Life in Athens

Τι μπορείς να κάνεις χωρίς λεφτά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Συμβαίνουν στην πόλη και σε περιμένουν

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
centrrrlll.jpg
© Sonke

Πάρτι, δράσεις και όμορφα πράγματα χωρίς εισιτήριο. Βόλτες και θεάματα που δεν χρειάζεται να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Αν δεν παίζει μία, παίξε αλλιώς και δες πού και πότε το free entrance είναι ευκαιρία να χαθείς χωρίς να ξοδευτείς και να χάσεις το μέτρημα.

«Αναζητώντας την Σκοτεινή Ύλη» σε μια ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση
Με ποιους τρόπους κορυφαίες επιστημονικές ομάδες επιχειρούν να ανιχνεύσουν τη σκοτεινή ύλη και να αποκρυπτογραφήσουν τη φύση; Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου η ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Αναζητώντας την Σκοτεινή Ύλη», που προτείνεται για παιδιά 12+, παρακολουθεί την επιστημονική υπόθεση για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης και «επισκέπτεται» τα σπουδαιότερα εργαστήρια στον κόσμο για να μας απαντήσει.

359075.jpg

Αφηγητής της παράστασης είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Παναγιώτη Δ. Σιμόπουλου, η επιστημονική επιμέλεια και το κείμενο αφήγησης είναι του Δρα Αλέξη Δεληβοριά, ενώ την μουσική και το sound design έχει αναλάβει ο Αναστάσιος Κατσάρης. Ίδρυμα Ευγενίδου, προβολές στις 18.30 και 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

Ανοιχτό σεμινάριο social media
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας διοργανώνει σε συνεργασία με το Innovathens powered by Samsung, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, σεμινάριο με θέμα τα social media την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 17.45. Σε ένα ειδικό workshop, με ειδική αναφορά και πρακτικές (overview) για Pinterest, Instagram και YouTube. «Social Media & ο κύκλος ζωής τους», «Branding & Social Media» και «E-shop Promotion Tools» είναι οι ενότητες που περιλαμβάνονται στη θεματική με εισηγητή τον Γεράσιμο Τζαμαρέλο.  

afisa1.jpg

Δες το ντοκιμαντέρ «Feeling of a home» και συζήτησε με τους δημιουργούς του
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αγίου Δημητρίου προβάλλει τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το ντοκιμαντέρ “Feeling of a home” και φιλοξενεί συζήτηση με τους δημιουργούς στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο (Στρογγυλό) στις 19.30.

Συνάντησε τη νομπελίστρια Χέρτα Μύλερ στην Αθήνα
Μεγάλωσε στο δικτατορικό καθεστώς Τσαουσέσκου, αντιστάθηκε στην καταπίεση και την πολιτική τρομοκρατία με τον τρόπο ζωής της, το γράψιμό της και βραβεύτηκε για αυτό το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η γεννημένη στο γερμανόφωνο Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, Χέρτα Μύλερ, εγκαταστάθηκε το 1987 στο Βερολίνο, όταν της δόθηκε η άδεια να φύγει από τη χώρα.

Καλεσμένη του Goethe-Institut Athen, των εκδόσεων Καστανιώτη και του Δήμου Αθηναίων, διαβάζει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της και παρευρίσκεται στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου», την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 20.30, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

herta-mueller-2009-ffm-003.jpg
© Wikimedia Commons

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19.30, η συγγραφέας διαβάζει από το βιβλίο «Ο πατέρας μιλάει στο τηλέφωνο με τις μύγες» (Vater telefoniert mit den Fliegen, 2012) και αδημοσίευτα κολάζ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» (Mein Vaterland war ein Apfelkern 2014). Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια, ενώ συντονιστής-συνομιλητής είναι ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης. Μετά την εκδήλωση η Χέρτα Μύλερ θα υπογράψει τα βιβλία της. Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 2103661000).

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης στον Ιανό
Για 12η συνεχόμενη χρονιά, ο Ianos και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση, σε μια βραδιά που συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και θα ξεκινήσει με γαλλική μουσική από τους "La chanteuse". Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο μας ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.

Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αγγελάκη - Ρουκ Κατερίνα, Αθανασίου Δημήτρης, Αλεξάνδρου Χρυσούλα, Ανδριόπουλος Ηλίας, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντιόχου Γιάννης, Αυγερινού Αλεξάνδρα, Βρανούση Ντιάνα, Γαρεδάκη Ματίνα, Γιανναράς Χρήστος, Γιαννάτου Σαββίνα, Δάνδολος Στέφανος, Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Διβάνη Λένα, Δρογώσης Στάθης, Ευσταθιάδης Γιάννης, Ζαλμάς Σταύρος, Ζατέλη Ζυράννα, Ζάχαρη Μαρία, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαϊδης Κώστας, Ιωάννου Οδυσσέας, Καρατζάς Νικόλαος, Καστανιώτης Θανάσης, Κουρεκτζιάν Βερονίκ, Κοντολέων Κώστια, Κοντολέων Μάνος, Κορκολής Στέφανος, Κουλίεβα Ταμίλα, Κουνελάκης Δημήτρης, Κριτσέλη Γιώτα, Κρομμυδάς Κώστας, Κωνσταντίνου Φωτεινή, Κωσγάκης Κωστής, Ληναίος Στέφανος, Λιαποπούλου Μαρία, Λογοθέτης Ηλίας, Μάινας Στέλιος, Μανουσάκη Σοφία, Μαούνης Νίκος, Μαυρουδής Νότης, Μέρμηγκα Καρολίνα, Μηλιώνη Σόνια, Μήτσου Ανδρέας, Μονεμβασίτης Γιώργος, Μπάιλα Τέσσυ, Μπαρακλή Ισμήνη, Μπούρας Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Λίνα, Νούση Δήμητρα, Παναγίδου Μαρία, Παπαδάκη Λουκία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Πατρίκιος Τίτος, Ρουμάνη Λήδα, Σαββάκη Μαρία, Σιώκου Γιώγια, Στασινοπούλου Μαρία, Στεφανάκης Δημήτρης, Τζαννές Τίμος, Τζαννετάτος Παναγιώτης, Τζίγκος Βασίλης, Φιλιππαίος Αντώνης, Φουντουλάκη Κασσάνδρα, Φωτίου Έλλη, Χαβουτζάς Λευτέρης, Χαραλαμπίδης Ρένος, Χατζάκης Σωτήρης, Χριστοδουλίδου Χρυσταλένη, Χρονάς Γιώργος.

Χάζεψε από κοντά τα τελευταία έργα του Sonke
Ένας νέος χώρος Τέχνης εγκαινιάζεται με έναν καλλιτέχνη της νέας γενιάς. Ο Sonke παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Μαρτίου στην ατομική του έκθεση στο The Art Dose, στο ισόγειο του Florida Mall στη Γλυφάδα, έργα σε καμβά και ξύλο κλασικά, κολλάζ, καθώς και ποπ αισθητικής που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια.

sonke1.jpg

Από τις δημοφιλείς ασπρόμαυρες και σχεδόν άφυλες μορφές στις πολύχρωμες εικόνες που κριτικάρουν την αστική κουλτούρα, το θέαμα και την κατανάλωση, η ματιά του ξεχωρίζει και σε περιμένει έως και τις 31 Μαρτίου.

sonke_2_0.jpg

Ποδηλατική ξενάγηση στην αρχαία Αθήνα
Κάνε πετάλι και άλλαξε εικόνες και εποχές βλέποντας και γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης. Από το Καλλιμάρμαρο μέχρι τον Κεραμεικό, από την αριστοκρατική Μελίτη στην πύλη Αδριανού, στο νεκροταφείο του Κίμωνα και την Πνύκα, η ομάδα ActionPlus δίνει σημείο συνάντησης το Σάββατο 24 Μαρτίου έξω από το Ζάππειο στις 16.30. Στην ξενάγηση είναι απαραίτητο να έχετε το δικό σας ποδήλατο. Ακριβής τοποθεσία θα σταλεί στο email των συμμετεχόντων. Η ποδηλατική ξενάγηση διαρκεί 2 περίπου ώρες και ξεκινά στις 17.00 τζαστ.

«Εθεάθην μισός» στο Zp87
Η μουσικοθεατρική performance «Εθεάθην μισός», που βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Κωσταρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, συνεχίζεται στο θέατρο Zp87 και σε περιμένει το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 21.00.

345630.jpg

Γιατί εθεάθην μισός; Και πώς γίνεται να κυκλοφορείς άμα είσαι μισός; Και ποιος είναι ολόκληρος για να δει αυτόν που είναι μισός; Και αν κάποιος είναι μισός, πώς γίνεται να δει αυτόν που δεν είναι ολόκληρος; Η Βαλεντίνη Σιόβα και ο Γιάννης Κωσταρής στη δραματουργική σύνθεση, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία, συνδιαλέγονται με σκηνικές δράσεις και μελωδίες.

Θραξ Πανκc και πανκοπανηγυροψυχεδέλεια στο ΚΠΙΣΝ
Η τριάδα που απαντά με τη μουσική της στο ερώτημα «τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την punk;» εμφανίζεται ζωντανά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 25 Μαρτίου, στις 12.00, σε ένα ανοιχτό live που τo νταούλι και η θρακιώτικη λύρα συναντούν τη γκάιντα, το καβάλ, και τον ζουρνά, με ενέργεια και χιούμορ στο φουλ.

355333.jpg

«Ψές είδια», «Κουκουνούδα», «Γιούρια», «Τσιρτσιλιάγκους» και «Δέντρο» θα ακουστούν δυνατά σε ένα ραντεβού της παράδοσης με το σκληρό ήχο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ