Life in Athens

Δήμος Αθηναίων: Τριήμερο εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Πλούσιο πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων και ευρηματικά σκετς για μικρούς και μεγάλους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων - Κώστας Μπακογιάννης: «Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι».
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με σειρά δράσεων του Δήμου Αθηναίων © City of Athens

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων - Κώστας Μπακογιάννης: «Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι».

Η μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ένταξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης συνεχίζεται, με τον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει «ενεργά» σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν αφενός στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και αφετέρου στη μείωση παραγωγής αποβλήτων.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου, συμμετέχει για 3η συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR 2022, η οποία φέτος πραγματοποιείται από 19-27 Νοεμβρίου, δίνοντας δυναμικό παρών σε ένα πλούσιο τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων αφιερωμένων στα «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει τον 4ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Η παγκόσμια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2015, ενώ η κατανάλωση ενδυμάτων και υποδημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης RECYCOM και το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει μια ξεχωριστή διαδραστική εκδήλωση εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα: «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας. Βοηθάμε τα ρούχα μας να γράψουν την ιστορία τους».

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων - Κώστας Μπακογιάννης: «Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι».
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση παραγωγής αποβλήτων © City of Athens

Bιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, πρωτότυπα εκθέματα και ευρηματικά σκετς που βασίζονται σε μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το περιβάλλον θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή παιδιών μαθητών Δημοτικού 7 - 11 ετών, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευσή τους πάνω στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

«Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά το επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Όλα, λοιπόν, θα ήταν καλύτερα εάν υιοθετούσαμε οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, που να ανοίγουν το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο πλανήτης. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστη προτεραιότητά μας. Ας κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Η μεγάλη προσπάθεια για την καθιέρωση συνηθειών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Με πολύπλευρες παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, αλλά και στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της. Έτσι, μεγαλώνει κι άλλο αυτή η σπουδαία ανθρώπινη αλυσίδα, που καθημερινά μάχεται για ένα βιώσιμο μέλλον. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δίνουμε το «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, συμμετέχουμε ενεργά, αναλαμβάνουμε ευθύνη, παίρνουμε πρωτοβουλίες. Γιατί οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από τον καθένα μας ξεχωριστά».

Δήμος Αθηναίων: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της διαδραστικής εκδήλωσης 

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από βίντεο για το πώς η βιομηχανία παραγωγής ρούχων επηρεάζει τον πλανήτη μας. Θα μάθουν να κατασκευάζουν νήμα από μακό μπλουζάκια, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τις δραστηριότητες στους υπόλοιπους σταθμούς και θα πειραματιστούν σε διαφορετικά είδη και μεγέθη αργαλειών που κατασκευάζονται στα μηχανήματα του ΠΟΙΩ από ξύλο, χαρτόνι και ανακυκλώσιμο πλαστικό. Μάλιστα, σε παραλλαγές της δράσης για παιδιά θα δουν πώς γίνεται πλέξη χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του χεριού, ενώ σε άλλες παραλλαγές θα ενσωματωθούν ειδικά εξαρτήματα που προετοιμάζονται στους 3d printers του ΠΟΙΩ.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων - Κώστας Μπακογιάννης: «Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι».
«Όλα θα ήταν καλύτερα εάν υιοθετούσαμε οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας», δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης © City of Athens

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, τα ρούχα από το δίκτυο συλλογής της συνεργαζόμενης εταιρείας Recycom θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν στολές για Earth Super Heroes, ενώ οι συμμετέχοντες, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, θα δημιουργήσουν σχέδια (doodles) πάνω σε παλιά μας ρούχα χρησιμοποιώντας ειδικά χρώματα για υφάσματα.

Αξιοποιώντας τα laser cutting μηχανήματα και τους 3D printers του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ θα παραχθούν σφραγίδες σε διάφορες θεματικές, καθώς και με τα μηνύματα/λογότυπα της εκδήλωσης, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να μεταποιήσει άλλα ρούχα χρησιμοποιώντας τεχνικές με punch needles (ειδική βελόνα κεντήματος).

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει, όσοι βρεθούν στην εκδήλωση θα μπορέσουν να δημιουργήσουν όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Επίσης, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και η Recycom θα συμμετάσχουν σε ένα ευρηματικό και διδακτικό δρώμενο με σκοπό την ενημέρωση για την ανακύκλωση υφασμάτων και τα οφέλη της, σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό. Θα ενημερωθούν ακόμη για το δίκτυο των μωβ κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων της Recycom στο Δήμο Αθηναίων, λαμβάνοντας οδηγίες για τον ορθό τρόπο απόρριψης των ενδυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα γίνουν ουσιαστικά κοινωνοί – μέτοχοι της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Κι αυτό, γιατί τα δώρα που θα λάβουν θα είναι ουσιαστικά οι ίδιες οι δημιουργίες τους από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια με την πρώτη ύλη να προέρχεται από ρούχα που θα έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο.

Η δράση του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιείται στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, 11854, Αθήνα), ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου. Εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR) είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Καιν μπαρ Αθήνα
Τα neon της Αθήνας: Το «τσαχπίνικο» φως - σήμα κατατεθέν κάθε μαγαζιού

Κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, θα τα συναντήσεις σε όλα τα χρώματα. Έχουν μία vintage αισθητική παρμένη από τη χολιγουντιανή απεικόνιση του night-time Las Vegas. Ποια είναι όμως τα πιο popular;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.