Life in Athens

10 παραλίες κοντά στην Αθήνα

Ελεύθερες ή οργανωμένες, όλες με καθαρά, καταγάλανα νερά και μια ανάσα από την πόλη

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 876
32’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sounio Beach
Sounio Beach

Παραλίες κοντά στην Αθήνα: Sounio Beach, Λιμανάκια, Santa Cruz, Astir Beach, Ερωτοσπηλιά, Λίμνη Βουλιαγμένης, Θυμάρι, Δασκαλειό, Μικρή Χαμολιά

Πώς καταλαβαίνεις ότι μια παραλία είναι καλή; Όταν το περιβάλλον της σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεται σε νησί ακόμα κι αν είσαι στην Αττική, ακόμα κι αν οδήγησες μερικά χιλιόμετρα χαράματα προκειμένου να φτάσεις από το κέντρο της Αθήνας, κι όταν την αντικρίζεις βγάζεις μόνο επιφωνήματα ικανοποίησης. Ακολουθεί μια τυχαία επιλογή μερικών από των πιο όμορφων, οργανωμένων –με τις τιμές εισόδου τους– και μη οργανωμένων παραλιών – ό,τι πρέπει για τις βουτιές του καλοκαιριού.

Στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης για βουτιές από τα βράχια

Ανάμεσα στη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα βρίσκονται τρεις διαδοχικοί κολπίσκοι με βαθυγάλανα νερά, τα λεγόμενα Λιμανάκια. Ο δεύτερος είναι αυτός που προτιμούν οι περισσότεροι. Οι επισκέπτες κατεβαίνουν από τον δρόμο μέσα από ένα κακοτράχαλο μονοπάτι, ώσπου φτάνουν στην «παραλία» με τα βράχια που μοιάζουν με φυσικές ξαπλώστρες και ενδείκνυνται για άπλωμα πετσέτας. Ανάμεσά τους έχει στηθεί και μια καντίνα με κρύες μπίρες και σάντουιτς που παίζει χαλαρωτική μουσική.

Στο Astir Beach για αίσθηση πολυτέλειας 

Στην εμβληματική παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα πάρεις ό,τι πληρώσεις, premium εξυπηρέτηση με έμφαση στη χαλάρωση και την ευεξία. Γι’ αυτό και στην παραλία υπάρχουν παροχές... από σπα, μέχρι ψώνια στα καταστήματά του και φαγητό από τα χέρια καταξιωμένων σεφ. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει κράτηση για την ξαπλώστρα του και την υπηρεσία που επιθυμεί online από τη σελίδα του astir.gr επιλέγοντας μάλιστα με ακρίβεια τη σειρά. Ενδεικτικά, ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά κοστίζει €80 τις καθημερινές και €160 τα Σαββατοκύριακα.

Στο Sounio Beach για κολύμπι με θέα τον ναό του Ποσειδώνα 

Mια από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής. Το Sounio Beach που ανακαινίστηκε μόλις, βρίσκεται στον αμμώδη κολπίσκο κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα, μπροστά από το ξενοδοχείο Aegeon Beach. Η παραλία έχει ένα τμήμα για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου και δύο για όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, με ξαπλώστρες, δύο beach bar, wifi, ναυαγοσώστη, τουαλέτες και δωρεάν πάργκινγκ. Το κόστος για το σετ από δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα είναι €20 τις καθημερινές και €40 τα Σαββατοκύριακα.

Στη δημοφιλή, με Γαλάζια Σημαία Aκτή Βουλιαγμένης

Μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία της για τη νέα καλοκαιρινή σεζόν η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία Ακτή Βουλιαγμένης που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ. Με δυναμικότητα έως 8.000 λουόμενους ημερησίως σε έκταση 77 στρεμμάτων και μεγάλο οργανωμένο beach bar, για πολλούς αποτελεί τη δημοφιλέστερη παραλία της Αττικής. Η τιμή εισόδου είναι €10 τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες €15. Tο εισιτήριο για τους δημότες Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι στα €5, ενώ ελεύθερη είσοδο δικαιούνται παιδιά έως 5 ετών και ΑΜΕΑ. Στη σελίδα vouliagmeni-akti.gr για πληροφορίες σχετικά με τα μειωμένα εισητήρια.

Στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το θαύμα της φύσης

Η Λίμνη Βουλιαγμένη, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι, θα λέγαμε, ο κρυμμένος θησαυρός της Αττικής. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο με ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, περιτριγυρισμένο από κόκκινα βράχια, με υφάλμυρα νερά που ανανεώνονται συνεχώς τόσο από τη θάλασσα όσο και από τις υπόγειες ιαματικές πηγές, προσφέροντας μια φυσική εμπειρία thermal spa. Ο χώρος περιµετρικά είναι διαµορφωµένος µε ξαπλώστρες, οµπρέλες και φυσικά εστιατόριο-καφέ. Στο βασικό deck η γενική είσοδος Δευτέρα εώς Παρασκευή είναι στα €15 και τα Σαββατοκύριακα στα €18. Στο ξύλινο deck, όπου χρειάζεται κράτηση, Δευτέρα εώς Παρασκευή στα €40 ανά σετ των δύο και τα Σαββατοκύριακα στα €50. Υπάρχει και ένας πριβέ χώρος που η τιμή διαμορφώνεται ανά άτομο, €35 έκαστος τις καθημερινές και €45 τα Σαββατοκύριακα.

Στη Santa Cruz του Σχοινιά για water sports

Πρόκειται για μια όμορφη και καθαρή, οργανωμένη παραλία στον Σχοινιά με καλές τιμές κι προσεγμένο beach bar με υγιεινά σνακς. Είναι η χαρά του λάτρη των water sports, καθώς στην παραλία αυτή μπορείς να απολαύσεις μαθήματα θαλάσσιου σκι, wakeboard, wakesurf, windsurfing, sup και κανό. Στα €8 τα δύο άτομα τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα στα €15 το σετ ξαπλώστρες και η ομπρέλα – εκτός από την πρώτη σειρά που είναι στα €25. 

Στο Δασκαλειό της Κερατέας με μάσκα για να δεις τον βυθό

Το Δασκαλειό είναι ένας από τους παραθαλάσσιος οικισμούς της Κερατέας κοντά στη γνωστή παραλία της Κακιάς Θάλασσας και απέχει μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας. Το φυσικό τοπίο με τον λόφο ακριβώς πάνω από την παραλία είναι τέτοιο που παραπέμπει σε νησάκι, όπως και τα λευκά χαμηλά σπιτάκια του οικισμού. Στο Δασκαλειό πολλοί συνηθίζουν να βάζουν μάσκες και να εξερευνούν τον βυθό, που λέγεται ότι είναι πανέμορφος, ενώ στην παραλία υπάρχουν ξαπλώστρες, άπλετος χώρος για πετσέτες στην άμμο και μια καντίνα.

Ερωτοσπηλιά, η ρομαντικότερη παραλία του Πόρτο Ράφτη

Το όνομά της λογικό να σε προϊδεάζει... άλλωστε λέγεται ότι ονομάστηκε Ερωτοσπηλιά καθώς εκεί έδιναν κάποτε τα καλοκαιρινά ραντεβού τους τα ζευγαράκια. Δεν χρειάζεται όμως να πας με το ταίρι σου στην παραλία αυτή για να περάσεις καλά, αφού πλέον εκεί μαζεύονται κυρίως μεγάλες παρέες. Πρόκειται για έναν κολπίσκο προστατευμένο από μελτέμια, που βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνα και δεν έχει ξαπλώστρες – γι’ αυτό απαραίτητη είναι η ψάθα. Εκεί κοντά, πάντως, υπάρχει μια μικρή ξύλινη καντίνα από την οποία μπορείς να προμηθευτείς τα βασικά.

Στη Μικρή Χαμολιά, την κρυφή παραλία της Βραυρώνας

Η Μικρή Χαμολιά (που είναι πραγματικά πολύ μικρή σε έκταση) βρίσκεται ανάμεσα σε Λούτσα και Πόρτο Ράφτη. Προστατεύεται από τους γύρω βράχους και προσφέρει την απόλυτη αίσθηση απομόνωσης από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ είναι προσβάσιμη μέσω ενός στενού χωματόδρομου. Απαραίτητο για τον επισκέπτη, εκτός από την πετσέτα-ψάθα που θα φέρει για να στρώσει, να έχει μαζί νερό και σνακς γιατί κοντά δεν υπάρχει κάποια καντίνα.

Στην παραλία της Αναβύσσου που μυρίζει «Θυμάρι»

Γύρω στα 55 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται η γαλήνια παραλία Θυμάρι στην οποία οδηγεί μια ταμπελίτσα λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια. Το όνομά της το πήρε από τους θάμνους με τα θυμάρια που φυτρώνουν στις πλαγιές γύρω της – πολλοί κόβουν ένα κλωναράκι για το σπίτι μετά το μπάνιο τους. Διαθέτει 2-3 προσεγμένα beach bars και είναι ιδανική για οικογένειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ