Life in Athens

Δείτε τις δύο νέες τοιχογραφίες στον Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πλάτων - Mister.Achilles και Wild Drawing τιμούν τους πρόσφυγες και τη διαχρονική αξία της ειρήνης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τοιχογραφία των Πλάτων και Mister.Achilles στον Βύρωνα για τη Μικρασιατική Καταστροφή - Αποτύπωση της επίσημης αφίσας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας
Η τοιχογραφία των Πλάτων και Mister.Achilles

Πλάτων, Mister.Achilles και Wild Drawing δημιούργησαν δύο τοιχογραφίες στον Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δύο υπέροχα street art έργα κοσμούν τους δρόμους του Βύρωνα τις τελευταίες μέρες. Δύο τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας στολίζουν το αστικό τοπίο, την ίδια ώρα που η τέχνη μιλά σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής για τους πρόσφυγες αλλά και τη διαχρονική αξία της ειρήνης. Πώς προέκυψε όμως η ιδέα για τα δύο νέα αυτά εντυπωσιακά έργα στους δρόμους της πόλης;

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Βύρωνα κ. Νατάσα Βαρουχάκη, μιλώντας στην ATHENS VOICE «πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά ο Βύρωνας έχει προσφυγική ρίζα και μάλιστα ήταν ο πρώτος αστικός συνοικισμός που ξεκίνησε να χτίζεται ήδη μέσα στο 1922, για να στεγάσει σμυρνιούς και άλλους μικρασιάτες πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι στο πέρασμα ενός αιώνα, η πληθυσμιακή σύνθεση έχει αλλάξει, η πόλη μεταφέρει μέσα στο χρόνο τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη ταυτότητα των πρώτων κατοίκων της. Φέτος λοιπόν, έτος μνήμης για εμάς, τιμούμε τα 100 χρόνια από το τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός, την Καταστροφή της Σμύρνης και του μικρασιάτικου ελληνισμού. Ταυτόχρονα όμως τιμούμε και τους προγόνους μας, εκείνους που ήρθαν εδώ και δημιούργησαν από το μηδέν νέες πόλεις και θεσμούς, που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, συνέβαλαν στην πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική πρόοδο της Ελλάδας, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε στην ΑTHENS VOICE η κ. Βαρουχάκη «η street art έχει μπει πολύ δυναμικά στο αστικό τοπίο τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη του δρόμου για να ξυπνήσουμε τις μνήμες, να επανασυστηθούμε σε κατοίκους και επισκέπτες και να μιλήσουμε για τα δεινά των ανθρώπων διαχρονικά, ήρθε σχεδόν αυτόματα».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τα δύο έργα η Γενική Γραμματέας του Δ. Βύρωνα εξηγεί: «Το πρώτο έργο αποτελεί απεικόνιση σε τοιχογραφία της αφίσας που δημιούργησε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και για το έργο αυτό συνέπραξαν μαζί μας οι μικρασιατικής καταγωγής street artists Πλάτων και Mister.Achilles. Στο δεύτερο έργο θέλαμε να δώσουμε χώρο στη νέα καλλιτεχνική δημιουργία. Ο γνωστός παγκοσμίως Wild Drawing εμπνεύστηκε από την ιστορία του Βύρωνα αλλά και τη σημερινή ιστορική συγκυρία και δημιούργησε ένα έργο που ξεφεύγει από τα όρια μιας επετείου και ενός λαού».

 

Οι δύο νέες τοιχογραφίες των Πλάτων - Mister.Achilles και Wild Drawing στον Βύρωνα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το πρώτο έργο αφορά την αποτύπωση της επίσημης αφίσας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία, στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Παναγή Τσαλδάρη, στην καρδιά του προσφυγικού συνοικισμού. Το έργο υλοποίησαν σε συνεργασία οι γνωστοί καλλιτέχνες της street art, Αχιλλέας (Mister.Achilles) και Πλάτων.

Η τοιχογραφία των Πλάτων και Mister.Achilles στον Βύρωνα για τη Μικρασιατική Καταστροφή - Αποτύπωση της επίσημης αφίσας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας
Η τοιχογραφία των Πλάτων και Mister.Achilles

Παράλληλα ο γνωστός street artist Wild Drawing (WD) δημιούργησε στην καρδιά της πόλης (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Βουτζά), μια εντυπωσιακή τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας.

Το νέο έργο τιτλοφορείται «New day, new fight, new strength» και βασική έμπνευση του δημιουργού της είναι η ανάγκη για ειρήνη, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Wild Drawing: «Ακόμη κι αν οι πόλεμοι δεν ξεκινούν από γυναίκες, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 25 συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις, σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας 2 δισ. ανθρώπους, ή αλλιώς το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού»!

Σημειώνεται ότι ο WD γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαλί της Ινδονησίας και έχει τη βάση του στην Αθήνα. Διαθέτει πτυχία Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, ενώ η δουλειά του συμπεριλαμβάνεται σε επιλεγμένες εκδόσεις για τη Street Art. Τα έργα του, τρισδιάστατες και αναμορφικές απεικονίσεις με στοιχεία οφθαλμαπάτης, είναι επηρεασμένα από τα κόμικς και την φανταστική τέχνη, ενώ κοινωνικά φαινόμενα, καθημερινότητα, φύση και τέχνη αποτελούν πηγές έμπνευσής του.

Η τοιχογραφία του Wild Drawing στον Βύρωνα για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «New day, new fight, new strength»
Η τοιχογραφία του Wild Drawing

Αντίστροφη μέτρηση για το 2ο Vyronas Street Art Festival

Το 2ο Vyronas Street Art Festival θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου στο Σχολικό Συγκρότημα Εργάνης, στην οδό Ταταούλων και θα είναι ένας φόρος τιμής στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Καταξιωμένοι αλλά και νεοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες της street art και του graffiti, θα δημιουργήσουν έργα, αντλώντας έμπνευση από τον σπουδαίο πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων. Θα υπάρχουν επίσης workshops, μουσική, χορός και ανεβασμένη διάθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ