο Βασίλης Παπαϊωάννου, γυμναστής-προπονητής δρόμων αντοχής, προτείνει τα καλύτερα μέρη

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 878
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρέξιμο στα νότια προάστια
© fellipe ditadi, unsplash

Τρέξιμο στα νότια προάστια: Γράφει ο Βασίλης Παπαϊωάννου, γυμναστής-προπονητής δρόμων αντοχής και αρχισυντάκτης του runnermagazine.gr

Τα 6 καλύτερα μέρη για τρέξιμο στα νότια προάστια

Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Καλλιθέας

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντός του φιλοξενεί μία χωμάτινη, κυκλική διαδρομή μήκους 600μ. με πολύ καλή ποιότητα χώματος και εντελώς επίπεδη. Το πάρκο παρέχει ακόμα τη δυνατότητα να τρέξετε σε διαδρομές εντός και περιμετρικά του ΚΠΙΣΝ καλύπτοντας μεγαλύτερες διαδρομές, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει ο στίβος του ΚΠΙΣΝ καθώς και ένας χώρος με όργανα γυμναστικής και μονόζυγα, αλλά και κολυμβητήριο (εντός του πάρκου). Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 07.00 έως τις 22.00.

 +Πολύ καλό έδαφος

+Εύκολη πρόσβαση

+Εναλλακτικές διαδρομές

+Άλλες δραστηριότητες (στίβος, όργανα, κολυμβητήριο κ.ά.) 

 Φασκομηλιά, Βουλιαγμένη

Σε μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές της Αττικής, ανάμεσα στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και τη θάλασσα του Σαρωνικού, στο λόφο που σκεπάζει τα «λιμανάκια» υπάρχει μία έκταση που λέγεται Φασκομηλιά.Ο λόφος αυτός διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο από χωματόδρομους που είναι σχετικά καλά «πατημένοι», ενώ τα τελευταία χρόνια, μετά από συνεχείς αναδασώσεις, το μέρος έχει αρχίσει να αποκτά και βλάστηση. Οι εναλλαγές της κλίσης είναι συχνές, υπάρχουν όμως δρόμοι που είναι επίπεδοι ή έχουν πολύ μικρές αυξομειώσεις.Το δίκτυο των δρόμων καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου– δυστυχώς όμως δεν επικοινωνούν όλοι μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μία ενιαία διαδρομή. Αξίζει, ωστόσο, να τους ανακαλύψετε τρέχοντας ή περπατώντας και να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδρομές. 

+ Όμορφη θέα

+ Χωμάτινοι δρόμοι

+ Εναλλαγές τοπίων

+ Συνδυασμός με άλλες διαδρομές (παραλιακή λεωφόρο, Καβούρι)

 Ασύρματος, Άγιος Δημήτριος

Ο Ασύρματος Αγίου Δημητρίου μπορεί για χρόνια να φιλοξενούσε… κεραίες για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΜΥ, σήμερα όμως αποτελεί μία μικρή όαση για τρέξιμο και περπάτημα σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Ο χώρος είναι σχετικά αναξιοποίητος, είναι όμως κατάλληλος για βόλτα, είτε τρέχοντας είτε περπατώντας, φιλοξενεί τρία γήπεδα –ένα ποδοσφαίρου, ένα μπάσκετ κι ένα τένις– για όλο τον κόσμο, κι ακόμα ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά, καθώς και μία παιδική χαρά.

Στο εσωτερικό, και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του πάρκου υπάρχει μία περιμετρική διαδρομή μήκους περίπου 600μ., που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προπονήσεις, με χώμα και μικρές εναλλαγές στην κλίση. Δεν είναι, ωστόσο, ιδανική για γρήγορους ρυθμούς. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να τρέξει περιμετρικά του ασυρμάτου, πάνω στο μεγάλο και πλατύ πεζοδρόμιο με τη μια πλευρά να είναι ελαφρώς ανηφορική και την άλλη κατηφορική. Το συνολικό μήκος της περιμετρικής διαδρομής είναι περίπου 1.200μ. 

+ Γήπεδα μπάσκετ και τένις

+ Εύκολη πρόσβαση

+ Άνετο παρκάρισμα

 Άλσος Νέας Σμύρνης

Το άλσος της Νέας Σμύρνης αποτελεί έναν από τους πιο οργανωμένους και αξιόλογους χώρους πρασίνου στο αστικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο, ανοικτό για το κοινό 06.00-21.00 τον χειμώνα και 06.00-23.00 τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον χώρο του άλσους θα βρείτε καντίνα, παιδική χαρά, υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό, υπαίθριο σκάκι και αποδυτήρια.

Η έκτασή του δεν είναι πολύ μεγάλη ώστε να προσφέρει πολλές επιλογές για διαδρομές. Η βασική διαδρομή είναι η περιμετρική (μπλε)που έχει μήκος περίπου 800 μέτρων και πατά πάνω σε πλατύ και τσιμεντένιο μονοπάτι, το οποίο έχει μία αρκετά ανηφορική πλευρά – είναι κάπως τετράγωνο στο σχήμα. Υπάρχει μία ακόμα πιο μικρή διαδρομή μήκους περίπου 500 μέτρων (κόκκινη) με πιο μαλακό και χωμάτινο έδαφος. Επιπλέον, υπάρχουν και δύο μικρά ευθεία και εντελώς επίπεδα δρομάκια στη μία πλευρά του άλσους. Οι διαδρομές αυτές προσφέρονται για περπάτημα, τρέξιμο, με εναλλασσόμενο μάλιστα ρυθμό, ενώ οι υψομετρικές διάφορες είναι ιδανικές για προπόνηση αντοχής. Τέλος, σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του άλσους υπάρχει αρκετή φυσικά σκιά από τα δέντρα. 

+ Φυσική σκιά

+ Δυνατότητα για ανηφόρες

+ Διαθέσιμο νερό

+ Εύκολη πρόσβαση

+ Ιδανικό σημείο για να βρείτε δρομική παρέα

+ Όργανα γυμναστικής

 Πάρκο Όστρια, παραλία Αλίμου

Πρόκειται για ένα πάρκο που βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου με έκταση περίπου 25 στρέμματα. Εκεί υπάρχουν φυλασσόμενες εκτάσεις με χόρτο, πλακόστρωτοι δρόμοι, παιδικές χαρές και χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά, ενώ πολύ κοντά στεγάζονται γνωστά καφέ.Από τη νότια πλευρά βρέχεται από τη θάλασσα, από τη βόρεια οριοθετείται από την παραλιακή, ενώ ανατολικά συνορεύει με τη μαρίνα του Αλίμου. Το πάρκο βρίσκεται σχεδόν μέσα στη θάλασσα και έχει μοναδική θέα που απλώνεται σε όλο τον Σαρωνικό κόλπο.

Η διαδρομή που είναι ιδανική για τρέξιμο καλύπτει περιμετρικά το πάρκο και καλύπτει μία απόσταση 650 μέτρων. Πατά εξ ολοκλήρου σε πλακόστρωτο ενώ περνά και από τον παραλιακό δρόμο δίπλα ακριβώς στη θάλασσα που είναι μόνο για πεζούς.

Φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε το τρέξιμό σας στο πάρκο και με μερικά ακόμα χιλιόμετρα πάνω στον παραλιακό πεζόδρομο με κατεύθυνση προς Γλυφάδα ή προς Παλαιό Φάληρο. Ακόμα, εντός του πάρκου υπάρχουν μικρές εκτάσεις με χόρτο για ασκήσεις καθώς επίσης και ένα μικρό αμφιθέατρο όπου μπορεί κανείς να εκτελέσει στα σκαλοπάτια ασκήσεις ενδυνάμωσης, αλτικές κ.λπ. 

+Ωραίο περιβάλλον
+Εύκολη πρόσβαση
+Χώρος για στάθμευση
+Χώροι απασχόλησης για τα παιδιά 

Μαρίνα Γλυφάδας

Η Μαρίνα της Γλυφάδας είναι πάντοτε μία καλή επιλογή για τρέξιμο, κυρίως τους πιο «μοναχικούς» χειμωνιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι υπάρχει αρκετή κίνηση λόγω των παραλιών. Ακόμα και τότε, ωστόσο, αν την επισκεφθείτε αρκετά νωρίς το πρωί δεν θα βρείτε ιδιαίτερη κίνηση.Η διαδρομή που μπορεί να τρέξει κανείς ξεκινά από την αρχή του παραδρόμου της παραλιακής στο ύψος της 1ης Μαρίνας Γλυφάδας (Διαδόχου Παύλου) και κινείται μέχρι και το τέλος, όπου συναντά και πάλι την παραλιακή και κάνει αναστροφή.

Επειδή η κίνηση γίνεται στον δρόμο και ενίοτε στο πεζοδρόμιο που κινείται παράλληλα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, να αποφεύγετε να ακούτε μουσική, ενώ πάντοτε θα πρέπει να κινείστε από το ρεύμα κυκλοφορίας που τα οχήματα έρχονται αντίθετα έτσι ώστε να έχετε τόσο εσείς όσο και οι οδηγοί οπτική επαφή.

Η διαδρομή είναι εντελώς φλατ και ασφάλτινη, ιδανική για συνεχόμενο τρέξιμο, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς, λόγω και της απουσίας στροφών. Το συνολικό μήκος της είναι 2 χλμ. επομένως με ένα πήγαινε έλα έχετε καλύψει εύκολα ένα 4αράκι!

Για όσους επιθυμούν να τρέξουν παραπάνω, μπορούν να συνεχίζουν και μετά το σημείο της αναστροφής προς Βούλα, ωστόσο, στη συνέχεια θα κινηθούν στην παραλιακή λεωφόρο όπου υπάρχει μεν μεγάλο πεζοδρόμιο, όμως η κίνηση των οχημάτων είναι έντονη. 

+Εύκολη διαδρομή
+Εύκολο παρκάρισμα

+Ευχάριστο περιβάλλον

+Δυνατότητα για βουτιά στη θάλασσα αν το επιθυμείτε μετά την προπόνηση

*Ο Βασίλης Παπαϊωάννου είναι αρχισυντάκτης του www.runnermagazine.gr 

papaioanou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ