- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπόθεση Αθήνα: Τα αίτια της κρίσης και οι προτάσεις των επαγγελματιών
Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ
Η κρίση είναι η μεγάλη «ομπρέλα» κάτω από την οποία είτε προκύπτουν νέες δυσκολίες είτε εντείνονται παλαιότερες παθογένειες. Ένα πρώτο αίτιο είναι η δραματική μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών που επιφέρει αντίστοιχες μειώσεις στους τζίρους των καταστημάτων. Εν συνεχεία όλοι οι έμποροι γίνονται δέκτες τρομακτικής φορολογικής πίεσης. Παρεμπόριο: ειδικά στο κέντρο της Αθήνας η εν λόγω πρακτική είναι πραγματική μάστιγα. Έλλειψη ρευστότητας – ο τραπεζικός δανεισμός για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία είναι αδύνατος με τις τρέχουσες συνθήκες. Και, τέλος, η πολύσημη απαξίωση του κέντρου της Αθήνας ως σημείου αναφοράς για το Λεκανοπέδιο και ως τουριστικού προορισμού. Δραματική αύξηση της εγκληματικότητας, εγκατάλειψη. Είναι σαφές ότι στο κέντρο συμπυκνώνεται η κοινωνική αναταραχή και δυσαρέσκεια που συνοδεύει την ύφεση της τελευταίας διετίας.
Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σε τρία επίπεδα: τη φορολογία, τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την πάταξη του παρεμπορίου. Ως προς τη φορολογία ζητούμε εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος –κωδικοποίηση των εκατοντάδων ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί το προηγούμενο διάστημα– και σύνδεση της φορολόγησης των επιχειρήσεων με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Να συνδεθεί, δηλαδή, η μείωση του ΦΠΑ με δημιουργία ή διατήρηση θέσεων εργασίας. Ως προς τη χρηματοδότηση ζητούμε μεγαλύτερη ένταξη του εμπορίου και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Και τέλος, για το παρεμπόριο, εάν σκεφτεί κάποιος τις απώλειες εσόδων για το Δημόσιο μόνο, κατανοεί γιατί η αποτελεσματική αντιμετώπισή του θα δώσει ανάσα στην αγορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν ήσουν εκεί, ξέρεις ήδη. Αν όχι, δες τι έχασες.
Ο Χάρης Δούκας εγκαινίασε το νέο πάρκο στη Θερμίδα - Σύγχρονος χώρος αναψυχής με εκατοντάδες δέντρα και φυτά
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ετοιμάσου για ένα party με πολλά μπέργκερ, καλή μουσική και ακόμα περισσότερα δώρα!
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Ένας street-οδηγός για να βρεις καλό καφέ, ενδφιαφέρουσες γκαλερί, νόστιμο φαγητό και μικρά μπαρ ανοιχτά μέχρι το πρωί. Τι μας είπε η Νεφέλη Γεωργιάδου – DJ στη Στέπα
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Χαρταετοί, μουσική και πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Δήμου Αθηναίων
Από τον Φιλοπάππου μέχρι το Περιστέρι, η Αθήνα γιορτάζει τα Κούλουμα
Ραντεβού στο Σύνταγμα για το μεγάλο καρναβάλι και παραδοσιακά Κούλουμα στου Φιλοπάππου - Όλο το πρόγραμμα
Χάρης Δούκας: «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα φυτεύσεων για τη νέα χρονιά»
Το τελευταίο πάρτι της σεζόν θα γραφτεί με techno και breakbeats, ιδρώτα κι αγάπη
Ραντεβού στο Rock n Roll Athens
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.