- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Summer in the city: Αττική Pιβιέρα
Οργανωμένες, ελεύθερες, κοσμικές, ήσυχες, οι παραλίες της Αττικής είναι πολλές,
Οργανωμένες, ελεύθερες, κοσμικές, ήσυχες, οι παραλίες της Αττικής είναι πολλές, σε απόσταση αναπνοής και για όλα τα γούστα. Κάναμε τις πρώτες βουτιές και τεστάραμε τις καλύτερες.
Ελεύθερες
NOTIA
Ελληνικό Άνοιξε για το κοινό από το 2007 και παραμένει ελεύθερη. Δωρεάν είναι και οι ξαπλώστρες/ομπρέλες, όμως είναι λίγες. Μέσος όρος ηλικίας 20, με τους μαθητές να αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Δεν χρειάζονται προμήθειες, υπάρχει καντίνα ακριβώς μπροστά.
Λιμανάκια Βουλιαγμένης Ίσως τα πιο καθαρά νερά, σε αυτή την απόσταση από την Ομόνοια. Από τα πρώτα, που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τη λίμνη της Βουλιαγμένης, μπορείς να πας και κολυμπώντας μέχρι την πλαζ της Βουλιαγμένης. Τα δεύτερα διαθέτουν καντίνα, πολύ κόσμο, παιδιά που ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια στα βράχια για βουτιές. Αν θέλεις να μαυρίσεις και δεν βαριέσαι να περπατάς, κάτσε στα βράχια απέναντι από την καντίνα.
Καβούρι Το νησάκι στη μέση της παραλίας, όπου μπορείς να φτάσεις και με τα πόδια, είναι όλα τα λεφτά, τουλάχιστον σαν ντεκόρ. Παραλία με πολλά σνακ μπαρ μερικά μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα και με πολύ κόσμο όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων. Ακριβώς πιο πριν, στρίβοντας δεξιά στο τέλος της πλαζ της Βούλας, θα βρεις άλλες δύο (Καβούρι λέγονται και αυτές), οι οποίες είναι και πιο ήσυχες. Πολύ ρηχά νερά και στις τρεις.
Λεγραινά Λίγο πριν το ομώνυμο χωριό, με κατεύθυνση το Σούνιο, θα δεις στα δεξιά µια ταµπέλα που λέει ΚΑΠΕ. Στρίψε και συνέχισε για κάνα πεντάλεπτο – όχι περισσότερο, δεν θα βρεις να παρκάρεις και είναι δύσκολη η αναστροφή. Αν πας καθημερινή, υπάρχει περίπτωση να έχεις πριβέ παραλία µε αµµουδιά σχετικά κοντά στην Αθήνα. Καθαρός βυθός με άμμο.
ΔΥΤΙΚΑ
Ψάθα Είναι λίγο μακριά από την Αθήνα, 65 χιλιόμετρα, αλλά η δυόμισι χιλιομέτρων παραλία με το πευκόδασος από πάνω θα σε αποζημιώσει. Με χοντρή άμμο και ανοιχτό θαλάσσιο ορίζοντα, θα σου δώσει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί.
Αλεποχώρι Σαν την Ψάθα αλλά µε περισσότερες υποδοµές (και κόσµο). Μπιτς βόλεϊ και ρακέτες στην παραλία, αλλά και καφέ και ταβέρνες γύρω-γύρω. Αν κάτσεις μέχρι αργά θα δεις τον ήλιο να πέφτει ανάμεσα στα νησάκια των Αλκυονίδων απέναντι.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Θυμάρι (Παλαιά Φώκαια) Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, μετά την Παλαιά Φώκαια και τις ταβέρνες της περιοχής, θα δεις την ταµπέλα «Θυµάρι». Στρίβεις δεξιά και βρίσκεσαι σε µία ακόµα ελεύθερη παραλία µε άµµο και ψιλό χαλίκι. Με περίπτερο κοντά για τις απολύτως απαραίτητες προμήθειες.
Μαύρο Λιθάρι (Ανάβυσσος) Με άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα και πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα. Τρεις είναι οι χαρακτηριστικοί τύποι αυτής της παραλίας. Ο πιτσιρικάς που χτίζει κάστρα στην άμμο, αυτός που περπατάει αμέριμνος και πατάει τα κάστρα και αυτός που παίζει ρακέτες.
Διάσημες & κοσμικές
Άλιμος Με πολύ κόσμο και τις καθημερινές, λόγω της κοντινής της απόστασης από το κέντρο της Αθήνας (8 χλμ.). Πιθανόν να ακούσεις πολλές ξένες γλώσσες, ανατολικής προέλευσης, γύρω σου. 8.00-20.00 Δευτ.-Παρ. € 6, Σάβ.-Κυρ. € 8, Λ. Ποσειδώνος (έναντι 62), 2109855169
Thalassea - Ακτή Α΄ Βούλας Με χάιλαϊτ το γρασίδι και τα δεντράκια ακριβώς στο τέρμα της αμμουδιάς (για να πιάσεις όμως θέση θα πρέπει να πας πολύ πρωί). Γι’ αυτούς που πάνε μετά τη δουλειά διαθέτει και αποδυτήρια. 8.00-19.00 Δευτ.-Παρ. € 5,50, Σάβ.-Κυρ. € 6,50
Λίμνη Βουλιαγμένης Κλείσε τα μάτια και φαντάσου. Εσύ να πλατσουρίζεις μέσα στη λίμνη και γύρω σου ένα σεληνιακό τοπίο που δημιουργούν τα γύρω βράχια. Κι όταν βαρεθείς το κολύμπι, να μεταφερθείς για άσκηση και χαλάρωση στις φυσικές θεραπευτικές λουτροπηγές της. Με δωρεάν πάρκινγκ. Είσοδος € 8, δημότες Βουλιαγμένης & παιδιά 5-12 ετών € 5, 2108962237, 2108962239
Αστέρας Βουλιαγμένης Η κοσμική παραλία της Αττικής για πολύ βαριά πορτοφόλια, αν υπάρχουν ακόμα τέτοια… που υπάρχουν, αρκεί να πας weekend και να δεις τις ουρές. Θα συναντήσεις διασημότητες και πολύ κόσμο. Με ξύλινα περάσματα για να μη σε καίει η άμμος, μπαρ, καταστήματα με ρούχα, εστιατόρια, αποδυτήρια. 8.00-21.00 Δευτ.-Παρ. € 15, Σάβ. -Κυρ. € 25, 2108901694
Yabanaki Η ιδανική μεταφορά της φράσης «τα πάντα όλα». Νεροτσουλήθρες, παιχνίδια, μπιτς μπαρ, εστιατόρια, όλα σε δύο εκδοχές: μία για όσους θέλουν και την ησυχία τους και μία για όσους δεν ζουν χωρίς φασαρία. Δευτ.-Παρ. € 7, Σάβ.-Κυρ. € 8, με επιπλέον χρέωση ξαπλώστρα € 5. Καθημερινά δωρεάν πάρκινγκ. Bάρκιζα, 2108972414
Grand Beach Lagonissi Η παραλία του επιβλητικού Grand Resort Lagonissi είναι επιβλητική – και δεν χρειάζεται να μένει κανείς στο ξενοδοχείο για να την επισκεφθεί. Highlights: η πισίνα μέσα στη θάλασσα και το μπαρ που επιπλέει στο νερό. Μπορείτε να γευματίσετε και στα καταπληκτικά εστιατόρια του ξενοδοχείου. Με πολλά θαλάσσια σπορ και πρόβλεψη για ανθρώπους µε κινητικές δυσκολίες. 9.00-Δύση. Δευτ.- Παρ. € 8, Σάβ.-Κυρ. € 17
Kαράβι - Σχινιάς (Μαραθώνας) Τα ΣΚ µαζεύει σχεδόν όλο τον κόσµο της γύρω περιοχής στα 30 στρέµµατα της έκτασής του. Πάρκινγκ 1.500 θέσεων, εστιατόριο, µπιτς µπαρ που θυµίζει νησί, 3 γήπεδα beach volley, water sports, σταθµός πρώτων βοηθειών, μέχρι και µετεωρολογικός σταθµός! Ελεύθερη είσοδος με ελάχιστη κατανάλωση € 4 όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 9.00-21.00, Mαραθώνας, 2294055950
Πώς θα φτάσετε
• Για Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσο, Λαγονήσι, Λεγραινά, Λούτσα, αν δεν υπάρχει ΙΧ η καλύτερη λύση είναι τα ΚΤΕΛ Αττικής, με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως. Πληροφορίες για δρομολόγια: 2108808080
•Γραμμές λεωφορείων για τις παραλίες έως τη Βουλιαγμένη: 114, 116, Γ1, Ε22. Μέχρι τη Βούλα φτάνουν και τα Α1, Ε1, Ε1Θ, Ε2Θ, 115, 138, 149, 162, 163. Μέχρι τη Γλυφάδα φτάνει και το τραμ.
Πληροφορίες για τα δρομολόγια λεωφορείων στο τηλ. 185 (Δευτ.-Παρ. 6.30-22.00, Σ/Κ 7.30-22.00)
Γυμνοί στον ήλιο
Λιμανάκια Τα τρίτα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, μετά από αυτά με την καντίνα. Με βράχια, δύσκολη ανάβαση στην επιστροφή, σύνθημα γραμμένο με σπρέι «Μόνο γυμνιστές», έναν τύπο που τριγυρνάει με ένα ψυγειάκι με αναψυκτικά και νερά (φτιάχνει και φραπέ), πολλούς άντρες και λίγες γυναίκες.
ΚΑΠΕ Πριν τα Λεγραινά, με κατεύθυνση το Σούνιο, θα δείτε στα δεξιά μια ταμπέλα «ΚΑΠΕ». Ακολουθείτε το χωματόδρομο και στο τέλος του εμφανίζεται η πρώτη παραλία. Δεν μιλάμε γι’ αυτή. Συνεχίζετε με κατεύθυνση προς τα δεξιά και ο μικρός παράδεισος με πολλούς Αδάμ και Εύες βρίσκεται εκεί.
Ραμνούντα Είναι λίγο μακριά (65 χλμ.) αλλά έχει ελάχιστο κόσμο. Είναι απομονωμένη οπότε θα χρειαστείτε λίγες προμήθειες. Πώς θα φτάσετε: Με πορεία προς το Γραμματικό στρίψτε δεξιά λίγο πριν από το χωριό, στην ταμπέλα που λέει «Λιμνιώνας». Συνεχίστε στο χωματόδρομο έως την πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Σέσι και μετά κάντε δεξιά στην απότομη κατηφόρα που θα σας οδηγήσει σε μια εκκλησία. Εκεί παρκάρετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών
Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί χρηματοδότηση για ένα σύστημα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, με 4.352 αισθητήρες
Με αφορμή το 4ο Good Stories Summit, η Αγγελική Κοσμοπούλου μιλά για τη δύναμη των ανθρώπινων ιστοριών, και τους ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν τη διαφορά
Μια απρόβλεπτη μουσική συμφωνία, μια μικρή ανάπαυλα από τον ρυθμό της καθημερινότητας
Κορυφαίος City Break προορισμός και πρωτιά για το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών
Αποχαιρετά το κοινό του με έξι τελευταίες βραδιές και ένα μεγάλο φινάλε στις 7 Νοεμβρίου
Αν όλοι μας είμαστε η πόλη, τότε ποια θέση διεκδικούμε μέσα σε αυτήν;
«Γεμίζουμε με πράσινο πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», το μήνυμα Χάρη Δούκα
Τα νέα γραφεία της Επιτροπής στο The Ellinikon Sports Park και η συνεργασία που φέρνει στο προσκήνιο την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη
«Το 1942 κατοικούσε και ίδρυσε την πρώτη σχολή Θεάτρου Τέχνης ο Κάρολος Κουν»
Τρέξαμε, παίξαμε, δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας και περάσαμε καλά σε μια Κυριακή που τα είχε όλα
Ένα ανθισμένο δέντρο και μια γυναικεία φιγούρα μεταμορφώνουν την όψη ενός κτιρίου σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης
Γιατί το καλοκαίρι συνεχίζεται στα ατίθασα βράδια της Πέμπτης που δεν περιμένουν να πάει Σάββατο για να ξεδώσουν
Το γλυπτό του Θανάση Απάρτη τοποθετήθηκε στην πλατεία του Αγίου Σώστη
Δείπνο μέσα σε bubbles, το πιο μικρό Ταϊλανδέζικο της πόλης και ένα ξεχωριστό τατουατζίδικο
Εκεί θα βρεις Traditional, Japanese, black & grey, fine line, illustrative και custom classic tattoo
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Φέτος γίνεται το έλα να δεις από έργα, οι περισσότεροι δήμοι το ’χουν βάλει σκοπό να μας ταλαιπωρήσουν
170 tattoo artists, live δράσεις και τρεις μέρες αφιερωμένες στην τέχνη της δερματοστιξίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.