- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
City Lover 329
«Ιντεάλ» Ο κινηματογράφος αυτός βρίσκεται σε οικοδομικό συγκρότημα νεοκλασικών κτιρίων
«Ιντεάλ»
Ο κινηματογράφος αυτός επί της οδού Πανεπιστημίου 46 βρίσκεται σε οικοδομικό συγκρότημα νεοκλασικών κτιρίων που έχτισε ο μέγας Ερνέστος Τσίλλερ για λογαριασμό του οικοπεδούχου Ερίκου Σλίμαν. Είναι το δεύτερο παλιότερο σινεμά της Αθήνας, αφού άρχισε το 1919 ως “Salon Ideal”. Το «Ιντεάλ» ξεκίνησε μια μεγάλη κινηματογραφική πιάτσα και ακολούθησαν το «Ρεξ», το «Σινεάκ», η «Τιτάνια», το «Πάνθεον» και το «Μόντιαλ»: σήμερα που αυτά δεν υπάρχουν, το «Ιντεάλ» συνεχίζει ακάθεκτο στη δέκατη δεκαετία του. Στη μακρά ζωή του έχει περάσει πολλές φάσεις (θέατρο, πυρκαγιές, λαϊκό θέαμα «δύο έργα», τσοντάδικο κ.λπ.), αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, στα χέρια της νεότερης γενιάς Σπέντζου, είναι ένα από τα πλέον ποιοτικά σινεμά της πόλης μας: υποδειγματικοί χώροι, εξαιρετικές ταινίες. Από το «Ιντεάλ» πήρε τ’ όνομά του και το διπλανό ομώνυμο εστιατόριο.
Δωρεάν, τζάμπα και free
Υπάρχουν απίθανες και αναρίθμητες υπηρεσίες και αντικείμενα που προσφέρονται δωρεάν ή χαρίζονται, από προγράμματα για τον υπολογιστή μέχρι παιδικά καρότσια, από on line βιβλιοθήκες μέχρι θέαση αγώνων κι από ζωάκια μέχρι ξένες γλώσσες. Ένα πόρταλ που έχει συγκεντρώσει πλήθος τέτοιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι το tinyurl.com/37wgvn5 (ευχαριστώ τον κ. Θόδωρο Χατζηαναστασίου).
Γιατί τη λένε Ηριδανού
Η οδός Ηριδανού είναι ένας δρόμος πίσω από το Χίλτον, κάθετος στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Μιχαλακοπούλου. Όπως και πολλά άλλα τοπωνύμια και οδωνύμια, χρωστάει τ’ όνομά της σε μια γουστόζικη παρεξήγηση: στο πού ακριβώς βρισκόταν ο αρχαίος ποταμός Ηριδανός. Οι νεότερες έρευνες έχουν καταλήξει με σιγουριά ότι ο Ηριδανός είναι ένα ποταμάκι που ξεκινάει υπόγειο από τον Λυκαβηττό, περνάει κάτω από το Σύνταγμα, φτάνει στο Μοναστηράκι (είναι εκείνο που φαίνεται στην πλατεία από το άνοιγμα, αλλά και από την πλατφόρμα του σταθμού του τρένου, όπου έχει αναδειχτεί υπέροχα), γίνεται για λίγο επίγειο στον Κεραμεικό (αυτός ο ίδιος είναι που τρέχει στον αρχαιολογικό χώρο) και μετά προς την Πειραιώς ξαναβυθίζεται, για να χυθεί, υπόγεια πάντα, στο σύστημα Ιλισός - Κηφισός. Υπήρχε όμως μια παλιότερη άποψη ότι ο Ηριδανός δεν ήταν παρά το ρέμα της Καισαριανής, που έβρισκε τον Ιλισό (σημερινή Μιχαλακοπούλου) κοντά στο σημερινό Χίλτον. Από αυτή την εντύπωση ονομάστηκε έτσι ο δρόμος, ενώ υπάρχει και ξενοδοχείο «Ηριδανός» στην ίδια περιοχή.
Προς αναγνώστες
Ευχαριστώ όλες και όλους για τις πολλές πρωτοχρονιάτικες ευχές, τα βιβλία και τις προσκλήσεις.
κ. Πάνο Διονυσόπουλο: η οδός Πέτρου Ράλλη πήρε τ’ όνομά της από τον ομώνυμο πολιτικό του Λαϊκού Κόμματος (βουλευτής και υπουργός στο μεσοπόλεμο και αμέσως μετά την απελευθέρωση).
Παρέα από το Φάληρο: το τοπωνύμιο «Φάληρο» είναι αρχαίο, αναφέρεται ήδη από τον Ηρόδοτο: ήταν ναύσταθμος του περσικού στόλου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
κ. Μαρία Δουλγεράκη: για το ” Attica Stores” / κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η εφημερίδα μας έχει γράψει αρκετές φορές.
κ. Μαρία Απέργη, Γιάννη Δουμουλιάκα: για το αναμορφωμένο Πεδίο του Άρεως δεν έχω γνώμη, δεν έχω πάει ακόμα. Σε επόμενο φύλλο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπήκαμε στο νέο urban resort που επανασυστήνει την έννοια της αθηναϊκής πολυτέλειας
Ο ιδρυτής της Kineo και του Take Back the City μιλά για την καθημερινότητα στην Αθήνα, τις μικρές αλλαγές που κάνουν τη διαφορά και γιατί η πόλη είναι τελικά θέμα κουλτούρας.
Λουλούδια, χρώμα και άρωμα χωρίς να φύγεις μακριά από το σπίτι σου
Ένα γλυπτό που απεικονίζει τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή σε κανονικές διαστάσεις γίνεται το νέο τοπόσημο της πόλης
Μια ανοιξιάτικη διαδρομή στην πόλη, ανάμεσα σε μικρές ματαιώσεις, χαμένες συνήθειες και τη σημασία των ανθρώπινων επαφών
Το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων για το νέο πάρκο 25 στρεμμάτων
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) και Θεοφάνης Τάτσης συνομίλησαν στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ανοίγει τις πύλες του σήμερα ως ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της πόλης
«Δεν είναι απλά ένα πορτρέτο, είναι μια αναφορά σε μια κληρονομιά που συνεχίζεται»
Το διεθνές καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βαλένθια εμπνέεται από την κλασική Αθήνα
Κάτι συμβαίνει στην περιοχή του (πρώην) Χίλτον
Εξάρχεια, Κυψέλη, Βεΐκου, ένα απέραντο και πολυετές εργοτάξιο
Στη συνέντευξη Τύπου του «This is Athens-Agora» αποτυπώθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα παραμείνει ελκυστική, διατηρώντας ένα μέτρο
Όταν το Digital Art μεταμορφώνει την πόλη
Μια in situ πολυμεσική εγκατάσταση ψηφιακών τεχνών που σε περιμένει να την ανακαλύψεις
Το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού για παιδιά και εφήβους
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.