Life in Athens

Η ιστορία μιας από τις εξοχικές κατοικίες που έχτισε ο Τσίλερ στην Καστέλλα

Ξενάγηση στο υπέροχο αλλά τελείως αφημένο κτίριο στην Ακτή Μουτσοπούλου 1

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξοχική κατοικία του Ερνέστου Τσίλερ
H εξοχική κατοικία του Ερνέστου Τσίλλερ © Θανάσης Καρατζάς

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Τσίλερ και οι εξοχικές κατοικίες στην Καστέλλα

Στην υπέροχη Καστέλλα, στον παραλιακό δρόμο, μπροστά ακριβώς στη θάλασσα, το βλέμμα του περαστικού μένει στο κυκλικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ακτή Μουτσοπούλου 1. Ένα κτίριο παρατημένο αλλά με τεράστια ιστορία. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ δεν δημιούργησε σπουδαία κτίρια μόνο στην Αθήνα αλλά και στον Πειραιά. Είχε, δε, από νωρίς αντιληφθεί ότι η Καστέλα θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος εξοχικών κατοικιών, όπως και έγινε.

Ήδη στη Μαρίνα Ζέας λειτουργούσαν τα πρώτα θαλάσσια λουτρά -με τους Αθηναίους να φορούν σχεδόν όλοι κουλούρες καθώς στην πλειονότητά τους δεν ήξεραν να κολυμπούν-, ενώ στο Πασαλιμάνι είχαν φτιάξει τα αρχοντικά αλλά και τα εξοχικά τους επιφανείς Πειραιώτες και Αθηναίοι. Ο Ερνέστος Τσίλερ επισκέφθηκε την περιοχή περίπου στο 1870 και μαγεύτηκε με την ομορφιά της. Και αποφασίζει να κατασκευάσει εφτά εξοχικές κατοικίες στα «σύνορα» του σημερινού Πασαλιμανιού με την Καστέλλα, η μια εκ των οποίων σώζεται και σήμερα και είναι αυτή στην οποία αναφερόμαστε.

Ένα επιβλητικό κτίριο, κυκλικό, με έναν μεγάλο τρούλο στην κορυφή, γεμάτο παλαιότερα με τοιχογραφίες του Τσαρούχη που σήμερα πια έχουν ξεθωριάσει, ενώ εδώ βρισκόταν το διάσημο σφαιριστήριο του Καραντάση. Ο πολυμήχανος Τσίλερ σκέφτηκε ότι η καλύτερη διαφήμιση για τις εξοχικές του κατοικίες ήταν το βασιλικό ζεύγος οπότε επισκέφθηκε τη βασίλισσα Όλγα, η οποία έδειχνε ήδη ενδιαφέρον για την περιοχή, προτρέποντάς τη να πείσει τον σύζυγό της Βασιλιά Γεώργιο να παραθερίσουν σε μία από αυτές τις κατοικίες. Όπως κι έγινε.

Όλα αυτά είναι γνωστά από τις περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα στο βιβλίο της «Ο Τρελαντώνης». Η Δέλτα, με τον αδερφό της Αντώνη Μπενάκη, παραθέριζαν ως παιδιά σε μία από τις εξοχικές κατοικίες του Τσίλερ και, όπως γράφει, ήταν εφτά τα σπίτια, όλα στη σειρά και ενωμένα. Στα σπίτια αυτά έμεναν ο βασιλέας, μια Ρωσίδα, κυρία της τιμής της βασίλισσας Όλγας, η οικογένεια του Μπενάκη, που τη φιλοξενούσαν θείοι μιας και ήταν μόνιμοι κάτοικοι Αλεξάνδρειας, η οικογένεια Χορν και στα άλλα τρία Αθηναίοι παραθεριστές. Δεν είναι αποσαφηνισμένο ποιος απ’ όλους έμενε στην κατοικία που υπάρχει και σήμερα αλλά, όπως και να έχει, μια βόλτα μέχρι εκεί θα σας κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ