Life in Athens

Awesome Athens Experience: Η Καλλιόπη και ο Θωμάς μας ξεναγούν στην street art πλευρά της Αθήνας

Διοργανώνουν καλλιτεχνικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης, φεστιβάλ street art, τοιχογραφίες και διάφορες αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους ενώ συμμετέχουν στο street art Φεστιβάλ του Βύρωνα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Καλλιόπη Μαρκοπούλου και ο Θωμάς Μουζακίτης
© Αwesome Athens Experiences

Awesome Athens Experience: Η Καλλιόπη Μαρκοπούλου και ο Θωμάς Μουζακίτης μιλούν στην ATHENS VOICE για τις street art βόλτες που οργανώνουν στην Αθήνα.

Σάββατο απόγευμα, λίγο μετά τις πέντε βρέθηκα να κοιτάζω πολύχρωμους «τοίχους με ιστορία» στο σχολικό συγκρότημα Εργάνης επί της οδού Ταταούλων. Καλλιτέχνες της street art και του graffiti, δημιούργησαν έργα, αντλώντας έμπνευση από τον πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων: την μουσική, τη λογοτεχνία, τον χορό και τα κοινωνικά τους έθιμα, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο Φεστιβάλ street art του Δήμου Βύρωνα που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου σε συνεργασία με την εταιρία Awesome Athens Experience μπορούσε να δει κανείς την χορευτική ομάδα Hobo IllusionerZ, να «κουνηθεί» στους ρυθμούς του μουσικού σχήματος «Οδός Αρμονίας», να νιώσει τα vibes από τους «Ρυθμούς του δρόμου official», να συμμετάσχει στα workshops, να δημιουργήσει τοιχογραφίες, stencil και να σιγοτραγουδήσει στίχους του Βασίλη Παναγιωτίδη.

Η Καλλιόπη Μαρκοπούλου και ο Θωμάς Μουζακίτης
© Αwesome Athens Experiences

«Η εικαστική πολυφωνία είναι ένα από τα ζητούμενα και γι' αυτό υπήρχε εκπροσώπηση από διάφορα στυλ (ρεαλισμός, τέχνη του φανταστικού, παραστατική ζωγραφική, χρωματική αφαίρεση, graffiti letters) δημιουργώντας έτσι, ένα πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης», μου λένε για το 2ο φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα που συνδιοργανώνουν με τον Δήμο. «Για εμάς το Φεστιβάλ σημαίνει πολλά χιλιόμετρα, πολλοί καφέδες, αμέτρητες φωτογραφίες και ένα υπέροχο δημιουργικό χάος. Φέτος εμπλουτίστηκε και με δυο street art workshops για παιδιά και εφήβους, που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Κρατάμε τα παιδικά χαμόγελα σαν το καλύτερο στιγμιότυπο, και το παιδάκι που έλεγε στη μαμά του ότι πέρασε το καλύτερο Σαββατοκύριακό παρέα μας».

Awesome Athens Experience

Η Καλλιόπη και ο Θωμάς είναι παντρεμένοι από το 2019 και έχουν μεγάλη αγάπη για την τέχνη, τα ταξίδια, την ιστορία και τις κουλτούρες των πόλεων. Μερικά χρόνια πριν, αποφάσισαν πώς τους άρεσε να παρουσιάζουν στους επισκέπτες μια διαφορετική, καλλιτεχνική και ασυνήθιστη πλευρά της Αθήνας. Έτσι, δημιουργήθηκε και η Awesome Athens Experience που έχει ως στόχο την προώθηση και προβολή της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης και πιο συγκεκριμένα της street art. «Διοργανώνουμε καλλιτεχνικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης, φεστιβάλ street art, τοιχογραφίες και διάφορες αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους. Το καθημερινό μας χόμπι είναι να χανόμαστε στους δρόμους της Αθήνας και να φωτογραφίζουμε τα διάφορα street art pieces σε συνδυασμό με την επιθυμία μας να γνωρίζουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο μέσω του ενδιαφέροντος και της αγάπης μας για την αστική τέχνη». Συνεργάζονται κυρίως με Δήμους όπως του Βύρωνα, του Κορυδαλλού και της Ηλιούπολης ενώ μέσα σε έναν χρόνο έχουν οργανώσει περισσότερα από οκτώ projects.

2ο street art Φεστιβάλ Βύρωνα στην Αθήνα
© Αwesome Athens Experiences

Πολλές και εναλλακτικές, σε κέντρο αλλά και προάστια είναι οι βόλτες που μπορεί να κάνει κάποιος παρέα με τα παιδιά όπως το Street Art Scavenger Hunt in Greece, το Haunted House Virtual Tour, το Discover Awesome Street Art In Athens κ.ά, που μπορεί να βρει κανείς στο site τους. «Προσφέρουμε την κλασική βόλτα σε διάφορες Αθηναϊκές συνοικίες, αλλά και διάφορα customized walks, καθώς και το πρώτο street art Scavenger Hunt στην Ελλάδα, όπου οι συμμετέχοντες με έναν ευχάριστο τρόπο ανακαλύπτουν τις τοιχογραφίες της πόλης. Ανάλογα τα γούστα, την ηλικία και τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει κάποιος. 99% έρχονται ξένοι επισκέπτες. Οι Έλληνες είναι πολύ λίγοι, ίσως γιατί έχουν τον χρόνο να ψάξουν μόνοι τους, ίσως γιατί δεν ενδιαφέρονται και τόσο, ίσως και τα δύο. Πάντως η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, έχουμε εξαιρετικό feedback από τους συμμετέχοντες. Στα φεστιβάλ μας ωστόσο, έρχονται κυρίως Έλληνες, κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους που έχουν την περιέργεια να δούνε τι κάνουμε».

Σημαντικές είναι ακόμη οι διακρίσεις που έχουν λάβει με πιο πρόσφατη τη βράβευσή τους ως Unique Experience of the Year 2022 για το νομό Αττικής από τα βραβεία Travel& Hospitality Awards για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μια τυπική τους μέρα περιλαμβάνει «Γράφουμε προτάσεις, βγαίνουμε έξω για φωτογραφίες τις οποίες μετά οργανώνουμε και ταξινομούμε, κάνουμε τους περιπάτους, μιλάμε με καλλιτέχνες και διάφορους φορείς. Και κάποια στιγμή ή ώρα έχει πάει 2-3, οπότε θυμόμαστε πως πρέπει να κοιμηθούμε και λίγο, παρέα με τις γάτες που ήδη μας περιμένουν στο κρεβάτι».

Mural από το Φεστιβάλ του Βύρωνα 2022
© Αwesome Athens Experiences

Στα αγαπημένα τους graffiti στην πόλη συγκαταλέγονται τα εξής: “Last supper in Athens” του Ino στο Γκάζι, το “Proud Lark” του Platona στον Κορυδαλλό και το “Eternal Traveler” του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου στο Μεταξουργείο. «Περισσότερο όμως μας συγκινεί το “Newday, newlife, newstrength” του Wild Drawing στον Βύρωνα, που έγινε στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ streetart. Ένα πραγματικό αριστούργημα, φόρος τιμής στους πρόσφυγες του τότε (1922) και του τώρα».

Ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, ποια τα δύσκολα και διασκεδαστικά σημεία;

«Το καλό είναι πως μπορούμε να κάνουμε επαγγελματικά meetings παντού, οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και με το μαγιό ή τις πυτζάμες μας. Αυτό βέβαια είναι και το κακό, το να διαχωρίζεις το προσωπικό από το επαγγελματικό κομμάτι. Το παλεύουμε όσο μπορούμε» απαντάνε γελώντας.

 Η Kαλλιόπη εν ώρα tour ενθουσιασμένη στην Ακαδημία Πλάτωνος
© Αwesome Athens Experiences

Και καταλήγουν: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη δημιουργία περισσότερων τοιχογραφιών που θα προστεθούν στην πινακοθήκη της πόλης, να διοργανώσουμε περισσότερα φεστιβάλ και συνεργασίες με καλλιτέχνες. Να αφήσουμε και εμείς το στίγμα ως διοργανωτές και supporters σε μια σημαντική φάση που συμβαίνει αύτη τη στιγμή στην Αθήνα αλλά και γενικότερα στις περισσότερες πόλεις του κόσμου».

Λίγα λόγια για τa graffitti του 2ου street art Φεστιβάλ Βύρωνα

Στο πλαίσιο του 2ο Φεστιβάλ o γνωστός street artist, Wild Drawing από το Μπαλί δημιούργησε στην καρδιά της πόλης (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Βουτζά), μια εντυπωσιακή τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας με τίτλο "New day, new fight, new strength". Βασική έμπνευση του δημιουργού της είναι η ανάγκη για ειρήνη. Όπως έχει ποστάρει και ο ίδιος στο Instagram του: «Ακόμη κι αν οι πόλεμοι δεν ξεκινούν από γυναίκες, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 25 συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις, σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας 2 δισεκ. ανθρώπους ή αλλιώς, το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού».

"New day, new fight, new strength" του Wild Drawing από το Μπαλί
© Awesome Athens Experiences

Ακόμη, ο street artist Platonas Platon σε συνεργασία με τον Μister Achilles υλοποίησαν την αναπαραγωγή της επίσημης αφίσας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων στην Ελλάδα σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία στη διασταύρωση Χρυσοστόμου Σμύρνης και Παναγή Τσαλδάρη στην καρδιά του προσφυγικού οικισμού. Συμμετείχαν φυσικά σε όλο το Φεστιβάλ και οι διάσημοι street artists: Alone 98, Chrysolie, Jimi Norone, Meizar, Nique, Noless.one, Otom1, Platonas, Soteur, The Krah, Think, Yiakou, Boem Lifestyle, Born, Devoid, Epsilonartndesign, George_ven, Giannis Seto, Komet.1, Milk©, Monkonel, PaperMan, Resk, Shasha, Savage, Sota2, Sotiris, Fen, Spant_one, Sugar, Tanos_farsa, Uesu και Wask.

Θα βρείτε την Αwesome Athens Experiences εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ