Life in Athens

Μάθαμε γιατί όλοι παίζουν μανιωδώς το επιτραπέζιο «Azul»

Πάρε τα πολύχρωμα πλακάκια στα χέρια σου και γίνε ο καλύτερος διακοσμητής του παλατιού του βασιλιά. Πρόσεχε όμως, ο ανταγωνιστής δεν αστειεύεται.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Azul board game
Παίζοντας «Azul» με την οικογένεια @cottonbro I Pexels

Στο οικογενειακό επιτραπέζιο «Azul» πρέπει να διακοσμήσεις με τα πολύχρωμα πλακίδια αζουλέγιος το παλάτι του βασιλιά και να κερδίσεις τον αντίπαλο-διακοσμητή.

Πολλά είχαμε ακούσει για το επιτραπέζιο παιχνίδι «Azul» και πως παίζεται μανιωδώς σε όλο τον κόσμο. Τόσα και τόσα επιτραπέζια παιχνίδια παίξαμε και ανακαλύψαμε την περίοδο της καραντίνας σε όλες τις απογευματινές οικογενειακές gaming «μάχες», δεν γινόταν να μας ξεφύγει το συγκεκριμένο.

Azul
Azul


Με την πρώτη ευκαιρία, αγοράσαμε το «Azul» και το unboxing-αποκάλυψη θα γινόταν το απόγευμα της Παρασκευής, η ημέρα της βδομάδας που αφιερώνουμε στα επιτραπέζια. Τα παιδιά δεν είχαν ιδέα, έτσι η έκπληξή τους θα ήταν μεγάλη. Ήταν στην κορυφή της want λίστας τον τελευταίο μήνα.

Το απόγευμα της Παρασκευής θύμιζε Χριστούγεννα, όταν περιμένεις να ανοίξεις τα δώρα των γιορτών. Μόνο που ήταν ένα δροσερό απόγευμα Ιουνίου, ευτυχώς δεν έχουν πιάσει ακόμα οι μεγάλες ζέστες. Έτσι εμφανίστηκε το «Azul» στο τραπέζι, τυλιγμένο σαν δώρο. Η γυναίκα μου και εγώ ξέραμε τι κρυβόταν μέσα από το χαρτί περιτυλίγματος.  

Η Κάισσα Παρουσιάζει - Azul!


Τέτοια καλοκαιρινή ημέρα πρέπει να ήταν και τότε, πριν πολλά χρόνια. Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Μανουέλ ο 1ος σε μία επίσκεψή του στο παλάτι της Αλάμπρα στη Νότια Ισπανία μαγεύτηκε από την εκπληκτική ομορφιά των Μαυριτανικών διακοσμητικών πλακιδίων. Και ποιος δεν θα μαγευόταν άλλωστε από ένα τέτοιο παλάτι;

Κάπως έτσι νοιώσαμε και εμείς όταν αποκαλύφθηκε το κουτί του παιχνιδιού «Azul». Η κόρη και ο μικρότερος γιος άνοιξαν μαζί το κουτί και βγήκαν στο φως οι πολύχρωμοι θησαυροί του. 100 πλακίδια, 4 ταμπλό, 9 δίσκοι εργοστασίων, 4 δείκτες βαθμολογίας, 1 δείκτης Πρώτου Παίκτη, 1 σακούλι και το βιβλιαράκι με τους κανόνες.

Azul board game
Azul


O Μανουέλ ο 1ος ή αλλιώς Μανουέλ ο Τυχερός μαγεύτηκε τόσο από άσπρα και μπλε κεραμικά πλακάκια του παλατιού που έγιναν γνωστά από τους Μαυριτανούς, τα αζουλέγιος, που ζήτησε να διακοσμηθεί με τον ίδιο τρόπο και το δικό του παλάτι. Ίσως άθελά του, ο βασιλιάς Μανουέλ, δημιούργησε την πρώτη αλυσίδα παλατιών στον κόσμο διακοσμημένα με αζουλέγιος. Το δικό μας παιχνίδι με τους πλαστικά αζουλέγιος, ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά παιχνίδια και παιχνίδια παρέας, ξεκίνησε.

Στο «Azul» γινόμαστε οι ίδιοι, καλλιτέχνες της διακόσμησης. Παίζεται από 2 έως 4 άτομα και διαρκεί 30’ έως 45’. Θα σας «παρασύρει» τόσο που δεν θα καταλάβετε πως περνάει η ώρα και δεν θα μείνετε σε έναν και μόνο γύρο.

Η μητέρα μπαίνει στη δράση και οργανώνει το παιχνίδι. Παίρνει ένα ταμπλό και έναν ξύλινο δείκτη. Γεμίζει το σακούλι με τα 100 πλακίδια και τοποθετεί στο κέντρο του τραπεζιού εννιά δίσκους εργοστασίων (ή λιγότερους αν παίζουμε 2 ή 3 άτομα). Γυρίζει το ταμπλό από την πλευρά με τον χρωματιστό τοίχο και βάζει το δείκτη στο μηδέν της γραμμής βαθμολογίας.

Ο μικρότερος της οικογένειας, ο γιος, παίζει πρώτος. Ξεκινάει βάζοντας σε κάθε δίσκο εργοστασίου τέσσερα τυχαία πλακίδια από το σακούλι. Κατόπιν τοποθετεί το δείκτη του πρώτου παίκτη στο κέντρο του τραπεζιού και παίρνει όλα τα πλακίδια ενός χρώματος από ένα δίσκο της επιλογής του.

Azul
Azul


Μητέρα, κόρη, γιος και εγώ, εναλλάξ, επιλέγουμε πολύχρωμα πλακίδια διακόσμησης και τα τοποθετούμε στα ταμπλό μας. Αφού επιλέξουμε όλα τα προς διάθεση πλακίδια σε σειρά, περνάμε στη φάση της διακόσμησης του τοίχου. Σκοράρουμε πόντους για όλα τα πλακίδια που καταφέραμε να τοποθετήσουμε με επιτυχία και παίρνουμε έξτρα πόντους ανάλογα με την σχετική μεταξύ τους τοποθέτηση.

Προτού ανακηρύξουμε νικητή, ελέγχουμε αν κερδίζουμε επιπλέον πόντους σύμφωνα με τον μπλε πίνακα στη γωνία του ταμπλό. Κερδίζουμε δύο έξτρα πόντους για κάποια ολοκληρωμένη οριζόντια γραμμή, επτά για κάθε ολοκληρωμένη κάθετη γραμμή και δέκα για κάθε χρώμα που έχουμε τοποθετήσει σε όλες τις γραμμές του τοίχου μας.

Νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει συνολικά τους περισσότερους πόντους και ο νικητής-καλύτερος διακοσμητής για τον πρώτο γύρο ήταν ο μικρός μας γιος. Ο κόρη πήρε της ρεβάνς στον γύρο, σε ένα παιχνίδι που χρειάζεται σκέψη, στρατηγική και γρηγοράδα. Δεν σταματήσαμε να παίζουμε το «Azul» εκείνο το απόγευμα, καταλάβαμε καλά γιατί παίζεται μανιωδώς σε όλο τον κόσμο.

Το «Azul» θα μας συντροφεύσει σε όλες τις φετινές ημέρες παιχνιδιού αυτό το καλοκαίρι. Μας «αιχμαλώτισε» αμέσως. Ποιος θα αναδειχθεί ως ο καλύτερος διακοσμητής του σπιτιού και του παλατιού;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ