- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Υπόθεση Αθήνα: 402 έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
Η Λ. Μενδώνη μιλάει για την αξιoποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Μέχρι το 2010 οι πόροι του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) τουλάχιστον για τον πολιτισμό και τον τουρισμό παρέμεναν αναξιοποίητοι. Το ίδιο συνέβαινε φυσικά και για τα έργα εντός της πόλης των Αθηνών. Από το 2010 μέχρι σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, σε εθνικό επίπεδο, 402 έργα. Ειδικότερα για την Αθήνα αξιοποιήθηκαν πλήρως οι πόροι για την ένταξη του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (σε εξέλιξη), ο Άγιος Διονύσιος των Καθολικών στην Πανεπιστημίου (σε εξέλιξη), ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Ομόνοια (θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι), το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου του Ακροπόλ Παλλάς (έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής αναδόχου), η Εθνική Πινακοθήκη (σε εξέλιξη) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του Φιξ (σε πλήρη εξέλιξη, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς), ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν και το Μέγαρο Λοβέρδου και το Θέατρο Ρεξ. Είναι προφανές λοιπόν ότι αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα από το πρόγραμμα, καθώς τα συγκεκριμένα έργα πολιτισμού αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στη φυσιογνωμία της πόλης. Ενταγμένα στο ίδιο πρόγραμμα είναι και το έργο της αποκατάστασης των μνημείων του βράχου της Ακρόπολης, καθώς και το έργο της αναβάθμισης του έργου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όχι, δεν είναι ότι δεν υπήρχαν καθόλου ΕΣΠΑ μέχρι το 2010 και ξαφνικά εμφανίστηκαν όλες οι χρηματοδοτήσεις μαζεμένες. Είναι ότι έπρεπε να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα «ωρίμαζαν» τα έργα, δηλαδή οι μελέτες που δεν είχαν γίνει, οι αναγκαίες γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να εγκριθούν αυτά τα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχώρησε, δηλαδή, μια γραφειοκρατία που έμενε στάσιμη μέχρι το 2010. Επί 2,5 χρόνια συμπληρώναμε τις μελέτες και τις προϋποθέσεις για να πάρουν όλα τα παραπάνω έργα το δρόμο της υλοποίησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποχαιρετά το κοινό του με έξι τελευταίες βραδιές και ένα μεγάλο φινάλε στις 7 Νοεμβρίου
Αν όλοι μας είμαστε η πόλη, τότε ποια θέση διεκδικούμε μέσα σε αυτήν;
«Γεμίζουμε με πράσινο πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», το μήνυμα Χάρη Δούκα
Τα νέα γραφεία της Επιτροπής στο The Ellinikon Sports Park και η συνεργασία που φέρνει στο προσκήνιο την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη
«Το 1942 κατοικούσε και ίδρυσε την πρώτη σχολή Θεάτρου Τέχνης ο Κάρολος Κουν»
Τρέξαμε, παίξαμε, δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας και περάσαμε καλά σε μια Κυριακή που τα είχε όλα
Ένα ανθισμένο δέντρο και μια γυναικεία φιγούρα μεταμορφώνουν την όψη ενός κτιρίου σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης
Γιατί το καλοκαίρι συνεχίζεται στα ατίθασα βράδια της Πέμπτης που δεν περιμένουν να πάει Σάββατο για να ξεδώσουν
Το γλυπτό του Θανάση Απάρτη τοποθετήθηκε στην πλατεία του Αγίου Σώστη
Δείπνο μέσα σε bubbles, το πιο μικρό Ταϊλανδέζικο της πόλης και ένα ξεχωριστό τατουατζίδικο
Εκεί θα βρεις Traditional, Japanese, black & grey, fine line, illustrative και custom classic tattoo
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Φέτος γίνεται το έλα να δεις από έργα, οι περισσότεροι δήμοι το ’χουν βάλει σκοπό να μας ταλαιπωρήσουν
170 tattoo artists, live δράσεις και τρεις μέρες αφιερωμένες στην τέχνη της δερματοστιξίας
Ποιοι μεγάλοι οδικοί άξονες βρίσκονται στα όριά τους, σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο
Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6 έως 12 ετών από τον ΟΠΑΝΔΑ σε πέντε Κέντρα Μάθησης
Το νέο ραντεβού για το πάρτι της ΑTHENS VOICE και του VOICE RADIO στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο
Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας
Κάτι μου προκαλούν τα πεθαμένα σινεμά, ένα σφίξιμο παράξενο και βαθύ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.